Siyaset 5 bin 500 engelli iş sahibi oldu
Paylaş
5 bin 500 engelli iş sahibi oldu

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, şehirlerdeki altyapının engellilere uygun olmadığına bu konuda çalışmalar yaptıklarını söyledi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, şehirlerdeki altyapının engellilere uygun olmadığını belirterek, "Engellilerimizin de içinde olduğu ’izleme kurulu’ ile büyük cezaların geldiği takip sistemini haziranda hayata geçireceğiz ve 6’ncı aydan sonra ceza sistemi çok yoğun şeklide devam edecek" dedi.

Şahin, parti genel merkezinde yapılan AK Parti Siyaset Akademisi’nin "13. Dönem Lider Ülke Türkiye" başlıklı dersine katıldı. Bakan Şahin, gençlerin siyasette yetişmesinin gelecek ve yarınlar adına büyük kazanım olarak gördüğünü söyledi. Bakanlığının insan odaklı çalıştığına dikkati çeken Şahin, önceliklerinin eğitim, sağlık, emniyet ve adaleti uygulamak olduğunu vurguladı.

Kız çocuklarına erkek çocuklardan daha fazla mali destek verilmesi gerektiğini ve bu desteğin anneye sunularak sosyal politikanın temelini oluşturması gerektiğini dile getiren Şahin, şöyle devam etti: "Şu an sistemde 5 milyon hanede 20 milyon kişinin hususi analizini yapabiliyoruz. Haneye ne kadar para giriyor, neye ihtiyacı var? Uzmanlarımızdan gelen bilgileri kullanabiliyoruz ve gelen bütün bilgileri aynı havuzda toplayıp, sistemin yardım boyutunu güçlendiriyoruz. Böylece sosyal hizmet ve yardımın bütünleşmesini sağlıyoruz. 25 bin aile üzerinde denememizi yaptık. Sonucunda hala okuma yazma bilmeyen kadınların, okulunu yarıda bırakan kızların olduğu, hala aile hekimliği sistemini bilmediği için sağlık hizmetiyle ilgili altyapının oluşturulamadığı aileleri gördük."

"Yerel yönetimlere ve sivil topluma danışacağım"

Şahin, evlilik kurumunun da çok önemli olduğuna işaret ederek, 14 bin çocuğun yüzde 80’inin anne babasının ayrılmış çocuklar olduğunu bildirdi. Sosyal yardım sistemindeki en temel çalışma alanının evlilik olduğuna değinen Şahin, "2013 ortalarına doğru bu sistemimizi yerel yönetimlere ve sivil topluma danışacağım. Onlar kime yardım yapacak, biz kime yardım yapacağız. Bu ortaya çıkacak. Bunların hepsinin çalışması tamamlandı" diye konuştu.

Toplumda boşanmaların arttığına dair algı oluştuğunu ifade eden Şahin, son 10 yılın TÜİK verilerine göre, her yıl 500-600 bin arası evlilik olduğunu, yaklaşık 100-120 bin kişinin boşandığını söyledi. Şahin, boşanan çiftlerin yüzde 80’inin yeniden evlendiğini ve yüzde 14’ünün de eski eşiyle nikah kıydığını dile getirerek, bu yüzde 14’ün çok ciddi bir rakam olduğunu vurguladı. Bakan Şahin, boşanmaların azalması için 5 pilot ilde yaptıkları çalışmada boşanmak için başvuran 450 çiftten 75’inin, verilen danışmanlık hizmeti sayesinde evliliğe devam etme kararı aldıklarını açıkladı.

"5 bin 500 engellimiz iş sahibi oldu"

Engellilerin, Bakanlığının en temel görev alanında yer aldığını ve bu kişilere sağlanacak istihdamın çok önemli olduğunu vurgulayan Şahin, "Yeni sınav sistemiyle 60 bin engelli sınava girdi. Hepsini evlerinden aldık, sınav merkezlerine götürdük. Sınav sonuçlarında 7 bin engellinin kamuda istihdamı için kadro açtık. 5 bin 500 engellimiz de iş sahibi oldu" dedi. Şahin, engelliye erişebilirliğin çok önemli olduğuna işaret ederek, şehirlerin altyapısının engellilere uygun yapılmadığını vurguladı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, şunları kaydetti:

"7 yıl önce yasa çıktığı zaman 7 yıl içerisinde yapılsın diye bir zaman dilimi olmasına rağmen birçok şehirde, bunu iyi yapan Denizli gibi, birçok belediyenin hiçbir gayretinin olmadığı bir Türkiye haritası var. Yasayı 1 yıl uzattık. Eğer bunu yapamıyorlarsa engellilerimizin de içinde olduğu ’izleme kurulu’ ile büyük cezaların geldiği takip sistemini haziranda hayata geçireceğiz ve 6’ncı aydan sonra ceza sistem çok yoğun şeklide devam edecek."

Şahin, 2013 yılında yurt içinde ve dışında şehitlikleri de yapılandıracaklarını dile getirerek, "2013’te Sarıkamış şehitliğimizi yapacağız. Myanmar’da da Birinci Dünya Savaşı’nda ülkemizden giden kardeşlerimizin şehit olduğu ve orada kaldığı yerde şehitliğimizin çok sıkıntılı olduğu söylendi. 10 günde projeler bitti ve 1,5, 2 ay içerisinde de Myanmar’daki şehitliğimiz yeniden yapılandırılacak" diye konuştu.

AA

Haberin Devamı