Sağlık 3 çocuktan 1'i şişman (Çocuklarda obeziteye dikkat)

3 çocuktan 1'i şişman (Çocuklarda obeziteye dikkat)

Paylaş
3 çocuktan 1'i şişman (Çocuklarda obeziteye dikkat)

Şişman çocukları hepimiz seviyoruz. Boğum boğum kolları ve bacaklarıyla çok şirinler. Bir de maalesef 'kilolu çocuk, sağlıklı çocuk' anlayışı hala hakim. Ama durum hiç de öyle değil... Çocukluk çağı obezitesi ileri yaşlarda, kalp ve damar hastalıkları, şeker hastalığı, metabolik sendrom gibi birçok hastalığa davetiye çıkarıyor

Derya Karayağız Tahmaz

Biz annelerin en büyük dertlerinden biri çocuklarımızın yemeği. 'Aman aç kalmasın' diye elinde tabakla çocuklarının peşinden koşturan annelerin sayısı hiç de az değil. Ama önemli olan çocukların sağlıklı ve dengeli beslenmesini sağlamak. Peki gazetelerde, televizyonlarda ve sosyal medyada bir sürü yalan yanlış bilgi dolaşırken bunu nasıl yapacağız?

'YEMEKTE DENGE' ÖNEMLİ

Doğru bilgiye ancak doğru kaynaktan ulaşabiliriz. Bunlardan biri de Sabri Ülker Vakfı. Türkiye'de beslenme ve sağlıklı yaşam konularında toplumun bilinçlenmesini sağlamak ve bu konularda en doğru, güncel ve bili olarak sunuldu.

BESLENME EĞİTİMİ ERKEN YAŞTA VERİLMELİ

Sabri Ülker Vakfı, toplum sağlığının geleceği için pek çok proje yürütüyor. Türkiye'nin sağlıklı yaşam ve beslenme alanında ilk bili dedi.

100 ÇOCUKTAN 74'Ü FİZİKSEL AKTİVİTE YAPMIYOR

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Avrupa'daki her 5 çocuktan 1'i fazla kilolu, her 3 çocuktan 1'i ise şişman. Türkiye’de de durum pek iç açıcı değil. 0-5 yaş arası 100 çocuktan 21'i, 6-18 yaş arası ise 100 çocuktan 22'si kilolu/şişman. Bu bilgileri Doğu Akdeniz Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı ve Sabri Ülker Vakfı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. H. Tanju Besler'den aldık. Besler, çocukların yüzde 74.2'sinin fiziksel aktiviteden yoksun olduğuna dikkat çekerek, "2013 yılında yapılan Türkiye Çocukluk Çağı (7-8 yaş) Şişmanlık Araştırması sonuçlarına göre ise çocukların yüzde 14'ü fazla kilolu ve yüzde 8'i ise şişman. Çocukluk çağı şişmanlığının önüne geçilebilmesi için çocukların, yeterli ve dengeli beslenmenin esasları ile fiziksel aktivitenin önemini öğrenerek davranış haline getirmesi gerekiyor” dedi.

ÜÇ KİTAP DAHA GELİYOR

Vakıf, öğretmenleri çocukların yaşlarına göre hazırlanan eğitim materyalleri ile de destekliyor. Öğretmenlerin talebi üzerine 6-10 yaş grubundaki çocuklar için hazırlanan ‘Küçük Şefler Restoranı’ hikâye kitabı, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 81 ilde dağıtılıyor. Bu kitap 500 bin kişiye ulaşacak. Farklı yaş grupları için 3 kitap daha geliyor.

***********

DOĞRU BİLGİYE ULAŞMAK ÖNEMLİ

Beslenme ve sağlık alanında en çok televizyondan, sosyal medyadan ya da gazetelerden bilgi ediniyoruz. Ama bunlar ne kadar güvenli orası tartışılır. Yapılan araştırmalar toplumun iletişim kanallarından edindikleri bilgiye şüpheyle yaklaştığını ortaya koyuyor. 2013 yılında Anadoulu Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre, gazetelerde yer alan sağlık konulu haber ve yazılardaki bilgilere güvendiklerini söyleyenlerin oranı yüzde 27, internetteki bilgilere güvenenlerin oranı yüzde 36 iken televizyonda ise bu rakam yüzde 40 şeklinde gerçekleşmişti. Ama bu durum artık değişti.

Barselona'daki konferansta Sabri Ülker Vakfı'nın koordine ettiği "Sağlıklı Beslenme Bilgisi için Kullanılan Kaynaklar ve Bu Kaynaklara Güven" araştırmasının sonuçları da paylaşıldı. Sonuçlar dikkat çekici çünkü Sabri Ülker Vakfı’nın bilgi kirliliğiyle mücadelede çabalarının karşılık bulduğunu ispatlıyor. Türkiye genelinde 15 ilde bin 241 kişiyle gerçekleştirilen araştırmaya göre toplumun yarıdan fazlası sağlıklı beslenme konusuyla ilgileniyor ama televizyon ve sosyal medyadaki bilgilere pek de güvenmiyor.

UZMAN HEKİMLERE GÜVENİYORUZ

Sağlıklı Beslenme Bilgisi için Kullanılan Kaynaklar ve Bu Kaynaklara Güven araştırmasının sonuçlarına göre:

- Sağlıklı beslenme konularında en çok güven duyulan mecra sıralamasında konusunda uzman hekim yüzde 62 ile ilk sırada. Aile/arkadaşlar/çevre yüzde 38, sosyal medya ve internet siteleri yüzde 22 oranında kalırken, en çok bilgi alınan kaynak olan televizyon yüzde 13 ile en az güven duyulan mecra.

- En çok bilgi alınan mecraların başında yüzde 23 ile televizyon geliyor. Bunu yüzde 23 aile/arkadaşlar/çevre, yüzde 21 ise konusunda uzman hekim izliyor. Sosyal medya ve internet siteleri ise yüzde 20 ile dördüncü sırada yer alıyor.

- En çok merak edilen konu, yüzde 32 ile sağlıklı beslenme. Sağlık konusunda genel bilgiler ve kilo verme/diyet konularını merak edenlerin oranı yüzde 22, besin takviyeleri konusu ise yüzde 2 ile son sırada.

- Sağlıklı beslenme genel başlığı altında en çok merak edilen ilk üç konu ise yüzde 9 ile beslenme alışkanlığı, yüzde 6 ile sağlıklı beslenme ve yüzde 4 ile gıdaların sağlıklı olup olmadığı.

Haberin Devamı