Sağlık 2 saatte yeni bir yüz

2 saatte yeni bir yüz

Paylaş
2 saatte yeni bir yüz

Hem gençleşmek hem de güzelleşmek isteyenlere endoskopik 3 boyutlu yüz germe ameliyatı uygulanıyor

OP. DR. NURİ BATTAL YÜZ GERME AMELİYATI İLE İLGİLİ HER ŞEYİ ANLATTI:

Endoskopik (kapalı sistem) 3 boyutlu yüz germe ameliyatı nedir?

Op. Dr. Nuri Battal: Yerçekiminin etkisi, güneş ışınları ve günlük yaşamın stresi insanların yüzlerinde yaşlanma belirtilerinin oluşmasına neden olur. Yüzdeki dokular zamanla aşağı doğru sarkar. Yüzde göz kapakları ve etrafında, ağız çevresi ve yanaklarda, çene altında ve boyunda oluşan derin çizgiler, kırışıklıklar, katlanma ve yağ toplanmaları şeklinde yüzde belirginleşir. Yaşlanmanın etkisi ile ya da genetik olarak yüz dokuları azalır, zayıflar ve yüz kemikleri üzerinden yerçekimi yönünde sarkar. 3 boyutlu yüz germe ameliyatı tüm bu sarkmalara karşı yapılır.

3 boyutlu ne demek?

Op. Dr. Nuri Battal: Eski tip yüz germe ameliyatlarında yüz dokuları sadece yukarı ve geri doğru gerilirdi. Oysa yüz 3 boyutlu bir yapıdır. Bu yüzden yüz germe işlemi üç boyutlu olarak yapılmalıdır. İki boyutlu klasik yüz germede dokular sadece geriye ve yukarı doğru çekilirse yüzde rüzgar tüneline girmiş gibi suni bir ifade oluşur. Bu teknikte yüz sadece yukarı ve geri doğru gerilmekle kalmaz. Aynı zamanda sarkan yanak dokuları yanak içinden yukarı çekilir. Tıpkı bir yastık kılıfı gibi doldurulur yanaklar ve yüz dolgunlaştırılır. Böylece yüzün üçüncü boyut olan öne doğru da gerginleşmesi sağlanır. Burada yanaklara dışarıdan doku enjeksiyonu ya da silikon gibi madde enjeksiyonu ya da elmacık kemiği protezi uygulanmaz.

Buna gençleşme ameliyatı da denilebilir mi?

Op. Dr. Nuri Battal: Bildiğiniz gibi dünya çapında ün yapmış foto modeller incelendiğinde kaşlar dış yanda hafif yukarı doğru kalkık, yanaklar dolgun, yüzün orta alt kısmı hafif oyuk, çene kenarları ve boyun düzgün bir yapıdadır. Biz bu ameliyatla bu kriterleri yakalamaya çalışıyoruz. Yani bu teknik yüzü gençleştirmekle kalmaz aynı zamanda günümüz güzellik anlayışına uygun olarak güzelleştirmek için de kullanılır. Yani, doğuştan olmayan, yüzde eksik olan bazı oluşumları kendi dokularından tamamlayarak yüzün bütünlüğü ve güzelliği sağlanır. Aynı zamanda yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan sarkmalar ve gevşemeler düzeltilip daha genç ve dinamik bir görüntü sağlanır. Yani bu teknik hem gençleşmek hem de güzelleşmek için kullanılır.

Ameliyat nasıl yapılıyor?

Op. Dr. Nuri Battal: Üç boyutlu yüz gençleştirme ameliyatı denilen bu teknik Dr. Oscar Ramirez tarafından geliştirilmiştir. Ameliyat saçlı deride açılan 1-1.5 santimlik minik deliklerden kamera ve aletler sokularak cilt altında yapılır. Normal yüz germe ameliyatında gözle görmek için açtığımız yerleri kamera yardımı ile kesmeden görerek operasyonu gerçekleştiririz. Bu ameliyatta görüntüler ekranda kocaman büyütüldüğü için sinir ve damarları kesme riski diğer açık ameliyata oranla çok çok daha düşüktür. Yani risk çok azdır.

Ameliyat öncesi planlama yapılıyor mu?

Op. Dr. Nuri Battal: Endoskopik ameliyat tekniği yüz gençleştirme, kaşları kaldırmak, alın gençleştirme, boyun gençleştirme, yüz protezlerinin yerleştirilmesi uygulamalarında kullanılır. Uygulanacak ameliyat tekniği, ameliyat öncesi yapılan planlama ile hastanın ihtiyaçları belirlendikten sonra seçilir ve gerektiği kadar kombine edilir. Hastanın ihtiyacına göre kaşlar kaldırılır, alın gerginleştirilir, yanaklar özel dikişlerle kulak üzeri hizasına asılır. Ayrıca hastanın yanak içindeki kendi dokuları elmacık kemikleri üzerine getirilerek yüzün dolgunluğu da sağlanmış olur. Böylece yüz derisi yukarı ve geri doğru gerginleştirilirken aynı zamanda yanaklar dolgunlaştırılarak yüz derisinin öne doğru da gerilmesi sağlanır. Yani 3 boyutlu bir yüz gerginleşmesi ve dolgunluğu sağlanmış olur .

Başka ameliyatlarla birleştirilebilir mi?

Op. Dr. Nuri Battal: Evet, eğer hastanın göz kapağı sarkması ve deformasyonu varsa göz kapakları estetiği de eklenir. Göz aksı aşağı doğru olan hastalarda bu aks da yukarı doğru düzeltilerek gözlere daha çekici bir ifade verilebilir. Daha sonra, hastanın boyun gençleştirme işlemi yapılır. Bunun için de çene altından ve kulak arkasından yapılan 1 santimlik minik deliklerden ilk önce burada bulunan fazla yağlar alındıktan sonra boyun kasları gerginleştirilir ve cilt yeniden buraya adapte edilerek boyun gençleştirmesi de sağlanmış olur. Çene ucu geride olan hastalara gerekirse çene projeksiyonunu artırmak için çene ucu protezi konulabilir.

Operasyon ne kadar sürüyor?

Op. Dr. Nuri Battal: Toplam 2-3 saatlik bir operasyondur. Hastanın 1 gece hastanede kalması yeterlidir. Dikişler kendiliğinden eridiği için dikiş alma işlemi yoktur.

Ameliyat sonrası iz kalıyor mu?

Op. Dr. Nuri Battal: Ameliyat, yüzü gererken mümkün olduğu kadar yüzde görünür bir kesik izi bırakmadan yapılır. Yaklaşık olarak 10 yıldan beri uygulanmaktadır. Yüzde alında ve kaşlarda oluşan, sarkmaları düzeltmek için kullanılan en iyi tekniklerden biridir.

Tam iyileşme ne zaman olur?

Op. Dr. Nuri Battal: Şişliklerin büyük kısmı 7-10 gün içinde kalanı ise 4-6 hafta içinde iner. Tam iyileşme 6-12 ay kadar sürebilir. Sonuç olarak hastada sarkan dokular yeniden eski yerlerine getirildiği için doğal görünümlü bir gençleşme sağlanır ve dışarıdan görünen bir iz kalmadan ameliyat gerçekleştirilmiş olur.

3

Haberin Devamı