Yaşam 21 milyon yıllık fosil ağaç ormanı 'Tabiat Anıtı' ilan edilecek

21 milyon yıllık fosil ağaç ormanı 'Tabiat Anıtı' ilan edilecek

Paylaş
21 milyon yıllık fosil ağaç ormanı 'Tabiat Anıtı' ilan edilecek

Manisa'nın Yunusemre ilçesi Osmancalı Mahallesi'nde bulunan ve 21 milyon yıllık olduğu tahmin edilen Osmancalı Fosil Ormanları’nın korunması ve turizme kazandırılması için Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4’üncü Bölge Müdürlüğü tarafından ’Tabiat Anıtı’ ilan edilmesi için çalışmaların başladığı duyuruldu

Manisa'nın Yunusemre ilçesi Osmancalı Mahallesi’nde kızılçam ve meşeyle kaplı ormanlık alanda tespit edilen ve Yuntdağı volkanlarının patlamasıyla oluşan, 16 ile 21 milyon yıllık olduğu sanılan fosil ağaç ormanı büyük ilgi çekiyor.

AĞAÇLAR LAV AKINTISI ORTASINDA KALMIŞ


Lav akıntısı içinde kalan ağaçların taşlaşarak oluşturduğu fosil ağaç ormanı için Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4’üncü Bölge Müdürlüğü de harekete geçti. Osmancalı Fosil Ormanları’nın korunması ve turizme kazandırılması için Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü tarafından "Tabiat Anıtı" ilan edilmesi çalışmalarına başlandığı öğrenildi.


21 milyon yıl önce lav akıntısıyla taşlaşan ağaca bakış...


İKİ FARKLI AĞAÇ CİNSİ TESPİT EDİLDİ


Yapılan arazi çalışmalarında taşlaşmış ağaç gövdelerinin yüzeyde sınırlı sayıda gözüktüğü, genelde insan faaliyetleriyle doğa koşulları nedeniyle ağaç yapılarının deforme olduğu saptandı. 6 örnek üzerinde yapılan incelemelerde ladin ve yalankoz ağacı olmak üzere iki ağaç cinsinin varlığı tespit edildi.


GELENLER FOSİLLERİ TOPLAYIP GİTMİŞ


Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Sezgin, tabiat anıtı ilan edilmesine yönelik çalışma başlatılmasının olumlu olduğunu söyledi. Tabiat anıtı ilan edilmesiyle fosil ağaç alanının koruma altına alınacağını kaydeden Doç. Dr. Sezgin, "Bu alanın koruması yoktu. Geçmişte daha fazla fosil parçası vardı. Ancak gelen insanlar buradan fosilleri topladılar. Yüzeyde çok az kaldı. Tabiat anıtı ilan edilince koruma altına alınacak. Yunusemre Belediyesi de fosil ağaç alanının etrafını çeviriyor" diye konuştu.


Nermin UÇTU / MANİSA, (DHA)

Haberin Devamı