Kültür - Sanat 42 yorumcu aynı sahnede
Paylaş
42 yorumcu aynı sahnede

Türk müzik endüstrisini ayağa kaldırmak için bünyesindeki sanatçılarla tam 9 günlük dev bir müzik festivali yapmaya hazırlanan Ada Müzik, yöresel ezgileri dünyaya tanıtıp sektörel ihracat kapısını aralamayı hedefliyor. Ada Müzik Kurucusu Bülent Forta batının artık yerinde saymaya başladığını, dünyanın en zengin ezgilerine sahip Türk müziğine acil ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.

Murat GÜLDEREN

Türkiye şu ana kadar hiç yapılmamış bir müzik festivaline hazırlanıyor. Ada Müzik ‘BurAda Müzik Var’ teması altında 28 Eylül - 7 Ekim tarihleri arasında İstanbul Moda Kayıkhane’de dev konserlere ev sahipliği yapacak. Olayı farklı kılan ise tam 42 sanatçının 2’şer, 3 ve 4’erli gruplarla seyirciyle buluşacak olması. Denize sıfır bir alana 3 ayrı sahne kurulacak ve sanatçılar birbirlerinin konser alanlarına misafir olacak. Amaç, Türk müziğinin renk çeşitliliğini dünyaya duyurarak, sektörü evrensel boyuta taşımak.

FAZIL SAY'DAN YENİ TÜRKÜ'YE

Etkinlik öncesi Posta’nın sorularını yanıtlayan Ada Müzik Kurucusu Bülent Forta, Türk müziğindeki çeşitliliğin dünyanın hiçbir yerinde olmağına dikkat çekerek şunları anlattı: “Halk müziği, klasik Türk müziği, arabesk, rock, caz, ilahiler, türküler, protest, yöresel müzikler… İşte bu festivalde bunların hepsi iç içe ve aynı sahnelerde olacak. Müzisyen dayanışması ve Türk mozaiği görülecek. Burada Yeni Türkü, Fazıl Say, Bulutsuzluk Özlemi, Moğollar yer alacak. Yenilerle efsaneler aynı sahneleri paylaşacak. Batı şu an yerinde sayıyor ve ciddi bir arayış içerisinde. Yani aradıkları şey bizde. Bu rengi onlara göstereceğiz ve evrenselleşeceğiz. Müziğimizi ihraç etmeliyiz. Klasik CD ve konser dönemleri bitti. Dijitalleşmenin gücüyle dönüşüm zamanındayız.”

SEKTÖR YERLERDE

Bu festivalin diğer sanatçılara da örnek teşkil edeceğine vurgu yapan Bülent Forta şöyle devam etti: “Bu festival yerlerde olan Türk müzik endüstrisini de ayağa kaldırmak için kritik önem taşıyor. Halihazırda Türkiye’de 50 milyon kişi müzik dinliyor ancak sadece 50 bin kişi müziğe para harcıyor. Çünkü çok güçlü bir korsan pazarı var. Biz bu konsere ilişkin 3 adet CD çıkarıyoruz. Konserlerimiz dijitale aktarılacak. Dijital müzik alışkanlığı arttıkça pazardaki kayıplar da azalacak. İleride Youtube da içerikleri para karşılığı dinletecek.”

SANAL KONSERLER BAŞLADI

Dünyada artık sanal konser satışlarının başladığını da anlatan Bülent Forta “Artık ABD’deki Bon Jovi konserini evinizden izleyebiliyorsunuz. Konser alanından koltuk seçiyorsunuz. O koltukta oturuyormuş gibi kamera sizin olduğunuz yere odaklanıyor ve sanki konser alanındaymış gibi kusursuzca sanatçıyı dinleyip izleyebiliyorsunuz. Tabi ön koltuklar yine pahalı oluyor. Müziğimiz evrenselleştikçe bu gibi uygulamaları biz de yapabiliriz. Yaratıcı içerikler oluşturmalıyız. En büyük cirolar buralardan geliyor. Türk sineması biraz desteklendi Kahn’da, Berlin’de ödül aldık, Oskar’a aday gösterildik. Benzer devlet desteklerini müzik için de bekliyoruz ” dedi.

SES AVCILARIMIZ VAR

Bülent Forta, Türkiye’ye yeni sesler kazandırmak için profesyonellerden oluşan ses avcısı ekibi oluşturduklarını da söyledi. Forta “Bu ekip, kulüplerde, cafelerde, türkü evlerinde sizi keşfedebilir. Günde onlarca yeni ses tanıyoruz. Bir prodüksiyonun maliyeti 50-500 bin dolar arasında değişiyor. Bu işte hiçbir sesin yüzde 100 garantisi yok. Star ışığı gördüğümüze yatırım yapmaya hazırız. Ama artık CD dönemi bitti. Dijital destekli konserlerle ilerleme dönemi başladı” sözlerinde bulundu.

TELİF SORUNU...

Telif konusunda yıllardan beri bir arpa boyu yol alınamadığına da vurgu yapan Bülent Forta, “Eski dostlar’ eseri 50 yıldır ilk günkü heyecanla çalınıyor. Ama şarkıyı yazan ve söyleyen telif almazken, 'Happy Birthday to You’nun yıllık telif geliri 52 milyon paunt. 300-400 TL arasında satılan şarkı sözleri var. Türkiye’de bir şarkının bestekara yıllık getirisi en fazla 15 bin TL’dir. Durum vahim” diye konuştu.

100 bin kişinin gelmesi beklenen konserin kapı açılışları saat 18:00 itibarıyla başlıyor. Etkinlikte müzik dışında müzik ile ilgili oturumlar, söyleşiler, atölye ve sürpriz etkinlikler de organize edilecek. Biletler Biletix’ten ya da kapılardan temin edilebiliyor.

Kim ne zaman sahne alacak?

28 Eylül Cuma

Grup Gündoğarken

Vasiliki Papageorgiou

Ezgi Aktan

Birsen Tezer

Aylin Aslım

Kolektif İstanbul

29 Eylül Cumartesi

Burcu Tatlıses

Bülent Ortaçgil alacak.

Bulutsuzluk Özlemi

30 Eylül Pazar

Ayşe Tütüncü Dörtlüsü

Çiğdem Erken, - (sürpriz konuklar Fırat Tanış ve Halil Sezai)

Zuhal Olcay - Mert Fırat

2 Ekim Salı

Barlas Tan Özemek

Bartu Küçükçağlayan

Gaye Su Akyol

Özge Fışkın

Gürol Ağırbaş

Birsen Tezer

Gaye Biçer,

Güvenç Dağüstün

Hüsnü Arkan

Jehan Barbur

Kesmeşeker

3 Ekim Çarşamba

Şenay Lambaoğlu

Moğollar, Ezhel’i konuk alacak

Bora Öztoprak-Devrim Yakut

4 Ekim Perşembe

Senem Demircioğlu & İklim Tamkan

Mozaik

Jehan Barbur

5 Ekim Cuma

Emre Tankal Quartet

Hüsnü Arkan-Kalben

Nekropsi

6 Ekim Cumartesi

Mehmet Güreli

Yeni Türkü

Mor ve Ötesi

7 Ekim Pazar

Fazıl Say, Serenad Bağcan

Güvenç Dağüstün,

Ece Dağıstan

Haberin Devamı