Sağlık 4'üncü yüz nakli

4'üncü yüz nakli

Paylaş
4'üncü yüz nakli

Türkiye'de 4'üncü yüz nakli operasyonu, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde bu sabah saat 06.30'da başladı

Uşak'ta intihara kalkışan ve kaldırıldığı Devlet Hastanesi’nde beyin ölümü gerçekleşince ailesinin organlarını bağışladığı 19 yaşındaki Tevfik Yılmaz’ın yüzü, 35 yaşındaki Turan Çolak’a naklediliyor. Türkiye’de 4’üncü yüz nakli operasyonu, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde bu sabah saat 06.30’da başladı.

Uşak’ta beyin ölümü gerçekleştikten sonra ailesi tarafından organları bağışlanan Tevfik Yılmaz’ın yüzü, özel nakil ekibinin 6 saat süren operasyonu ile alındı. 30 sağlık personelinin görev aldığı operasyon 23.15’te başladı, 05.20’de son buldu. Donörden yüz alma operasyonuna Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anrabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, eşi Yrd.Doç.Dr. Özlenen Özkan’ın da aralarında bulunduğu 7 kişilik ekip girdi.

Türkiye’de ilk yüz naklini yapan Prof.Dr. Ömer Özkan, operasyonunun başarılı geçtiğini belirterek, "Bir cerrahın bir transfer yapması yönünde bir kanı oluştu. Bu nedenle sadece yüzü aldık. Şimdi de operasyon için Antalya’ya gidiyoruz. Kol ve bacaklar konusunda herhangi bir talepte gelmedi" dedi.

Akdeniz Üniversitesi ekibi daha sonra Uşak Havaalanı’nda kendilerini bekleyen Sağlık Bakanlığı’na ait ambulans uçak ile Antalya’ya hareket etti.
Antalya’ya ulaşan ekip, Tevfik Yılmaz’dan alınan yüzü, İzmir’den gelen ve 3.5 yaşında tandıra düşen Turan Çolak’a nakletmek için saat 06.30’da operasyona başladı. Yüz nakli operasyonunun 8- 10 saat sürmesi bekleniyor.

DİĞER ORGANLAR İZMİR VE ANKARA’YA

Uşak’ta beyin ölümü gerçekleşen Tevfik Yılmaz’ın bağışlanan organlarından kalbi nakil için Ankara Gazi Üniversitesi Hastanesi’ne gönderildi. Karaciğeri, 2 böbreği ve korneaları İzmir Kent Hastanesi’ne getirildi. Bir böbreğin İzmir Eğitim ve Araştırma, korneaların da Ege Üniversitesi Hastanesi’ne gönderileceği belirtildi. Bu organlar da yapılacak kontroller sonrası belirlenecek hastalara nakledileceği ifade edildi.

İzmir’e 4 ayrı organ götüren Özel Kent Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Cahit Yılmaz, "Donörün kornea, karaciğer ve böbreklerini başarılı bir operasyonla aldık. Bir böbrek hastanemizde bir hastamıza ve karaciğer yine hastanemizde 12 yaşındaki bir hastamıza nakledilecek. Kornealar bankaya teslim edildi. Diğer böbrek içinde uygun doku aranıyor" dedi.

DİĞER BÖBREK DE NAKLEDİLDİ

Uşak’ta intihar girişiminin ardından beyin ölümü gerçekleşen ve tüm organları bağışlanan 19 yaşındaki Tevfik Yılmaz’ın diğer böbreği başarılı geçtiği belirtilen ameliyatın ardından 32 yaşındaki İrfan Geveze’ye nakledildi. Buca Milli Eğitim Müdürlüğü’nde memur olan ve 2001 yılından beri diyalize girdiği belirtilen Geveze’nin genel sağlık durumunun iyi olduğu kaydedildi.

ORGANLARI ÇIKARMA OPERASYONU 18 SAAT SÜRDÜ

Operasyonun 18 saatlik bir süreçten oluştuğunu belirten Uşak Organ Nakil Koordinatörü Dr. Zafer Aydın, şöyle konuştu:

"18 saatlik süreç sonunda, yüzle birlikte böbrekler, karaciğer, kalp ve kornea başarıyla alınarak nakil için Antalya, İzmir ve Ankara’daki hastanelere gönderildi. Donör Tevfik Yılmaz’a şu anda silikon yüz yapılıyor. Yılmaz’ın ailesine, duyarlılıklarından dolayı teşekkür ediyorum."

Uşak Devlet Hastanesi’nde görevli bir plastik cerrah uzmanı tarafından kendisine silikon yüz yapılan Tevfik Yılmaz’ın defnedilmesinin beklendiği belirtildi.

Özgür ÖZTÜRK- Erol AKKIR- Yavuz KUŞDEMİR- Süleyman EKİN/ANTALYA, UŞAK, (DHA)

Haberin Devamı