Eğitim - Kariyer 2015 tercih sırları

2015 tercih sırları

Paylaş
2015 tercih sırları

Final Eğitim Kurumları Sınav Koordinatörü Celil Vardar, 2015 üniversite tercih sırlarını POSTA okuyucuları için değerlendirdi. Üniversite adaylarının yanlış tercih yapmamaları için bulundu yılının uyarılarda bulundu

Günümüzde iş dünyasında pek çok şey değişiyor. Bilim ve teknoloji büyük bir hızla ilerliyor. Bu gelişmeler hayatın her alanını etkiliyor. İş yapma tarzlarını, iş anlayışlarını, para kazanma biçimlerini, parayı kullanma biçimlerini kısaca her şeyi etkileyip değiştiriyor. Ekonomide küreselleşme, yeryüzü kaynaklarının tükeniyor olması, ekonomik krizlerin yarattığı karmaşa, iç piyasalardaki hızlı değişimler, neredeyse adım başı açılan büyük alışveriş merkezleri yeni bir dönemin, yeni yaşama tarzının işaretleri olarak görülebilir.

Haberin Devamı

Nitelik değişmeye başladı

Bu değişim ve dönüşüm perspektifinde bazı eski meslekler kaybolup giderken yeni yeni meslekler doğuyor. Bir meslekten başka bir mesleğe geçişler artmaya başladı. Eğitimini aldığı alandan başka bir alanda çalışan insan sayısı artmaya başladı. Aldığı eğitime uygun işte çalışanların oranı yüzde 20’lere düştü. Öte yandan çalışanların yüzde 84’ü kariyer sitelerinde çalıştığı işten daha iyi koşullar sunabilecek yeni bir iş arayışı içinde. İşverenlerin işe alımda çalışanlarda aradığı nitelikler değişmeye başladı. Hangi üniversiteden ve hangi dereceyle mezun olduğunuzdan çok “birlikte, iş yapma kültürüne sahip olmak, problem çözme becerilerinin gelişmiş olması, kendini geliştirmeye açık olmak” gibi özellikler işverenlerin tercih öncelikleri arasında artık.

Haberin Devamı

Eskiden işe alımlarda ilk sorulan soru “Hangi üniversiteden mezun oldun?” sorusuydu; şimdi ise ilk soru “Bu işi gerçekten biliyor musun, bu işi yapabilecek misin?” oldu. Bu açıdan önümüzdeki dönemlerde mezun olduğumuz üniversiteden çok üniversite yaşamını nasıl değerlendirdiğimiz, nasıl bir donanıma sahip olduğumuz, ekip çalışmasına yatkın olup olmadığımız gibi özellikler tercih nedeni olacaktır. Üniversite seçiminde bunu dikkate alınması gerekir.

Tercihler nasıl sıralanmalı? Ölü tercih var mı?

Her aday, girmek istediği programları Tablo 3-A, Tablo 3-B veya Tablo 4'ten bularak tercih yaparken yerleşmek istediği yükseköğretim programlarını tercih sırasına dizmelidir.

Yapacağınız tercih yanlışlıklarından doğacak sonuçların bütün sorumluluğu size ait olacaktır.

Tercih alanlarının tamamının doldurulması zorunlu değildir. Örneğin, bir aday tercih bildiriminde yalnızca dört programı göstermek istiyorsa ve bunlardan herhangi birine giremediği takdirde başka bir yerde okumak istemiyorsa, sadece bu dört programı yazmakla yetinebilir.

Girmek istediğiniz yükseköğretim programlarının tercih listenizdeki sırasını belirlerken çok dikkatli davranmanız ve bu programlar hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.

Bu tablolarda, her programın adaylarda aradığı koşullar da belirtilmiştir. Okul türü, alan, yaş, sağlık, cinsiyet vb. bütün koşullarını tam olarak karşılayamadığınız programları tercih etmeyiniz.

Haberin Devamı

Tercihlerinizi, 1 numaralı tercih alanından başlayarak istek sırasına göre yazınız. Bir aday, puanları ne kadar yüksek olursa olsun yalnız bir programa kayıt hakkı kazanabilir. Bu program, adayın yerleştirme puanlarıyla ya da sınavsız geçişle girebildiği en üst tercihidir. Bunun altında kalan tercihleri işleme konmaz.

Bu tabloda MF-3 başarı sırası 28.375 olan bir adayın Sağlık Bilimleri ağırlıklı olarak düzenlediği bir örnek tercih listesi verilmiştir. Listede sıralama yapılırken adayın başarı sırası ile 2014 ÖSYS’de en son adayın başarı sırası arasında bir ilişki kurularak başarı sıraları küçükten büyüğe göre sıralanmıştır. Adayın 9.tercihinde gösterdiği Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesinin başarı sırası 30.200 iken 10. tercihindeki Eskişehir Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesinin başarı sırası ise 28.600’dür. Aday bu iki programdan 9.tercihindeki programa yerleşmeyi daha çok istediği için üste yazmış. ÖSYM’nin uyguladığı seçme ve yerleştirme sistemi, adayların tercih formunu doldururken, yerleşmeyi en çok istedikleri programı en üste yazdıklarını varsaymaktadır.

Haberin Devamı

Yerleştirme işleminde adayın daha üste yazdığı programa öncelik verileceği için 30.200 başarı sırasına sahip bir yere yerleşebilen aday buraya yerleşecek ve alttaki tercihi değerlendirilmeyecektir. Başka bir ifade ile 30 bin 200 sırasına sahip bir yere yerleştiğinde alt sıradaki 26 bin 600 sıralı yer boşa çıkacaktır. 9.tercihindeki 30.220 sıradaki programa yerleşemezse 28.600 başarı sırasına sahip bir yere zaten yerleşemez. Bu durumda 10.tercihindeki programın orada bulunmasının mantıklı bir açıklaması olmayacaktır. Kamuoyunda “ÖLÜ TERCİH” denilen bu durumdur.