Ekonomi 500 bin üniversiteliye iş

500 bin üniversiteliye iş

Paylaş
500 bin üniversiteliye iş

Üniversite öğrencilerine yaz dönemi 3 ay boyunca asgari ücretle çalışabilme hakkı tanındı. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre; İşkur’un yürüteceği toplum yararına çalışma programıyla 5 yılda 500 bin öğrenci istihdam edilecek

5 YIL BOYUNCA

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 100 günlük eylem planı kapsamında, sosyal yardımdan ziyade istihdama yönlendirecek yeni bir anlayış ile 5 yıl boyunca her yıl 100 bin gencin, sosyal çalışma programlarından yararlandırılmasını amaçladıklarını açıklamıştı. Bu konuda ilk adım dün atıldı. 500 bin üniversiteliyi iş sahibi yapacak program, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

EN FAZLA 3 AY

2019 yazında açıköğretim, yüksek lisans ve doktora öğrencileri hariç, ön lisans (2 yıllık) ve lisans (4 yıllık) öğrencileri çalışma hayatıyla tanışacak. Öğrenciler en fazla 3 ay çalışabilecek. Bu aylar haziran, temmuz, ağustos ve eylül olarak belirlendi. Uygulama süresi içerisinde, dersleri devam eden veya zorunlu staj yapan öğrenciler, bu programlardan yararlanamayacak.

Haberin Devamı

ASGARİ ÜCRETLİ

Eğitim gördükleri şehirlerde çalışacak olan öğrencilere aylık asgari ücret tutarında (mevcut durumda 1603 lira) ödeme yapılacak. 3 ay çalışan en az 4809 lira kazanacak. Aralıkta yeni asgari ücretin belirlenmesiyle tutar 5000 lirayı aşacak. Başvurusu kabul edilen öğrenci, toplumsal faydanın yüksek olduğu iş türlerinde çalışacak. Yani kamu kurum ve kuruluşlarında doğanın ve kültürel mirasın korunması ile kütüphane bakımı gibi işlerde çalışacak. Program, Türkiye İş kurumu (İşkur) üzerinden yürütülecek.

İŞKUR YÜRÜTECEK

İşkur, zaman zaman toplum yararına Programlar (TYP) kapsamında iş duyuruları yayınlıyor. burada amaç işsizliğin yoğun olduğu dönemlerde çalışma alışkanlığı kazandırmak. Ancak şimdiye kadar programlara öğrenci olanların katılması yasaktı. Dün yayımlanan yönetmelikle bu yasak kalktı ve üniversite öğrencisine de toplum yararına programlarına (TYP) katılma hakkı tanınmış oldu. 81 ilde hangi kurumun ne kadar öğrenci çalıştıracağını İşkur ilan edecek. Başvurular da okulun bulunduğu illerdeki İşkur’a yapılacak.