Çankırı 5 bin yıllık tuz mağarasında ders

5 bin yıllık tuz mağarasında ders

Paylaş
5 bin yıllık tuz mağarasında ders

5 bin yıllık tuz mağarasında ders

Ramazan SARICI/ÇANKIRI, (DHA) - ÇANKIRI Karatekin Üniversitesi Gıda Mühendisliği öğrencileri, 5 bin yıllık tuz mağarasında 'Gıda Olarak Tuz' dersini işledi.
Çankırı Karatekin Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun öğrencilere tuz hakkında bilgilendirmede bulundu. Ercoşkun, tuzun faydalarından bahsederek, "Tuz insanların gıda olarak ilk kullandığı materyallerden biridir. Gıdaların içinde proteinler var, yağlar var, karbonhidratlar var. Tuz, insanlar için besleyici olduğu kadar mikroorganizmalar için de besleyici. İlk olarak tuzlayarak salamura etmek gibi gıdalarımızı uzun süre muhafaza etmenin yolunu bulmuşuz. Temel olarak tuz 4 şekilde elde edilir. Deniz suyunun buharlaştırılması, tuz gölleri, tuzlu akarsular ve kayaç tuzlardan elde edilir. Günümüzde bunların en kalitelisi kaya tuzudur" dedi.
Çankırı kaya tuzunun en sağlıklı tuz olduğunu aktaran Ercoşkun, "Kimyasal fiziksel ve lezzet açısından tuz efsanelere de konu olmuştur. Bunlardan biri Himalaya tuzudur. Bunların felsefi inanışları var, iyilik getirmesi gibi. Genellikle kayaç tuzları toprağın altında tarihin çok eski zamanlarından beri biriken tuzlardır. İçinde bulunduğumuz mağara dünyada tek olan mağaradır. Çankırı kaya tuzu gerek deniz tuzunun gerekse de kayaç tuzunun üstünlüklerini bir arada taşır" şeklinde konuştu.
Ercoşkun ve öğrenciler, dersin ardından mağarayı gezdi ve kaya tuzunu inceledi.
FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı