Bilim - Teknoloji 2014'te bunlar da oldu!
Paylaş
2014'te bunlar da oldu!

Hiç biri bir telefon kadar ses getirmedi ama aslında bu 14 buluş ve olay, geleceği şekillendiriyor!

2014 yılı bitti ancak geride kalan yıl içerisinde bazı önemli adımlar atılmış durumda. Gelecekten beklenen bazı icatların ilk adımı bu yıl içerisinde tamamlandı. Bu inanılmaz olaylar ve keşifler, teknolojik, bilimsel ve sosyal başarıların yanı sıra, zihinden zihne iletişim ve hedefini kendi bulan keskin nişancı kurşunlarına kadar geniş bir alanı kapsıyor. Bu yazıda, 2014 yılı içerisinde atılan adımların 14 tanesine göz atacağız...


Teknoloji destekli telepati başarılıyla denendi...

Dünya tarihinde ilk defa, iki insan zihinden zihne düşüncelerini paylaştılar.

İnternet bağlantılı "electroencephalogram (EEG)" ve robot destekli resim rehberli "transcranial magnetic stimulation (TMS)" teknolojilerini kullanan uluslararası bir araştırma ekibi, biri Hindistan'da diğeri Fransa'da olan iki deneğin "hola" ve "ciao" kelimelerini zihinsel olarak aktarmalarını sağladı. Bu durum da teknoloji destekli telepatinin geliştirilmesinin mümkün olduğunu kanıtlamakta.

Bir diğer benzer buluş da, bir kişinin başka bir kişinin hareketlerini kontrol etmesine imkan tanıyan bir sistem geliştiren farklı bir ekipten geldi. University of Washington araştırmacıları bu teknolojiyi, katılımcıların bir bilgisayar oyununda "gönderici" tarafından verilen zihinsel komutların "alıcının" el hareketlerini kontrol ettiği bir gösterim ile tanıttı.


NASA uzay istasyonuna e-posta ile anahtar gönderdi

Star Trek benzeri bir çoğaltıcının öncüsü olarak gözüken bir diğer yenilik ise, ISS'deki astronotların 3D yazıcılarını kullanarak bir lokma anahtarı üretmeleri oldu. Bu 20 parçalı anahtarın en dikkat çekici özelliği ise tamamen Dünya'da tasarlanarak astronot Barry Wilmore'a e-posta ile gönderilmesi idi. Bu durum da 3D yazıcıların uzay gezilerini önemli bir ölçüde değiştirebileceklerini gösteriyor. 3D yazıcılar ile beraber astronotların istek üzerine veya acil durumlarda parça üretmeleri artık mümkün.

Alakalı diğer yeniliklerin arasında ise, Britanya savaş jetlerinin 3D yazıcı ile üretilmiş parçaları kullanarak uçmaları ve cerrahların bir kişinin yüzünü 3D yazıcı kullanarak yeniden üretmeleri yer alıyor.


Cerrahlar "geçici ölümü" kullanmaya başladılar

Her ne kadar daha deneme aşamasında olsa da, bu durumun büyük bir başarı olduğu kesin. UPMC Prebyterian Hospital'daki cerrahlar artık, kendileri acil durum koruması ve dirilmesi olarak adlandırsalar da, "geçici ölümü" travma kurbanlarını önemli bir ölçüde soğutarak kritik operasyonlar sırasında hayatta kalmalarını sağlamak için kullanmaktalar.

Diğer türlü ölmesi beklenen hastalar üzerinde kullanılan bu teknik, dış soğutma yerine iç soğutmayı içermekte. Hastanın kanı, soğuk bir solüsyon ile değiştiriliyor ve bu durum da vücudun metabolik işlevlerini yavaşlatırken, oksijen ihtiyacını azaltıyor.


ABD Donanması bir lazer silahı kullanmaya başladı

High Energy Laser (HEL) olarak adlandırılan bu cihaz, şu anda Basra Körfezi'nde bulunan USS Ponce gemisine yerleştirilmiş durumda.

Halen prototip aşamasında olan silah, gerçek dünyada denenmek amacıyla kullanılmakta ve şimdiden iki gemi ve bir drone'u imha ederek gücünü göstermiş...


Bir solucanın zihni robota "yüklendi"

OpenWorm projesinde çalışan araştırmacılar, gerçek bir nemotode solucanının dijital sürümünü hayata geçirmeye çalışmaktalar. Henüz bu çalışma tamamlanmış değil ancak bu durum, ekibin üyelerinden Timothy Busbice'ın, solucanın sinir sisteminin doğal çalışma şeklini kopyalayan bir yazılım geliştirerek bu yazılımı LEGO Mindstorms EV3 robotuna yüklemesini engellemiş değil.

Açıklama ise şu şekilde: "Benim araştırmam, solucanın beyninin çalışma yöntemini alıyor ve onu algı girişi ve motor çıkışı olarak bir robota yönlendiriyor. Bulduğumuz şey ise, rastgele gerçekleşen çılgınca hareketlerden ziyade, robotun biyolojik bir solucan ile aynı şekilde çevresine verdiği tepkilerden oluşmakta."


Çözülemeyen matematik problemi çözüldü

Matematikçi Steven Strogatz, bilgisayar destekli matematik çözümlerinin bir gün insan algısını geçeceğini söylemişti. Görünüşe göre bu tahmin sonunda gerçekleşti.

Bir bilgisayar, uzun zamandır bekleyen Erdos çelişkisi probleminin bu yıl içerisinde çözümüne ulaştı. Ne yazık ki, insan matematikçiler bu çözümden çok emin değiller çünkü çözüm, Wikipedia'nın tüm sayfalarının toplam uzunluğu kadar...


Yapay bir kromozom üretildi

Yılın muhtemelen en büyük yapay yaşam buluşu, New York University Langone Medical Center'daki araştırmacılardan geldi. Araştırmacılar, sentetik ve tamamen çalışan bir maya kromozomu ürettiler. Daha da önemli olanı, bu kromozomun içerisine, bilim adamlarının binlerce farklı çeşit geliştirmesini kolaylaştıracak kimyasal bir "anahtar" da dahil olmak üzere, kendi özel eklerini yapabilmiş olmaları. Bu kromozom, özel yaratılmış organizmaların ve insanlarda kullanılabilecek yapay kromozomların olabilirliğini kanıtlamakta.


Bir firma, yönetim kuruluna AI atadı

Bazıları bu hareketin tamamen bir medya şovu olduğunu söylemekteler ancak bu karar, yeni bir akımı da başlatabilir. Hong-Kong merkezli Deep Knowledge girişimcilik firması, VITAL adlı bir makine öğrenimi programını yönetim kuruluna dahil etti. Söylenenlere göre bu program bir "eşit üye" olarak kabul edilmekte ve "insanlara anında belli olmayan" akımları ortaya çıkartarak yatırım önerilerinde bulunacak. Sistem, muazzam veri setleri toplayacak, makine öğrenimini uygulayacak ve daha sonra hangi firmaların en iyi yatırımlar olduğunu tahmin edecek...


Zihin kontrollü kollar üretildi

Les Baugh, iki adet omuz seviyesi düşünce kontrollü protez kola sahip olan ilk kişi oldu. Bu kollar şimdilik kalıcı değiller ancak Johns Hopkins'teki araştırmacılar, bu kolların bir gün kalıcı bir hale geleceğini ümit ediyorlar.

Diğer büyük sibernetik buluşların arasında ise, araştırmacılar tarafından üretilen ve hissedebilen bir yapay el ile 10 özgürlük seviyesine sahip ilk zihin kontrollü protez el bulunmakta...


Cisimleri saklayan bir görünmezlik cihazı üretildi

Daha önce de görünmezlik cihazı olarak adlandırılan pek çok araç ortaya çıkmıştı ancak hiçbiri bu ürüne benzemiyordu.

University of Rochester araştırmacıları ucuz ve inanılmaz bir şekilde etkili olan bir görünmezlik ürünü ürettiler ve bu ürün, görünür ışık spektrumunda sürekli ve çok yönlü 3D gizleme işlemini gerçekleştirmeyi başaran ilk ürün olarak tanıtıldı. Bu cihazın yapımında dört adet standart optik lens kullanıldı ve izleyici hareket ederken de cismi görünmez olarak tutmayı başarmakta. Bu sistemin araçlardaki kör noktaları kaldırmada veya cerrahların ameliyat sırasında ellerinin ilerisini görmelerini sağlamada kullanılması planlanıyor...


Bir orangutan resmi bir şekilde kişi kabul edildi

Diğer yerlerdeki kanunları da etkileyebilecek bir şekilde, Arjantin hayvanat bahçesindeki 29 yaşındaki Sumatran orangutanı, habeas corpus veya varlık özerkliği (kendi kararlarını verebilme hakkı) hakkına kavuştu. AFADA avukatı Paul Buompadre'nin belirttiği üzere "bu karar sadece diğer büyük insansı maymunlar için değil, haksız ve keyfi bir şekilde hayvanat bahçelerinde, sirklerde, su parklarında ve bilim laboratuvarlarında tutulan diğer akıllı canlılar için de yeni bir yolu açmakta." Kısacası bu karar, hayvanların bilim dünyasında kobay olarak kullanılmalarının önüne geçebilir...

Sandra, hayvanat bahçesinden alınarak hayvanlar için korumaya alınmış bir bölgeye taşınacak.


Hedeflerini kendi bulan mermiler üretildi

EXACTO adlı DARPA destekli sistem, .50 kalibreli ve bir lazer ile yönlendirilebilen keskin nişancı mermilerine sahip durumda. Bu mermiler, 1.9 kilometre ilerideki bir hedefi vurabilmekteler.

Bu teknoloji, Teledyne Scientific and Imaging tarafından geliştirilmiş durumda ve firma, mermilerin, yol ortasında nasıl yön değiştirdiğine dair hiçbir bilgiyi açıklamış değil.


Siber savaşların dönemi başladı

Her şey çok da önemli olmayan bir filimle başladı ancak sonuçlar ve potansiyel ihtimaller filmin aksine oldukça önemliler. The Interview adlı filmin yayınlanmasının iptali ile sonuçlanan Sony'nin hack'lenmesi, direkt olarak Kuzey Kore'ye yüklendi. Bu siber saldırılarının kısa bir süre sonrasında ise Kuzey Kore'nin bütün interneti devre dışı bırakıldı ve bu durumun da ABD tarafından gerçekleştirildiği iddia edildi. Yaşanan bu talihsiz olaylarla beraber de Dünya, siber savaşın nasıl bir şey olabileceği hakkındaki ilk izlenimlerini kazanmış oldu.


İnsanlık, bir kuyruklu yıldıza robot gönderdi

Daha önce gezegenlere robotlar gönderilmişti ancak ilk defa bir kuyruklu yıldıza başarılı bir iniş gerçekleştirildi. Philae'nin 67P kuyruklu yıldızına Kasım ayında yaptığı iniş mükemmel değildi ancak bu görev, büyük bir başarı olarak kabul edilmekte.

İnanılmaz bazı resimlerin yanı sıra, kuyruklu yıldızlardaki organik birleşimler ve okyanuslarımızdaki suyun kaynağı hakkındaki bütün teorileri altüst edebilecek garip bir su hakkında da bilgiler edinmekteyiz...

Haberin Devamı

CHIP Online