Gündem 21 Kasım Hadi ipucu sorusu: Kudüm, rebab ve bendir nedir?

21 Kasım Hadi ipucu sorusu: Kudüm, rebab ve bendir nedir?

Paylaş
21 Kasım Hadi ipucu sorusu: Kudüm, rebab ve bendir nedir?

21 Kasım Hadi ipucu sorusu belli oldu. Uygulama bugün Mevlevi musikisinden bir soru ile karşımıza çıktı. Yarışmanın kullanıcılarına yönelttiği soru şu şekilde: "Kudüm, rebab ve bendir nedir?"

Çarşamba akşamları Hadi bilgi yarışması "Zor Hadi" ile yarışmacıların karşısına çıkıyor. Bu akşamki ödül ise 10 bin TL... 21 Kasım akşamındaki ipucu sorusu bile kullanıcıları zorlayacak cinsten: "Mevlevi musikisinde adını pek duymadığımız birçok ses kullanılmaktadır. Bugünkü ipucumuz, bu sesleri çıkaran enstrümanlardan geliyor. Kudüm, rebab ve bendirin ne olduğunu bilen var mı?"

Haberin Devamı

CEVAP: VURMALI SAZ

KUDÜM NEDİR?

Kudüm adı Azerice “uzak yoldan gelme, bir yere ayak basma” anlamına gelir. Dinî ve din dışı musikimizde kullanılan vurmalı sazların en önemlisidir. Biri büyük, diğeri biraz daha küçük olan döğme bakırdan yapılmış bakırdan yapılmış tas şeklinde iki parçadan meydana gelmiştir. Ölçü olarak; ağız çapı büyükte 32 cm. , küçükte 30 cm., yükseklik ise 16 cm uygun olarak kabul edilir. En iyi ses deve derisinden alındığı için, genellikle bu tür deri kullanılır.

REBAB NEDİR?

Rebap, çoğunlukla Orta Asya'da kullanılan, çeşitli biçimleri olan telli bir çalgı türüdür. Bir saz türüdür, gövdesi Hindistan cevizi kabuğundan yapılır. Türkiye, İran, Arabistan, Kuzey Afrika, Afganistan, Pakistan, Hindistan gibi ülkelerde bazı mızraplı ya da yaylı çalgılara verilen ortak bir isimdir.

Haberin Devamı

BENDİR NEDİR?

Bendir, Klasik Türk müziğinde kullanılan başlıca vurmalı ritim çalgılarından biridir. Zilsiz büyük def, nakkare ve kudümle birlikte kullanılır. Derisinin iç yüzüne boydan boya gerilen kiriş sayesinde aynı anda iki değişik tını çıkarabilir.