Yaşam 45 tonluk dev kıyıya vurdu

45 tonluk dev kıyıya vurdu

Paylaş
45 tonluk dev kıyıya vurdu

Yeni Zelanda kıyılarındaki dev ispermeçet balinası boğularak ölünce karaya vurdu

12 metre uzunluğunda ve tam 45 ton ağırlığında... Yeni Zelanda kıyılarındaki bu dev ispermeçet balinası uzmanların söylediğine göre boğularak hayatını kaybetmiş. Kapiti plajında karaya vurmuş bu büyük memelinin etrafında toplanan kalabalığın bir kısmı da, hatıra fotoğrafı çektirdi.

İspermeçet balinalarının erkekleri 15-25 m. ve 45-70 ton, dişileri 9-13 m. ve 15-20 ton ağırlığında olur. Sırtı koyu gri, mavimsi siyaha kadar değişir, karın kısmı beyazımsıdır. Beyni yaşayan memeliler arasındaki en büyük beyindir, sırt yüzgeci yerini belirsiz bir tümseğe bırakmıştır. Kuyruk yüzgeci geniştir (4.6 m.'ye kadar) ve dalarken suya vurulur.

İspermeçet balinası dişli balinaların en büyüğüdür: 20 m'ye kadar olan boyu ve 50 tona kadar olan ağırlığıyla gerçek balinagiller (Balaenidae) ve çatalkuyruklu balinagillerin (Balaenopteridae) üyeleriyle büyüklük bakımından yarışır. Çok büyük olan başında yalnızca dişlerle (her biri 20 cm uzunlukta ve 500 gr ağırlıkta koni biçiminde 40 diş) donanmış çenesi vardır.

Uzun yıllar eti ve yağı nedeniyle geniş çapta avlandıktan sonra 1979 sonrasında yasaklamaya dahil alınan önlemlerle tükenmenin eşiğinden dönmüştür. Birçok ülkede ticari amaçla avlanması yasaklanmıştır. Ancak Norveç gibi bazı ülkerde hala belirli şartlar altında balina avcılığı yapılmaktadır.

Haberin Devamı