Dünya 3 komşu ülkede olaylar çıktı

3 komşu ülkede olaylar çıktı

Paylaş
3 komşu ülkede olaylar çıktı

Mısır'da ordu 'Son Fırsat' başlığıyla yaptığı yazılı açıklamada Müslüman Kardeşler'e şiddet gösterilerine son vermesi için 48 saat süre verirken Tunus ve Bağdat'ta da önemli gelişmeler yaşandı

MISIR

Haberin Devamı

Mısır, devrik lider Muhammed Mursi'nin ordu müdahalesiyle iktidardan indirilmesinden bu yana en kritik Cuma'larından birini yaşıyor. Mahkemenin Mursi'nin Hamas'la işbirliği yaparak Mısır askerlerini öldürmek suçlamasıyla tutuklanmasını talep etmesi ise gerginliği daha da artırdı.

Bunun yanı sıra Mısır'da ordu, "Son Fırsat" başlığıyla yaptığı yazılı açıklamada Müslüman Kardeşlere (İhvan) şiddet gösterilerine son verilmesi için 48 saat süre verdi.

IRAK

Mısır'da bu gelişmeler yaşanırken Irak'ta da 3 ayrı yerde patlama oldu. Irak'ın başkenti Bağdat'ı kuzeydeki illere bağlayan yolu kesen kimliği belirsiz silahlı kişilerin 14 şoförü öldürdü. Olayı şu ana kadar üstlenen olmadı.

Irak’ın Kerkük kentinde meydana gelen patlamalarda da 36 kişinin yaralandı. Kerkük şehir merkezinde bulunan Pişesazi Mahallesinde saat 15.00 sularında Irak ordusunun 12. Tümenine gerçekleştirilen bombalı saldırı sonucunda 4 asker yaralandı.

Haberin Devamı

Aynı saatlerde Tuzhurmatu ilçesinde pazar yerindeki bir römorka yerleştirilen bombanın patlaması sonucu 31 kişi yaralandı. Pişesazi mahallesine ve Cerdağ köyüne sabaha karşı güvenlik güçleri operasyon düzenlemiş ve terör olaylarına karıştıkları gerekçesiyle 15 kişi gözaltına alınmıştı.

TUNUS

Tunus’ta muhalif milletvekili Muhammed el-Brahmi’ye düzenlenen suikastın yankıları devam ederken, sol ve liberal eğilimli 29 parti ve örgüt, "Ulusal Kurtuluş Konseyi (UKK)" adıyla yeni bir oluşum başlattı.

Mısır’daki muhalefet cephesine benzerliğiyle dikkat çeken konseyden yapılan açıklamada, aralarında Tunus’un Sesi’nin de bulunduğu çeşitli muhalif partiler ile bazı sivil toplum kuruluşlarının UKK çatısı altında bir araya geldiği belirtildi.

Halka genel grev ve sivil itaatsizlik çağrısında bulunan UKK, yeni oluşumun hedefini, mevcut hükümetin feshedilmesi, yeni anayasayı hazırlamak ve ülkeyi seçimlere götürmekle görevli ulusal birlik hükümetinin kurulması olarak belirledi.

Açıklamada ayrıca, Tunus ordusu ve emniyet güçlerinden de, halkın iradesine ve barış yanlısı mücadelesine saygı göstermesi talep edildi. Konsey, muhalif lider Şükrü Belıyd ve milletvekili Brahmi suikastları ile ülkedeki şiddet olayların sorumluluğunu başta Nahda Partisi olmak üzere iktidardaki üçlü koalisyonu oluşturan partilere (Troyka) yükledi.

Haberin Devamı

Tunus’ta muhalif Halk Cephesi Koalisyonu liderlerinden Brahmi’nin dün evinin önünde uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetmesi ülkede infiale neden olmuş, koalisyon sivil itaatsizlik çağrısında bulunurken, Tunus Genel İşçi Sendikası (UGTT) da genel grev kararı almıştı. Tunus Cumhurbaşkanlığı, Brahmi’nin hayatını kaybetmesinin ardından ülke genelinde bir günlük yas ilan etmişti.

Mısır’da liberal ve sol eğilimli partiler ile çeşitli gençlik gruplarını bünyesinde toplayan Ulusal Kurtuluş Cephesi (UKK) , ordunun yönetime el koyması ve Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin iktidardan uzaklaştırılmasıyla sonuçlanan süreçte aktif rol oynamıştı.