Ekonomi 4 milyon araç sahibine şok

4 milyon araç sahibine şok

Paylaş
4 milyon araç sahibine şok

Kira gelirini eksik beyan ettiği için 1 milyon ev sahibine mektup göndermeye hazırlanan Maliye, borçlu taşıt sahiplerinin de peşine düştü

Gelir İdaresi Başkanlığı, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ve trafik cezalarını ödemeyenlere uyarı yazısı gönderecek. Yaklaşık 4 milyon taşıt sahibinden, borçlarını ilgili vergi dairelerine kısa sürede ödemeleri talep edilecek. MTV ve trafik cezası borcunu ödememekte ısrar edenlerden tahsilatın, cebri yöntemlerle yapılacağı hatırlatılacak.

Uygulamadan yaklaşık 1 milyar liralık tahsilat bekleyen Maliye, uyarı mektubu gönderim işini tamamladıktan bir ay sonra haciz işlemlerine başlayacak. 31 Ocak 2012 tarihi itibarıyla 4 milyon borçlu araç sahibi tespit eden idare, son güncellemelerle birlikte rakamın artmasını bekliyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı, bu yıldan itibaren vergi borçlularına yönelik elektronik haczin kapsamını da genişletmeyi planlıyor. Bu çerçevede trafik para cezalarının on-line tahakkuk ve tahsilatının da aralarında olduğu çeşitli projelerde test faaliyeti tamamlandı. Uygulama ülke geneline yaygınlaştırılacak.

Mükelleflerin MTV ve trafik para cezalarını kredi kartı ile ödemelerine yönelik sistemin altyapısı ise geliştirilecek. Ev sahiplerine kiralarını doğru beyanda bulunmaları için gönderilecek mektupların büyük ölçüde tamamlandığını ifade eden üst düzey bir Maliye yetkilisi, geçen ay sonuna kadar ödenmeyen MTV borçları ve trafik para cezalarına ilişkin mektup gönderme sürecinin devam ettiğini bildirdi.

Türkiye'de araç sayısı 2000 yılından 2011 yılı Eylül ayına kadar geçen sürede yüzde 91, otomobil sayısı yüzde 80 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2000 yılında 8 milyon 320 bin 449 olan araç sayısı geçen yıl sonu itibarıyla 16 milyonu buldu. Her geçen gün trafikteki araç sayısının arttığı Türkiye'de 5 kişiye 1 araç, 9 kişiye 1 otomobil düşüyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı, bu yıldan itibaren vergi borçlularına yönelik elektronik haczin kapsamını genişletiyor. İdare'nin '2011 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu'na göre GİB, vergi kayıp ve kaçağı ile mücadele etmek, vergi gelirlerini artırmak ve daha etkin bir denetim amacıyla yıl sonuna kadar bir dizi önlem uygulamaya koyacak.

İdare, trafik para cezalarının on-line tahakkuk ve tahsilatının da aralarında olduğu çeşitli projelerde test faaliyetini tamamlayıp, Türkiye çapında uygulamaya geçirmeyi planlıyor. Mükelleflerin MTV ve trafik para cezalarını kredi kartı ile ödemelerine yönelik sistemin altyapısı geliştirilirken, elektronik haciz projesi daha yaygın kullanılacak. MTV ve trafik para cezalarının e-haciz yoluyla tahsil edilmesine yenileri eklenecek.

Haberin Devamı