Ekonomi 237 yıllık ilaç devinden tarihi satın alma

237 yıllık ilaç devinden tarihi satın alma

Paylaş
237 yıllık ilaç devinden tarihi satın alma

Japon ilaç devi Takeda, İrlandalı "meslektaşı" Shire için 65 milyar dolar ödemeye hazır

Dünyanın en büyük 15 eczacılık şirketi arasında yer alan Takeda Pharmaceutical, İrlandalı ilaç üreticisi Shire'ı 65 milyar dolara satın alıyor. BusinessHT'nin aktardığına göre Shire hissedarları, henüz başlangıç aşamasında olan satın almanın gerçekleşmesiyle, oluşacak şirketin yüzde 50 mülkiyetini paylaşacak.

ABD'li rakipleri AbbVie ve Pfizer gibi şirketlerle rekabet elini güçlendirmek isteyen 237 yıllık ilaç devi Takeda, daha önce de Shire'a birçok defa teklifte bulunmuştu.

Fransız Christophe Weber tarafından yönetilen Takeda'nın Shire ile olan anlaşması sonuçlanırsa sektörün en büyük alımlarından biri olacak. Zira, Shire'ın borçları da dahil edildiğinde anlaşmanın değeri 80 milyar dolara kadar çıkıyor. Uzmanlara göre Takeda'nın bu hamlesi Pfizer'ı da benzer bir satın almaya itebilir. New York merkezli ilaç devi son olarak 2000 yılında Warner Lambert'i 112 milyar dolara almıştı.

HİSSELER DÜŞTÜ


Financial Times'ın haberine göre yatırımcılar Takeda'nın bu agresif genişleme planından hoşnut değil. Zira, Takeda'nın elinde yalnızca 4,3 milyar dolarlık nakit var.

Japon şirketin hisseleri çarşamba günü açılışta yüzde 9 geriledi. 2022 dolar tahvili son iki haftada 38 baz puan yükseldi.

Shire'da yüzde 5,7 hissesi olan BB Healhcare Trust'ın fon yöneticilerinden Paul Major'a göre anlaşma döviz riski taşıyor. Major, "Teklifin nakit bileşeni dolarla, pay bileşeni yen ile ödeniyor. Shire ise sterlin üzerinden kote ediliyor" dedi.

Teklifin normalde hisse başına 49 sterlinden belirlendiğini söyleyen Major, bu miktarın Takeda'nın değer kaybetmesiyle 46,55 sterline kadar gerilediğini ifade etti.

SAĞLIK SEKTÖRÜ DURMUYOR

Takeda-Shire anlaşması gerçekleşirse, 65 milyar dolarlık teklif tarihi bir rakam olabilir.

Zira, son yıllarda hareketlenen ilaç sektöründe en çok ses getiren satın almalardan biri nisan başında gerçekleşmişti. Dünyanın en büyük ilaç şirketi Novartis, merkezi ABD'de yer alan gen terapi şirketi AveXis'i 8,7 milyar dolara almıştı.

Fransız ilaç devi Sanofi de ocak ayında, Belçikalı bioteknoloji firması Ablynx için 3,9 milyar euro ödemişti.

Türkiye'de de ofisi bulunan çok uluslu biyolojik ilaç şirketi Celgene Corp., deneysel bir kan kanseri tedavisine sahip olmak amacıyla kanser ilacı üreticisi Impact Biomedicines'ı 1,1 milyar dolara satın aldığını açıklamıştı.






Haberin Devamı