Ekonomi '3 yılda içkinin vergisi yüzde 83 yükseldi'

'3 yılda içkinin vergisi yüzde 83 yükseldi'

Paylaş
'3 yılda içkinin vergisi yüzde 83 yükseldi'

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, alkollü içeceklere yapılan ÖTV zammının kaçak içki üretimini ve satışını artıracağını söyledi

Palandöken, yazılı açıklamasında, Bakanlar Kurulu’nun kararı ile alkollü içkilerin vergilendirme oranlarının yeniden belirlenerek, rakının ÖTV’sinin yüzde 3,97 oranında artırıldığını anımsatarak, bu artışla rakı üzerindeki verginin son üç yılda yüzde 83,3 oranında yükseldiğini belirtti.

Haberin Devamı

İçkilerin fiyatında artış olmasının ardından kaçak içki satışının patladığını ifade eden Palandöken, bundan da hem vatandaşın hem de devletin zarara uğradığını bildirdi.

-"3 yılda yüzde 83 ÖTV artışı"-

AB ile uyum süreci içerisinde yüksek alkollü içkilerin vergilerinin, ithal edilenlerle eşitleneceğinden rakının özel tüketim vergisinin art arda artırıldığını ifade eden Palandöken, şunları kaydetti:

"2009’da geçerli olan 36 TL/Lt olan maktu vergi tutarı, Ekim 2011’de 63.48 TL/Lt’ye yükseldi. Altı ay içinde bugünkü artışla birlikte maktu vergi tutarı 66 TL/Lt’ye çıktı ve üç yıldaki toplam artış oranı yüzde 83,3’ü buldu. Öte yandan, Parlamento’ya sunulan ve yakında yasalaşması beklenen Torba Yasa’da da alkollü içkilerin ve sigaranın vergilerine her yıl iki kez enflasyon oranında zam yapılmasının öngörüldüğü de basında yer aldı. Bir yandan AB müzakereleri gerekçe gösterilerek rakının vergisinin artırılması, öte yandan alkollü içki vergilerinin yılda iki kez enflasyon oranında arttırılmasının planlanması vatandaşı kaçağa götürür."

Haberin Devamı

-"İnsan sağlığı hiçe sayılıyor"-

Kaçak olarak yurda sokulan veya hangi ortamda üretildiği bilinmeyen sahte içkilerin vatandaşın sağlığı açısından da tehlikeli sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulunan Palandöken, yüksek alkollü içkilerin sağlık açısından zararlı olmasının yanı sıra nasıl üretildiği bilinmeyen, kontrol dışı üretilmiş içkilerin insan sağlığına daha da büyük zararlar vereceğini kaydetti.

Tezgah altından, değişik renk ve ebatlarda albenisi olan şişelere dikkat edilmesini isteyen Palandöken, vatandaşı, bandrollü ürünleri tercih etmesi konusunda uyardı.