Dünya 25 yıl sonra tarihi anı çeken isim konuştu

25 yıl sonra tarihi anı çeken isim konuştu

Paylaş
25 yıl sonra tarihi anı çeken isim konuştu

Berlin Duvarı'nın yıkılışının üzerinden tam 25 yıl geçti. Bu vesilesiyle bugün helyum gazıyla şişirilmiş 7 bin balon Berlin semalarına salınacak

Dilge Timoçin

Haberin Devamı

https://twitter.com/dilgetimocin

Berlin Duvarı 25 yıl önce yıkıldığında, tüm dünya o anlara fotoğraflarla tanıklık etti ve o karelerden biri, yıkılışın sembollerinden biri oldu. Pulitzer ödüllü foto muhabiri Anthony Suau o kareyi çeken isimdi. Gazeteci Dilge Timoçin , Suau ile o günü ve yakaladığı anı konuştu.

Dilge Timoçin: Bay Suau, bize duvarın yıkılışının simgesi haline gelen fotoğrafın hikayesini anlatır mısınız, böyle büyük bir etki yaratacağını bekliyor muydunuz?

Sınırın açılmasının bir gün sonraydı. Çok erken bir saatti. Aslında bir önceki akşam da oradaydım, bir grup insan duvarı delmeye çalışıyordu. Bu, duvarı ilk kırma girişimiydi, duvarı parçalamak istiyorlardı. Brandenburg kapısına daha yakın olan grup, duvarın içinden geçmeye karar verdi, bu konuda çok ciddilerdi ama duvar kalın olduğu için bunu yapmak saatler alacaktı. Otele dönüp uyumaya karar verdim. Brandenburg’a yürüyerek 5 dakika mesafedeydi otelim. Gün doğmak üzereyken döndüm, hala duvarı oluşturan beton plakalardan birini yıkmaya çalışıyorlardı.

Haberin Devamı

Doğu Alman polisi şaşkındı

Berlin Duvarı'nın yıkılışı sırasında tarihi karelere imza atan ünlü fotoğrafçı Anthony Suau

Fotoğraf çekmeye başladım. Başarmak üzereydiler. Duvarın diğer tarafında Doğu Alman polisi, bu gruba duvarın parçalanan yerlerinden tazyikli su püskürtmeye başladı. Tamamen saçma bir hareketti çünkü bu insanları durdurmaya imkan yoktu. Sonra Doğu polisi, duvarın üstüne çıktı ve Batılıları itmeye başladı.

Ben de o sırada duvarın tepesindeydim. O noktada duvarın iki tarafında da olan biteni görebiliyordum. Her şey çok dramatikti. Siyah ceketli adam duvarı parça pinçik etmek konusunda çok kararlıydı. Grup sırayla çalışıyordu, çekiçlerle o beton plakasını indirmekti niyetleri. Bir ara plakanın tepesine bir kablo uzatmaya karar verdiler.. Beton demirleri yere tutunuyordu, bu yüzden tepeden çekip indirdiler. Ve duvar açıldı. Doğu Alman polisi barikat kurmak için insan zinciri oluşturdu. Batı ile Doğu yüz yüze geldi ve tam o sırada Batı Alman polisi geldi. Doğu Alman polisi duvarın üstünde hortumla su sıkıyordu.

Haberin Devamı

Ben de sırılsıklam oldum ama fotoğraf çekmemi engelleyemezlerdi. Her şey çözülmeye başlamıştı ve iki tarafın polisi de ne yapacaklarını bilmiyordu. Kafaları karışmış bir şekilde olayları bastırmaya çalışıyorlardı. Tarihi açıdan o anlar, görsel olarak da duygusal anlamda da olağanüstüydü.

Siyahlı Adam

Dilge Timoçin: Fotoğraftaki siyah ceketli adamın kim olduğunu öğrenebildiniz mi?

Kim olduğunu hiçbir zaman öğrenemedim. Bu 25 yılın sonunda bilmek isterdim çünkü bu fotoğraf tüm dünyada geniş çapta tanındı. O zamanlar Kreuzberg’de gizli bir çeşit anarşist hareket vardı. Berlin Duvarı karşıtı çokça gösteri yapıyorlardı. Seslerini yükseltiyorlardı. O gün oradaki insanların bazıları, belki de siyah ceketli adam da o hareketin bir parçasıydı. Tabi emin değilim, benimki sadece bir tahmin.

O fotoğrafları çekerken ne hissediyordunuz, kafanızdan atamadığınız bir an var mı?

Benim için etkileyici olan şuydu. Aslında basit anlamda köprülerde yürüyen insanların ya da barikat geçenlerin fotoğrafını çekiyordum. Olan bitenin yarattığı hareket çok da olağandışı değildi. İnsanlar bir noktadan diğerine yürüyordu.

Haberin Devamı

Ama bunu yarattığı duygu, yaptıkları şeyin altında yatan fikir, öncesindeki tarih inanılmaz güçlüydü. İşimi yapmakta zorlandığım anlar oldu çünkü ağlıyordum. Gözyaşlarım objektifimi netlemeye engel oluyordu. Bir gazeteci de değil herhangi biri olarak yaşadığım duygu çok güçlüydü çünkü tarihin değiştiğine tanıklık ediyordum.

Sadece 10 yıl sonra, aynı noktada görülecek bir duvarın kalmayacağını, yerini çok lüks mağazaların ve restoranların alacağını tahmin edemezdi. Geriye kalan tek şey, duvarın nereden geçtiğini gösteren bir sıra tuğla. Ki onu da arayıp bulmak gerekiyor.