Yaşam 2020'de 10 milyon sürücüsüz otomobil

2020'de 10 milyon sürücüsüz otomobil

Paylaş
2020'de 10 milyon sürücüsüz otomobil

Sürücüsüz otomobil teknolojileri artık bilim kurgu değil.

Tesla’nın geçen yıl bir gecede aniden yaptığı güncelleme ile Model S otomobilleri sürücüsüz olarak hareket edebilecek teknolojiye kavuşmuştu. Üstelik bu yazılım o kadar güçlü ve başarılıydı ki, Model S sahipleri otoyolda yüksek hızda çektikleri videolarda otomobilin direksiyonunu tamamen bırakarak gazete okuduklarını, arka koltuğa geçip oturduklarını, koltukların arkaya yatırıp uzandıklarını göstermeye başladıklarında Tesla yöneticileri büyük paniğe kapılarak yeni bir güncelleme ile yazılımın yeteneklerini sınırladılar.

Haberin Devamı

Ancak bu deneyim, sürücüsüz otomobil teknolojilerinin son derece gelişmiş olduğunu bir kez daha ispatladı. Piyasada şu anda Google, Tesla, BMW, Mercedes, Ford, Toyota gibi dev markalar, sürücüsüz otomobil teknolojilerini yasal olarak otoyollarda kullanmaya başlayabilecekleri günü bekliyorlar.

Piyasa araştırma şirketi BI’nin yaptığı araştırmaya göre, 2020’ye kadar sürücüsüz otomobil pazarında büyük bir gelişim yaşanacak. Yarı otonom ve tam otonom olarak ikiye ayrılan sürücüsüz otomobil teknolojisinde, yarı otonom otomobiller, sürücünün direksiyona müdahalesini gerektiren otomobilleri anlatıyor. Tam otonom otomobiller ise, sürücünün hiçbir müdahalesine gerek olmaksızın, A noktasından B noktasına gidebiliyor ve bu sırada her türlü yol koşuluyla başa çıkabiliyor.

Haberin Devamı

Yarı otonom teknolojiler şu anda Cruise Control gibi isimlerle piyasada kullanılıyor ve bu araçlar piyasada yasal olarak satılıyor. BI’nın çalışmasına göre, bazı ülkelerde tam otonom otomobillerin yasal olarak yollarda görünmeye başlayacağı tarih 2019… Ardından tüm dünyada tam otonom otomobillere dair gerekli yasal düzenlemeler yapılmış olacak ve 2020 yılıyla birlikte 10 milyon sürücüsüz otomobil dünya yollarında dolaşmaya başlayacak.

İngiltere’deki bir çalışmaya göreyse, yapay zekalı otomobiller sayesinde 2014 ve 2030 yılları arasında İngiletere’deki trafik kazalarında 2500 kişinin hayatı kurtulacak. Yani beklenenden 2500 daha az ölüm yaşanacak.

Microsoft’un Klavye Uygulaması Artık iOS’ta