Gündem 27 saat sonra gelen kurtuluş!

27 saat sonra gelen kurtuluş!

Paylaş
27 saat sonra gelen kurtuluş!

Zonguldak'ta özel bir maden ocağında meydana gelen göçükte mahsur kalan ve 27 saat sonra burnu bile kanamadan kurtarılan maden işçisi yaşadıklarını anlattı

Zonguldak merkeze bağlı Gelik Beldesi’nde özel bir şirkete ait maden ocağında meydana gelen göçükte mahsur kalan ve 27 saat sonra burnu bile kanamadan kurtarılan maden işçisi 36 yaşındaki Erdal Hamaratlı, 15- 16 yaşından bu yana maden ocaklarında çalıştığını söyledi. Hamaratlı, "Küçük bir kaza oldu diye madeni bırakmak olmaz. Madene devam. Ekmek teknemiz orası" dedi.

Haberin Devamı

15 gün önce nişanlanan Erdal Hamaratlı, önceki gün saat 18.00 sıralarında 2 arkadaşıyla birlikte yerin 100 metre altında ahşap direklerle tahkimat yaptığı sırada göçük meydana geldi. Hamaratlı ve 2 arkadaşı, göçüğün arka tarafındaki boşlukta mahsur kaldı. 2 madenci, göçükte açtıkları küçük delikten sürünerek dışarıya çıkarken, arkadaşlarına göre daha kilolu olan Hamaratlı, delikten geçemedi. Hamaratlı, Türkiye Taşkömürü Kurumu Talihsiye (Kurtarma) ekiplerinin de katıldığı göçük açma çalışmaları sonucu dün akşam 27 saat sonra kurtarıldı.

Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi’ne kaldırılırken kameralara el sallayıp gülümseyen Erdal Hamaratlı, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra sabah taburcu edildi. DHA’ya konuşan Hamaratlı, ocakta geçirdiği 27 saati anlattı. Hamaratlı, kendisinden daha zayıf olan yanındaki iki arkadaşının açtıkları delikten çıktığını, ancak kendisinin geçemediğini söyledi.

Haberin Devamı

’BEN DE ÇALIŞTIM’

Erdal Hamaratlı, yer altında genişliği 2, yüksekliği de 2.5 metre olan alanda kurtarılmayı beklediğini anlattı. Hamaratlı, şöyle dedi:

"Diyafonla dışarıdaki arkadaşlarımla konuşuyordum. Bulunduğum yer açık alandı. Havalandırma sıkıntısı da yoktu. 15- 16 yaşımdan bu yana madenlerde çalıştığım için panik yapmadım. Zaten soğukkanlı bir insanım. Rahattım orada. Arkadaşlarım o küçük delikten yiyecek-içecek vermek istedi. Ama ben almadım. Biran önce göçüğü açmalarını istedim. Bazen ben de kendi tarafımdan göçüğü açmaya çalıştım. Ama yukarıdan devamlı toprak kayıyordu. O yüzden uzun sürdü."

’KÜÇÜK BİR KAZA’

Kendisi gibi madenci olan babası Mahir Hamaratlı’yı 23 yıl önce meslek hastalığından kaybeden Erdal Hamaratlı, küçük yaştan itibaren uzun yıllar kaçak kömür ocaklarında çalıştığını, 6 yıl önce de ağabeyi Recep Hamaratlı ile özel şirkette çalışmaya başladığını söyledi. Yıllardır madenlerde çalışmasına rağmen ilk kez böyle bir kaza geçirdiğini anlatan Erdal Hamaratlı, "Biz ekmeğimizin peşindeyiz. Madene devam. Küçük bir kaza oldu diye madeni bırakmak olmaz. Bizim ekmek teknemiz orası. Bir kaç gün izin yapacağım. Ondan sonra aynı ocakta yeniden işe başlayacağım" dedi. Aylık bin 70 TL ücretle çalıştığını belirten Hamaratlı, yakında nişanlısı ile evleneceklerini de sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Ersin ERCAN- Gürkay GÜNDOĞAN/ZONGULDAK, (DHA)