Dünya 21 ülkeye sığınma talebinde bulundu!

21 ülkeye sığınma talebinde bulundu!

Paylaş
21 ülkeye sığınma talebinde bulundu!

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) telefon ve internet kayıtlarını izlediği bilgisini basına sızdıran Edward Snowden'in, 13'ü Avrupa'da olmak üzere 21 ülkeye sığınma talebinde bulunduğu ortaya çıktı

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) dünyada milyonlarca kişinin telefon ve internet kayıtlarını izlediği bilgisini basına sızdıran eski CIA ajanı Edward Snowden’ın, Ekvador, İzlanda, Avusturya, Bolivya, Çin, Küba, Finlandiya, Norveç, Rusya, İspanya ve Venezuela gibi birçok ülkeye sığınma talebinde bulunduğu bildirildi.

NSA’nın telefon ve internet kayıtlarını izlediği bilgisini basına sızdıran ve 20 Mayıs-23 Haziran tarihlerinde Hong Kong’da bulunan Snowden, buradan uçakla ayrılarak 23 Haziran’da Rusya’ya gitmişti. Moskova’daki Şeremetyevo Havaalanı’nda adeta mahsur kalan ve Rusya vizesi bulunmadığı bildirilen 29 yaşındaki Snowden, havalimanının transit yolcuların kalması için otel ve diğer olanakların bulunduğu tarafsız bölgesinde bekliyor.

Şeremetyevo Havaalanı konsolosluk bölümü dün, Edward Snowden’in Rusya’dan sığınma talebini İngiltere vatandaşı Sara Harrison aracılığıyla konsolosluk yetkililerine ilettiğini doğrulamıştı.

Wikileaks’in açıklamasına göre, Snowden’ın başvurduğu ülkeler Avusturya, Bolivya, Brezilya, Çin, Küba, Finlandiya, Fransa, Almanya, Hindistan, İtalya, İrlanda, Hollanda, Nikaragua, Norveç, Polonya, Rusya, İspanya, İsviçre, Venezuela, İzlanda ve Ekvador.

DÖRT ÜLKEDEN OLUMSUZ YANIT

Snowden’in siyasi sığınma talebi bulunduğu ülkeler arasındaki Polonya, eski CIA çalışanı Snowden’ın kendilerinden sığınma talebinde bulunduğunu ancak talebin reddedildiğini açıklamış, İsviçre ise sığınma hakkı verilmesi önerilerine karşı olduğunu belirtmişti.

Wikileaks’in kurucusu Julian Assange’ın siyasi iltica talebini geçen yıl kabul eden Ekvador Cumhurbaşkanı Rafael Correa ise ABD istihbarat servisleriyle ilgili belgeler sızdıran Snowden’ın iltica talebini değerlendirmeye almayacaklarını bildirmişti.

Öte yandan Snowden’in sığınma için başvurduğu ülkelerden Hindistan’ın Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Syed Akbaruddin, siyasi sığınma talebinin reddedildiğini açıkladı.

Ekvador Cumhurbaşkanı ise, hükümetinin Snowden’ın Rusya’dan çıkarılması için herhangi bir seyahat belgesi hazırlamayacağını, eski CIA ajanının artık Rusya’da olduğunu ve bu ülkenin sorumluluğunda bulunduğunu ifade etmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise NSA’nın milyonlarca kişinin telefon ve internet kayıtlarını izlediği bilgisini basına sızdıran Snowden’ın, Amerikalı ortaklarına zarar vermeyi durdurması halinde Rusya’da kalabileceğini kaydetmişti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov da ASEAN toplantıları için bulundukları Brunei’de bir araya gelerek Snowden konusunu görüştü.
ABD, Snowden’ın, Hong Kong’da bulunduğu sırada yetkili makamlardan iadesini istemiş ancak Çin buna yanaşmamıştı.

Haberin Devamı

AA