Dünya 239 kişiyle kaybolan uçaktan ilk sinyal

239 kişiyle kaybolan uçaktan ilk sinyal

Paylaş
239 kişiyle kaybolan uçaktan ilk sinyal

Malezya Havayolları'na ait 227 yolcu ve 12 mürettebatı taşıyanve denize çakıldığı sanılan uçaktan 36 saati aşkın süredir haber alınamazken, kayıp uçaktan ilk sinyallerin alındığı bilgisi geldi. Radardan gelen sinyale göre uçağa ulaşılma ihtimali gündemde

Askeri yetkililerin yaptığı basın açıklamasında 370 sefer sayılı uçağın kaybolmadan önce rotasını kalkış yaptığı Kuala Lumpur’a çevirmiş olabileceği açıklandı.

İkisi bebek 227 yolcu ve 12 mürettebatı taşıyan Boeing 777 tipi uçak, Cuma günü 12.21’de (TSİ 18.21’de) başkent Kuala Lumpur’daki havaalanından kalktı. Malezya ve Vietnam’ın Ho Chi Minh şehri arasında iken uçaktan yerel saatle 02.40’ta (TSİ 20.40’ta) irtibat kesildi.

10 BİN 668 METREDE KAYIP

Yetkililer, uçağın Güney Çin Denizi üzerinde Vietnam hava sahası yakınında kaybolduğunu açıkladı. Uçağın kaybolduğu sırada 10 bin 668 metre yükseklikte seyrettiği ve pilotların herhangi bir sorundan bahsetmediği belirtildi.


Deniz yüzeyinde uçağa ait olabileceği belirtilen yakıt izleri tespit edildi

Aramalar kapsamında bir uçak, iki helikopter ve dört deniz aracı Güney Çin Denizi kıyılarına gönderildi ancak uçağın enkazına ulaşılamadı. Vietnam donanmasından bir yetkili, uçağın Malezya kıta sahası içinde denize çakılmış olabileceğini, hükümet ise uçağın uçuş rotası üzerinde ülkenin doğusunda yağ izine rastladıklarını açıkladı.

DENİZE Mİ ÇAKILDI?


Malezya Başbakanı Necip Rezak ise kayıp uçağın izine ulaşamadıklarını söylerken, Ulaştırma Bakanı Hişamuddin Hüseyin spekülasyonlara karşı uyararak “Uçağın yerini belirlemek için elimizden geleni yapıyoruz. Önce bilgileri doğrulamamız gerekiyor” diye konuştu.

TERÖR ŞÜPHESİ

Uçuş listesindeki İtalyan Lui Maraldi (27) ve Avusturyalı Christian Kozel’in (30) uçakta olmadığı, her ikisinin de pasaportlarının çalındığı anlaşıldı. Çalıntı pasaportla binenlerin terörist olabileceği değerlendirilmeye başlandı.

Malezya Ulaştırma Bakanı aynı zamanda iki yolcunun daha şüpheli durumda olduğunu ve kimliklerinin araştırdıklarını ifade etti.

IBM MÜDÜRÜ DE UÇAKTAYDI

Uçaktaki yolcuların kimliklerine dair ilk bilgiler de ulaştı. IBM’in Kuala Lumpur’daki teknik müdürü Philip Talimadge Wood (51) da yolcular arasındaydı.

Önceki gün Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’dan Çin’in başkenti Pekin’e gitmek üzere havalanan 227 yolcuyu taşıyan uçak 10 bin 668 metre yükseklikte kayboldu. Malezyalı yetkililer resmi olarak açıklamasa da uçağın denize çakıldığı sanılıyor. Vietnam, denizde uçağa ait olabileceği belirtilen yakıt izi tespit edildiğini bildirdi.

PİLOT TECRÜBELİYDİ

Uçağın, 11 yaşında olduğu, pilot Zaharie Ahmet Şah’ın (53) ise 1981’den beri havayollarında çalıştığı açıklandı.

UÇAKTA TÜRK YOK

Yolcuların 153’ünün Çinli, 38’inin Malezyalı, 12’si Endonezyalı, 7’sinin Avustralyalı, 4’ünün Amerikalı, 3’ünün Fransız olduğu açıklandı. Havayolunun listesine göre uçakta Türkiye vatandaşı yok.

HIZLI BÜYÜMENİN SONUCU MU?

Malezya Havayolları’na ait bir yolcu uçağı 1995 yılında iç hat seferi sırasında düşmüş, kazada 34 kişi hayatını kaybetmişti. Havayolu şirketinin kaza sicili o yıldan bu yana temizdi. Öte yandan, Asya’da hızla büyüyen havayollarının yapısal sorunları ve insan kaynakları sıkıntıları endişeye yol açıyor.

HÜRRİYET

Haberin Devamı