Bilim - Teknoloji 3D yazıcıyla 'terminatör' yaptı
Paylaş
3D yazıcıyla 'terminatör' yaptı

Bir Rus mühendis 3D (3 boyutlu) yazıcı yardımıyla, bir döneme damgasını vuran 'Terminatör' filmindeki robotun kopyasını geliştirdi. T-800 robotu konuşma, başını hareket ettirme ve göz kırpma becerisine sahip

Bir dönemin unutulmaz filmi ‘Terminatör'ün T-800 robotu, Rus yazılım mühendisi Aleksandr Osipoviç sayesinde geri döndü.

Sputnik'in haberine göre Osipoviç, 6 yaşındayken 1991 yapımı ‘Terminatör 2: Kıyamet günü' filmini izlediğini ve bu robotu geliştirmeye karar verdiğini söyledi.

'İNSANLARI TANIYABİLİYOR'


Osipoviç'in robotu yalnızca tekerlekli sandalyeyle hareket edebilse de, konuşma, öğrenme, başını hareket ettirme ve göz kırpma gibi eylemleri yerine getirebiliyor.

Osipoviç "İnsanları ve seslerini tanıyabiliyor, internetten bilgi araştırabiliyor, 'ne, kim, ne demek, nasıl?' gibi basit soruları cevaplayabiliyor. Ayrıca 'bana şunu göster, şu nasıldır?' gibi talepleri görsellerle cevaplayabiliyor" ifadelerini kullandı.

'YAZILIMI 10 YILIMI ALDI'


Osipoviç "Yazılımı yapabilmem 10 yılımı aldı, vücudu basmak da 2 yılımı. Robot ABS ve PLA plastikten yapılma, yazılımı da Visual Basic programlama dilinde yaptım'" dedi.
Osipoviç ayrıca robotu daha da geliştirmek, gelecekte yürüme becerisini de kazandırmak istediğini vurguladı.

'BENİM ADIM JOHN HENRY'


T-800 isimli robot, Rusça olarak "Benim adım John Henry, Eylül 2011'de devreye sokuldum. Sibernetik organizmalara aidim. Yönetmen James Cameron'ın 'Terminatör' filmindeki T-800 robotuna benzer biçimde, bir dahi tarafından geliştirildim. Geliştiricimin adı Aleksandr Osipoviç" ifadelerini kullanabiliyor.


Haberin Devamı