Gündem 2019 Üniversite sınavı (YKS) başvuruları ne zaman? TYT sınav başvurusu ne zaman?

2019 Üniversite sınavı (YKS) başvuruları ne zaman? TYT sınav başvurusu ne zaman?

Paylaş
2019 Üniversite sınavı (YKS) başvuruları ne zaman? TYT sınav başvurusu ne zaman?

2019 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuruları 12 Şubat’ta başlamıştı. YKS’de, Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) uygulanacak. Üniversite hayali kuran adaylar internette sıklıkla TYT sınav başvurusu ne zaman? 2019 Üniversite sınavı başvuruları ne zaman? Üniversite sınavı hangi tarihlerde yapılacak? sorularını merak ediyor? İşte YKS ile ilgili merak edilenler…

2019 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvurularının başlamasının ardından adaylar için süreç resmen başladı. Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT)’nin uygulanacağı sınav ile ilgili adaylar başvuru süreci ile ilgili bilgi almak için internette sıklıkla arama yapıyor. Peki “TYT sınav başvurusu ne zaman?” “2019 Üniversite sınavı başvuruları ne nasıl yapılır, sınava kimler katılabilir?” “Üniversite sınavı hangi tarihlerde yapılacak?” İşte detaylar…

Haberin Devamı

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT), 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT), 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT) şeklinde gerçekleşecek. Bu üç oturumun başvuru tarihleri 12 Şubat'ta başlayıp 6 Mart 2019'da sonra erecek. Sınav ücreti her bir sınav için 50 TL olarak belirlendi. Geç başvuru ücreti ise 75 TL.

ÖSYM’den yapılan açıklamaya göre, YKS, 15-16 Haziran 2019 tarihlerinde yapılacak. 15 Haziran 2019 tarihinde Temel Yeterlilik Testi (TYT), 16 Haziran 2019 tarihinde sabah oturumunda Alan Yeterlilik Testleri (AYT), öğleden sonra oturumunda ise Yabancı Dil Testi (YDT) uygulanacak.

YKS’YE KİMLER BAŞVURABİLİR?

Ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri) son sınıfında olanlar veya bir ortaöğretim kurumundan mezun olanlar sınava başvurabilirler.

Haberin Devamı

SINAVA BAŞVURU NEREDEN YAPILIR?

ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli fotoğrafı ve eğitim bilgisi bulunan adaylar, bireysel olarak internet aracılığıyla https://ais.osym.gov.tr adresinden başvuru yapabilirler. ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı ve/veya eğitim bilgisi bulunmayan adaylar, ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden veya tanımlanmış başvuru merkezlerinin birinden başvuru yapabilirler.

YKS SINAV ÜCRETLERİ NASIL YATIRILACAKTIR?

YKS’ye başvuran adaylar seçmiş oldukları oturumlara bağlı olarak sınav ücretini kılavuzda belirtilen bankalardan herhangi birine veya ÖSYM’nin https://odeme.osym.gov.tr internet adresinden kredi kartı/banka kartı ile süresi içinde yatıracaklardır.

BELİRTİLEN SÜREDE BAŞVURU YAPMAYANLAR NE YAPACAK?

12 Şubat-6 Mart 2019 tarihleri arasında 2019-YKS başvurusunu yapmayan adaylar, geç başvuru gününde (19 Mart 2019 tarihinde) 2019-YKS başvurularını yapabileceklerdir. Geç başvuru gününde yapılan başvurularda sınav ücreti, geç başvurunun yapıldığı gün başvuru bilgileri sisteme kaydedildikten sonra sadece ÖSYM’nin https://odeme.osym.gov.tr internet adresinden kredi kartı/banka kartı ile aynı gün yatıracaklardır. Bankalardan ücret ödemesi yapılmamalıdır.

Haberin Devamı

SINAV OTURUMLARI NELERDİR?

YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT): YKS’nin 1. Oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) tüm adaylar için zorunludur (2018-TYT puanı 200 ve üzeri olanlar, istedikleri takdirde 2019-TYT’ye girmeden YKS’nin diğer oturumlarına girebileceklerdir.). YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT): İsteğe bağlıdır. YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT): İsteğe bağlıdır.

YDT HANGİ DİLLERDE YAPILACAK?

Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacaktır. Yabancı dil oturumunda her dil için ayrı bir soru kitapçığı bulunacaktır. Sınavda adaya, başvuruda bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verilecektir.

ADAYLAR DİKKAT!

Adayların sınava girerken aşağıda belirtilen iki belgeyi yanlarında bulundurmaları zorunludur: 1) İlgili oturuma ait Sınava Giriş Belgesi (SGB) 2) Nüfus Cüzdanı veya Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaportun aslı (Nüfus cüzdanı veya T.C. Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaport dışında; Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait Pembe/Mavi Kartlar, Pasaportları bulunmayan KKTC vatandaşlarının fotoğraflı ve kimlik numaralı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kimlik Kartı, T.C. Kimlik Kartı edinme sürecinde, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen ve yeni kimlik kartları teslim alınıncaya kadar geçerli olan fotoğraflı, imzalı ve mühürlü “Geçici Kimlik Belgesi” geçerli kimlik belgesi olarak kabul edilir.)

Haberin Devamı

YKS’DE HANGİ TESTLER YER ALACAK?

TYT’de Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer almaktadır. AYT’de Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi, Sosyal Bilimler-2 Testi, Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer almaktadır. YDT’de ise, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça testleri yer almaktadır.

2019 YKS NE ZAMAN YAPILACAK?

TYT: 15 Haziran 2019 Cumartesi, 135 dakika

AYT: 16 Haziran 2019 Pazar, 180 dakika

YDT: 16 Haziran 2019 Pazar, 120 dakika

Haberin Devamı

SINAV BİNASINA EN GEÇ SAAT KAÇTA GİRİLEBİLİR?

Adaylar, sınavın sabah oturumlarında saat 10.00’dan sonra; öğleden sonra oturumunda ise saat 15.30’dan sonra sınav binalarına alınmazlar.

SINAVA GİRİŞ BELGEMİ NASIL ALABİLİRİM?

Sınava başvuran ve sınav ücretini yatıran adaylar, Sınava Giriş Belgelerini, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr/ adresinden edinebilirler.