Etkinlik Rehberi 24 Kasım 'Öğretmenler Günü' kutlu olsun
Paylaş
24 Kasım 'Öğretmenler Günü' kutlu olsun

Bugün 24 Kasım Öğretmenler Günü. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e "Başöğretmenlik" unvanının verildiği bu günde, Türkiye’nin en ücra köylerine kadar vatanın her yerinde görevlerini hakkıyla yapan tüm öğretmenlerin Öğretmenler Günü'nü kutlu olsun.

Öğretmenler günü ilk ne zaman kutlandı?

Türkiye’de her yıl 24 Kasım, Öğretmenler Günü olarak kutlanır. 24 Kasım 1928, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün "Millet Mektepleri’nin Başöğretmenliği"ni kabul ettiği gündür.

Atatürk'ün 100. doğum yıl dönümü olan 1981 yılında onun "başöğretmen" oluşunun yıldönümlerinde ülke çapında Öğretmenler Günü kutlanmasına karar verildi. Öğretmenler Günü ile ilgili kutlamalar, 26 Kasım 1992’de Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Öğretmenler Günü Kutlama Yönetmeliği çerçevesinde gerçekleşti.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Öğretmenler ile ilgili sözleri

“Dünyanın her tarafında öğretmenler, insan topluluğunun en fedakar ve muhterem unsurlarıdır.”

"Öğretmenler; Yeni nesli, Cumhuriyetin fedakâr öğretmen ve eğitimcilerini, sizler yetiştireceksiniz ve yeni nesil, sizin eseriniz olacaktır."

"En önemli ve feyizli görevlerimiz, milli eğitim işleridir. Milli eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lazımdır. Bir milletin gerçek kurtuluşu ancak bu suretle olur."

Dünya öğretmenler günü ne zaman kutlanıyor?

Pek çok ülkede 1994’ten bu yana her yıl 5 Ekim günü UNESCO tavsiyesiyle Dünya Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. 5 Ekim günü, 1966 yılında Paris’te gerçekleşen “Öğretmenlerin Statüsü Hükümetlerarası Özel Konferansı”nın sona erip UNESCO temsilcileri ile ILO tarafından “Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi”ni oybirliği ile kabul edilişinin yıl dönümüdür.

Haberin Devamı