Ekonomi 2010 kadın istihdamını artırma yılı olacak

2010 kadın istihdamını artırma yılı olacak

Paylaş
2010 kadın istihdamını artırma yılı olacak

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Gülseren Onanç, Türkiye'deki 1.3 milyon işveren içerisinde kadın sayısının yüzde 7 seviyesinde olduğunu söyledi

320 BİNİ GİRİŞİMCİ OLMALI

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Gülseren Onanç, Türkiye’deki 1.3 milyon işveren içerisinde kadın sayısının yüzde 7 olduğunu söyledi. ABD’de bu oranın yüzde 41, Avrupa’da ise yüzde 28 olduğuna dikkat çeken Onanç, “Türkiye’deki 80 bin girişimci kadın sayısının, Avrupa Birliği (AB) seviyesine ulaşması için 320 bin kadını girişimci yapmamız gerekiyor. 2010’da daha fazla kadını iş hayatına katmak hedefindeyiz” diye konuştu.

DANIŞMANA DA İHTİYAÇ VAR

Son dönemde kadın girişimcileri hedefleyen çalışmaların arttığını ifade eden Gülseren Onanç, kadın girişimciliğini yaygınlaştırmada finansal desteğin çok önemli olduğunu fakat tek başına yeterli olmadığını vurguladı. Gülseren Onanç, “Kadın girişimciliğini geliştirmek için eğitim, danışmanlık, mentörlük (danışmanlık) çalışmaları gerçekleştirmek gerekiyor. Ayrıca kadın girişimci adaylarına hem başarılı rol modeller de sunulmalı” dedi

KOSGEB'İN ÇALIŞMALARI ÖNEMLİ

Gülseren Onanç, sürdürülebilirliği sağlanmadığı sürece, çalışmalarda ilerleme kaydedilemeyeceğini belirtti. Sanayi Bakanlığı tarafından açıklanan ‘Yeni Kredi Faiz Desteği Programı’nda kredi faizinin yüzde 75’inin Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), yüzde 25’inin ise küçük işletme (KOBİ) tarafından karşılandığını anlatan Gülseren Onanç, KOSGEB’in desteğinin büyük olduğunu vurguladı.

POZİTİF AYRIMCILIK UYGULANDI

‘Yeni Kredi Faiz Desteği Programı’nda işletme başına kredi üst limiti 25 bin lira iken kadın girişimci tarafından kurulan işletmelerin 30 bin liraya kadar kredi kullanabileceğini belirten Onanç şöyle konuştu: “Bu, pozitif ayrımcılık açısından da doğru bir yaklaşım. Kadın girişimcilerin farklı mekanizmalara ihtiyacı var. Özel bankaların da kadın girişimci paketleri, özel KOBİ destekleri ile aktif olmak isteyen kadınları hedef alan başarılı çalışmaları var.”

SÜRDÜRÜLEBİLİR GELİŞİM YAKALANMALI

Hükümet politikaları, bütçeleme çalışmaları ve toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı bir bütçe çalışmasının temel gereklilikler olduğunu vurgulayan Gülseren Onanç, “Sürdürülebilirlik bu noktada çok önemli ve gerek kurulan işletmelerde gerekse kadın girişimciliğinin artırılması ana projesinde, sürdürülebilir gelişimin yakalanması gerekli. Finansal desteği sağlarken, bütçeden gerekli bir payın da eğitim, danışmanlık gibi destek çalışmalarına ayrılması gerekiyor” diye konuştu.

ULUSLARARASI KURULUŞLARLA İŞBİRLİĞİ SÜRECEK

Gülseren Onanç, 2009’da kadın gelişiminin ekonomik, siyasi ve toplumsal bir konu olduğunun ayırdına vardıklarını, 2010 yılında da bu unsurların derneğe ışık tutacağını söyledi.

Gülseren Onanç, “Bu bağlamda bakanlıklar, hükümet temsilcileri, komisyonlar ve ilgili siyasi aktörler ile çeşitli toplantılarda bir araya gelerek kadın güçlenmesi konusunda önceliklerimizi dile getirdik ve getiriyoruz” dedi.

İlişkiler sağlamlaştırılacak 2010’u kadın istihdamını artırma yılı olarak gördüklerini dile getiren Gülseren Onanç şöyle konuştu: “Uluslararası aktörler ve kurumlar ile geliştirdiğimiz ilişkileri sağlamlaştırmaya ve sürdürmeye devam edeceğiz. Dünyada kadın güçlenmesi alanındaki gelişmelerin takipçisi olmayı ve Dünya Bankası, Uluslararası Finans Kurumu gibi kadın güçlenmesine destek veren kuruluşlar ile ortaklıklarımızı sürdürmeyi hedefliyoruz.”

2

Haberin Devamı