Merkez 2020’nin en güzel hediyeleri bu köyde

2020’nin en güzel hediyeleri bu köyde

Paylaş
2020’nin en güzel hediyeleri bu köyde

2020’nin en güzel hediyeleri bu köyde

MERSİN, (DHA)- MERSİN'de Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi (MERSİNDEN KOOP) ile Forum Mersin işbirliğinde gerçekleşen Yeni Yıl Alışveriş Köyü’nde, farklı kooperatiflere üye kadınlar, birbirinden güzel ürünlerini sergilemeye devam ediyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in açılışını yaptığı ve kadınların el emeği göz nuru ürünlerini satın alarak destek olduğu Yeni Yıl Alışveriş Köyü’nde, hediyelik eşyalardan mefruşata, gıdadan çiçeğe birçok ürün ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Forum Mersin’de 31 Aralık’a kadar devam edecek Alışveriş Köyü’nde 5 ayrı kooperatifte emeklerini sergileyen kadınlar, ürünlerinin tanıtımını yapıp, ev ekonomilerine katkıda bulunmalarının yanı sıra diğer üretici kadınlarla bir araya gelerek sosyalleşiyor. Mersin Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi (MERSİNDEN KOOP) kurucu üyelerinden Selcan Karagöz, emekçi ve güçlü kadınlarla bir arada olduklarını vurgulayarak, “Kooperatif olarak ilk etkinliğimiz için Forum’la görüşerek bir ‘Alışveriş Köyü’ kurmaya karar verdik. Çatı Kooperatifi gibi hareket ederek altımızda birçok kooperatifle beraber bu köyde, üreticilerimizin el emeği ürünlerini sergiliyoruz. Kooperatifleri yerel yönetimlerin kesinlikle desteklemesi gerekiyor. Yerel yönetimlerle beraber kooperatiflerin çalışması, desteklenmesi çok önemli" dedi. Mezitli Üretici Kadın Kooperatifi’nden Yüksel Kapıkıran, bu yola çıkarken kadının emeğinin görünür olması ve bu emeğin ev eksenli değil daha dışarıya, sektöre akması yönünde çalışma içine girdiklerini belirterek, “Mezitli olarak önce biz kendimiz taşın altına elimizi koyduk ve enginar, sahlep üretimi ile başladık, deneme üretimleri yaptık ve ürünlerimizi bekliyoruz. Meral Hanımın kooperatiflerle ilgili özel bir çalışma içine girmesi ile Mersinden Kadın Kooperatifi’nin kurulması elbette ki çok güzel, verimli olacak bir çalışma. Görünürlük ve tanıtım aşamasında bizim için yararlı olacak bir çalışma olacağını düşünüyorum” diye konuştu. IDEMA’nın mülteci kadınlar ile Türk kadınları buluşturan, kadın girişimcileri destekleyen LIFE projesinin katılımcısı olan Roza Yaruk, “LIFE projesi bir girişimcilik projesi, aynı zamanda şöyle bir özgünlüğü var, Mersin çok fazla göç alan bir yer. Biz bütün kadınlar, birlikte bu projenin içinde kendi kültürlerimizi buluşturmanın en güzel yeri olan mutfakta buluştuk. O mutfak bizi Yeni Yıl Alışveriş Köyü’ne kadar getirmiş oldu” ifadelerine yer verdi. Evde oturan kadınları kooperatife kazandırmayı amaçladıklarını söyleyen Tarsus Kadın Kooperatifi kurucu üyelerinden Yağmur Selma Arslan, “Kadınlarımızın ürünlerini, emeklerini sergilemek için burada bulunuyoruz. Biz yeni kurulan bir kooperatifiz. Amacımız evde oturan kadınlarımızı aktif olarak kooperatifimize kazandırmak. Evde yapılan ve sergilenemeyen ürünlerini, kooperatif bünyesinde hem kadınlarımıza yardım etmek amaçlı hem de kooperatifimize katkı amaçlı sergiliyoruz” dedi. Akdeniz Renkli Eller Kadın Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Zehra Yılmaz, kadınların ürettiklerini sergileme ve satma imkanının sağlandığı Alışveriş Köyü’nün kendilerini tanıtma açısından da çok önemli bir fırsat olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

“Dernek çalışmaları ile uzun zamandır uğraşıyoruz ancak kooperatif farklı bir işletme. Burada kadınların üretimi söz konusu. Kadınların el emeğini, ürettiklerini pazarlama söz konusu. Gerek merkezden gerekse köyden kadınlarımız ürettiklerini getirdiler. Bugün burada sergileme ve satma imkanı bulduk. Yılbaşı öncesi 6-7 günlük bu süreç kooperatiflerimizi tanıtmamız, hem kendimizi anlatmamız açısından hem de kadınların ürettiklerini pazarlama açısından çok önemli.”

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı