Şirin Sever 27 yıldır anadolu topraklarını karış karış geziyor
HABERİ PAYLAŞ

27 yıldır anadolu topraklarını karış karış geziyor

Haberin Devamı

Ali Canip Olgunlu’yu tanıyanlar vardır mutlaka… Ben kendisiyle yeni tanıştım. Daha önce Konya’yı ve Mevlana’yı ondan dinlemiştim. Bu kez Kars’ı anlattı…

Dünkü yazımda bahsettim, birkaç gündür Kars’taydım. Çok merak ettiğim, hep gitmek istediğim bir yerdi Kars ve iyi ki Ali Canip Hoca’yla gezmişim. Onun bilgileri ve anlatımıyla bir masalın içinden geçtim sanki...

9 ay yolda


Ali Canip Olgunlu, Mimar Sinan Üniversitesi mezunu bir Türkolog, Anadolu medeniyetlerinin izlerini süren bir araştırmacı. Tam 27 yıldır Anadolu topraklarını karış karış dolaşıyor. Hiç durmadan mitoloji, arkeoloji, sanat tarihi ve tasavvuf anlatıyor/öğretiyor.

Derya deniz bir adam; dinlemelere doyamıyorsun. Anlatırken öyle bir yükseliyor ki, onunla birlikte sen de yükseliyorsun ve daha çok iştahlanıyorsun. Olan biten her şeye rağmen yaşadığın toprakları yeniden sevmeye başlıyorsun. Yılın dokuz ayı yollarda. Ocak, şubat, martta ise memleketi Kars’ta.

O yüzden bu aylar dondurucu soğuğuna rağmen Kars’ı gezmek için en ideal aylar. Hiç abartmıyorum, Kars’ı gezecekseniz Ali Canip Hoca’yla gezmelisiniz. Tabii acentelerle, her tur şirketiyle çalışmıyor.

Çoğu tur şirketinin Anadolu’yu iyi tanıttığını düşünmüyor, seçici davranıyor. Ders verdiği atölyelerde öğrencilerine ve kendi dost çevresine tur yapıyor

Atölye dersleri


Tasavvuf ve mitoloji eğitimi verdiği Nişantaşı’ndaki Atölye Bilgi Adası, Atölye Maçka, Caddebostan’daki Cadde Kültür ve Sanat, Atölye Etiler’den bilgi alabilirsiniz. Ve onu yakalarsanız çok şanslısınız. Bu ülkeyi doğru dürüst anlatan insanların olması çok önemli. Ve onların tanınması gerekli.


Tarihi hamamları yaşatmaya çalışanlar



Ali Canip Olgunlu ile Kars’ı gezme nedenimiz tarihi bir hamamdı aslında. Şu anda şehrin ortasında yıkık dökük duran, 17. yüzyılda inşa edilmiş Kars Mazlum Ağa Hamamı’nı görmek, ‘dinlemek’ için...

Zira İtalyan kökenli banyo ürünleri markası Bocchi, Anadolu’dan dünyaya yayılan Roma ve Türk hamam geleneğini bir sosyal sorumluluk projesi olarak gün yüzüne çıkarmak için çalışıyor.

Hamam kültürünü yeniden canlandırmak için hayata geçirilen proje çerçevesinde, Ali Canip Olgunlu ile tam 12 farklı tarihi hamam incelenecek. Ardından bu incelemeler İZ TV tarafından belgesel haline getirilerek dünyaya tanıtılacak.

İkinci durak kars


Hedef, bu hamamlardan bir-ikisinin restorasyonunu üstlenmek ve yeniden kullanıma sunmak. Konya’da Mevlana’nın da yıkandığı, şu an hala faaliyette olan Sahip Ata Hamamı’nın ardından ikinci durak, işte bu Kars’taki hamam oldu. ‘Her Dem Banyo’ projesi hem bu kültürün yaşatılması, hem turizme katkı açısından çok anlamlı ve önemli.

Tarihten bugüne uzanan bu kültür, otel SPA’larına hapsolmamalı. Nasıl Zeynep Fadıllıoğlu cami tasarlıyorsa, mimarlar da hamam tasarlamalı, köhne halde bırakılmış tarihi hamamlara ilgi göstermeli.


Saat kulesi neden yapılamadı?


Ali Canip Olgunlu ile Kars’taki sohbetimiz hep turizm üzerine. Tarihi güzelliklerle dolu böyle bir coğrafyada kimsenin elini taşın altına sokmaması en büyük derdi. İşte anlattıkları…

■ 10 yıldır buranın turizmiyle uğraşıyorum, sadece Norveç’ten Çıldır Gölü’nde kullanılsın diye iki kızak getirtebildik, o kadar. Bunun turist için ne kadar önemli olduğunu kimseye anlatamıyorsun.

■ Çıldır Gölü kışın donuyor. Gündüzleri -25’leri bulan bir soğuk var. Atlar donuyor, kızakları çalıştıranlar donuyor. Atlar ve kızakçılar için bir barınak bile yaptıramıyoruz!

■ Kars’ta Arkeloji Müzesi dışında müze yok. Burada o kadar çeşitli halklar yaşıyor ki, bu zenginlikleri anlatan bir kent müzesi olmalı. Turistin zaman geçirebileceği hiçbir yer yok bu şehirde.

■ Ani Harabeleri civarına 10 yıldır tuvalet bile yaptıramıyoruz! Turizmin önemini anlayamıyorlar.

■ Yıkılmış tarihi saat kulesini yaptırmak istedim. Dostlarım Cem Boyner ve Bülent Eczacıbaşı de destek vermeye hazırdı. “Bizim” saat kulemiz olsun diye kamuoyu oluşturdum, herkesten 1 TL istedim. 1 TL yağdı resmen. Ama belediye başkanı “Çan kulesi mi yapacaksınız?” diyerek engel oldu.

Samimiyet fark yaratıyor


Tuna Kiremitçi popüler bir yazardı. Bir süre önce yazmayı bıraktı. Eskiden beri uğraştığı müzikle ilgilenmeyi tercih etti. Ki kendisi, daha önce de albüm çıkardı ama çok ses getirmemişti.

Bu kez daha güçlü, daha iyi çıkış yapmak için sanatçı dostlarından destek aldı. Her ay farklı bir sanatçıyla, kendisine ait şarkıları seslendirdi; bu şarkıların videolarını da ilk kez YouTube’da paylaştı. Çok iyi eleştiriler aldı. Şimdi o buluşmalar albüm oldu ve piyasaya çıktı: ‘Tuna Kiremitçi ve Arkadaşları’. Alternatif bir iş oldu. Sade, iddiasız ama bir o kadar samimi. İstenirse, makul bütçelerle neler yapılacağını gösteriyor herkese. “Bu işi asıl sattıran samimiyettir” dedirtiyor.


PAMELA ÇOK İYİ


Pamela düeti ‘Uçmak İstiyorsan’ favori şarkım. Yıldız Tilbe ise albümün ağır ismi. Gonca Vuslateri ve Gökçe Bahadır da arkadaş kontenjanından albümde şarkı söyleyenlerden. Albümün ilk konseri 17 Ocak’ta Babylon sahnesinde.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder