Merkez 40 yıldır temizlenmeyen derede yeni cins sinekler türeyince temizlik çalışması başlatıldı

40 yıldır temizlenmeyen derede yeni cins sinekler türeyince temizlik çalışması başlatıldı

Paylaş
40 yıldır temizlenmeyen derede yeni cins sinekler türeyince temizlik çalışması başlatıldı

40 yıldır temizlenmeyen derede yeni cins sinekler türeyince temizlik çalışması başlatıldı

ADANA,(DHA)- ADANA’nın Yumurtalık ilçesinde birinci derece sit alanı içerisinde olduğu için 40 yıldır temizlik yapılamayan Ayas Deresi’nde, viral hastalıkların ve ‘Aedes’ türü Zika virüsünün taşınmasına vektörlük edebilen 4 önemli sinek türü belirlendi. Büyükşehir Belediyesi ekipleri, aldıkları özel iznin ardından, iş makinelerinin kullanılamadığı derede insan gücüyle temizlik çalışması başlattı.
Ören Mahallesi ile Kemalpaşa Mahallesi’nden geçerek Akdeniz’e dökülen Ayas Deresi, kış aylarında taşkınlara neden oluyor ve iş makineleriyle temizlik yapılamamasından dolayı da pis kokusu, yüzlerce tür sinek ve böcek gibi haşereleri barındırması olumsuzları beraberinde getiriyor. Birinci derece sit alanında bulunması yüzünden yaklaşık 40 yıldır temizlenememesi nedeniyle insan sağlığını tehdit eder hale gelen dere; Büyükşehir Belediyesi’nin Adana Müze Müdürlüğü ile yaptığı görüşmeler sonucunda alınan özel izinle temizlenmeye başlandı.
DÖRT ÇEŞİT ZARARLI SİNEK TÜRÜ
Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı ekiplerinin Temmuz ve Ağustos aylarında yaptığı analiz çalışmalarında Aedes Caspius, Culex Tritaeniorhynchus, Culex Pipiens ve Anopheles Sacharovi gibi Türkiye’de bazı yerlerde tespit edilen dört önemli sinek türü belirlendi. Her türlü viral hastalıkların ve Aedes türü Zika virüsünün taşınmasına vektörlük edebilerek insan sağlığını tehdit eden sinek çeşitleriyle mücadele kapsamında derede ıslah çalışmaları hızlandı.
VATANDAŞTAN TEŞEKKÜR
Yaklaşık 40 yıldır söz konusu bölgede yaşadığını dile getiren emekli öğretmen Derviş Timur, “Bugüne kadar buradaki çalışmayı çok istedik. Başvurduğumuz kurumlar işi birbirlerinin üzerine atıyordu. Yaklaşık 40 yıldır kimse buraya bir çivi çakmadı. Burası turistik bir yer ama hiç bakan yoktu bugüne kadar. Zeydan Karalar Başkan ve emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı