Gündem 23 Ekim öğlen Hadi ipucu sorusu: Hellim peyniri nerede meşhurdur?

23 Ekim öğlen Hadi ipucu sorusu: Hellim peyniri nerede meşhurdur?

Paylaş
23 Ekim öğlen Hadi ipucu sorusu: Hellim peyniri nerede meşhurdur?

Hadi yarışmasının 23 Ekim öğlen ipucu sorusu belli oldu. Soru biraz iştah kabartıcı cinsten: Hellim peyniri nerede meşhurdur?

Hadi para dağıtmaya devam ederken bugünün Hadi ipucu sorusu biraz önce açıklandı. Soru kahvaltıda tükettiğimiz en güzel peynirlerden olan hellim peynirinden geldi. Uygulama soruyu ise şu şekilde duyurdu: Günaydın Hadiciler. Sabah kahvaltısında vazgeçemediğiniz şeyler neler? Mesela peynir sever misiniz? Hellim peyniri desek, bize nerede meşhur olduğunu söyleyebilir misiniz?

Haberin Devamı

CEVAP: KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ

Hellim Peyniri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kökenli bir peynir türüdür. Genelde ızgarada ya da yağsız tavada kızartıldıktan sonra yenir. Ayrıca, hellim Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs’ın önemli bir ihraç kalemidir.

Hellimin içinde başta keçi sütü olmak üzere süt, tuz ve bazen de nane bulunur. İçerisindeki süt, keçi, koyun veya inek sütü olabilir. Bunların içinde keçi ve koyun sütlerinden yapılanları daha dayanıklı ve lezzetlidir, bunlar bir yıl kadar dayanabilir. İnek sütünden yapılan hellim ise birkaç ay içinde bozulur ve daha az lezzetlidir. Bazen, bu üç farklı hayvanın sütü karıştırılarak hellim yapımında kullanılır.

2008’den beridir her yıl, Geçitkale Belediyesi tarafından “Geçitkale Hellim Festivali” düzenlenmektedir. Bu festivalde “En Lezzetli Taze Hellim Yarışması”ve “Hellim Güzellik Yarışması” gibi etkinlikler düzenlenmektedir.

Haberin Devamı