Merkez 2020'de kayıt dışı otomobil alım satımı yapılamayacak

2020'de kayıt dışı otomobil alım satımı yapılamayacak

Paylaş
2020'de kayıt dışı otomobil alım satımı yapılamayacak

2020'de kayıt dışı otomobil alım satımı yapılamayacak

MERSİN, (DHA) - MERSİN'de oto galericilerin yetki belgesi almaları için uzatılan ek sürede son bir aya girildi. 31 Aralık 2019 tarihine kadar uygun adreslere taşınmayarak 2’nci el motorlu araç alım ve satımı için şart olan yeki belgesi almayan oto galericiler, yılbaşından sonra noterlerde işlem yapamayacak.
Kaldırımda otomobil satışının yasal düzenlemeler ile artık mümkün olmadığını dile getiren Mersin Oto Galericiler Sitesi Başkanı Gürkan Göçer, ikinci el satacak kişilerin yetki belgesi alması gerektiğini söyledi. Başkan Göçer, belgesiz işlem yapılmayacağını belirterek, "Bu belgenin geçerlilik süresi 5 sene olacak. Satış yapacakların esnaf ve sanatkarlar odasına, ticaret ve sanayi odasına veya ticaret ve sanayi odalarının ayrı kurulduğu yerlerde ticaret odasına kayıtlı olması gerekecek. En az lise mezuniyetinin arandığı konuda, ikinci el satış yapacak kişinin iflas etmemiş veya iflas etmiş olsa bile itibarını yeniden kazanmış olması gerekiyor. Bunun yanında kişilerin kasten işlenen bir suçtan dolayı affa uğramış olsalar dahi devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, milli savunmaya ve devlet sırlarına karşı suçlar ile casusluk, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörizmin finansmanı, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı veya haksız mal edinme suçlarından hüküm giymemiş ya da ticaret ve sanat icrasından hükmen yasaklanmamış olması şartı var" dedi.
ELEKTRONİK ORTAMDA SATIŞ
İkinci el alım satımında taşıtın satış bedelinin, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nca oluşturulan elektronik ortamda ödenebileceğini de ifade eden Göçer, "Bakanlık, birinci fıkrada belirtilen elektronik ortam için gerekli altyapının oluşturulmasına ve işletilmesine ilişkin usul ve esaslar ile verilen hizmetler karşılığında alınacak ücretlerin üst sınırını Türkiye Noterler Birliğinin görüşünü alarak belirlemeye yetkili olacak. İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapılan işletmelerde bazı şartlar aranacak. Satış yerlerinin imar mevzuatı çerçevesinde belirlenen ticaret alanlarında, çevreye ve trafiğe yük getirmeyen yerlerde ve içinde ikamet amaçlı kullanılan bağımsız bölüm bulunmayan yapılarda açılması gerekecek. Açık ve kapalı alan toplamının en az 4 taşıtın kapladığı alan büyüklüğünde olması; bir taşıtın kapladığı alan büyüklüğü olarak otomobil için en az 25 metrekare, motosiklet için en az 5 metrekare ve diğer taşıtlar için en az elli metrekarenin esas alınması gerekiyor. LPG’li, CNG’li veya LNG’li ikinci el motorlu kara taşıtlarının teşhirine yönelik açık alana sahip olması şartı da var. Taşıtların giriş ve çıkış yapmalarına uygun olarak düzenlenmiş giriş ve çıkış kapılarının bulunması, çıkış kapısının tehlikeli durumlarda kolay tahliyeye imkân verecek nitelikte olması gerekiyor. Bu nedenle yönetmeliğe göre Mersinde otomobil alım satımına uygun tek yer Mersin Oto Galericiler Sitesi ve Mersin Açık oto pazardır" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı