Dünya 500 milyon dolarlık hazine

500 milyon dolarlık hazine

Paylaş
500 milyon dolarlık hazine

Wikileaks belgelerinde ortaya çıkan hazine avı hikayesi ülkeler arasındaki karışık ilişkileri gözler önüne serdi

Tüm dünyada olay yaratan Wikileaks belgelerinin arasında çok enteresan bilgilere ve olaylara rastlamak mümkün. Bunların arasında yüzlerce yıl önce batan gemilerden çıkarılan hazinelere dair bilgiler bile bulunuyor.

Haberin Devamı

Wikileaks'te yayınlanan bir belgede ABD hükümetinin, İspanya ile ortaklaşa çalışarak özel bir şirketin denizin dibinden çıkardığı hazineye konmak istediği belirtiliyor.

BULUNAN GEMİ HANGİSİ?

Odyssey Marine Exploration adlı bir özel şirket 2007 yılında yaptığı çalışma ile 1641 yılında Portekiz açıklarında batan Merchant Royal adlı bir İngiliz ticaret gemisinin kalıntılarını keşfettiğini açıklamıştı.

Yapılan keşifte yaklaşık 17 ton ağırlığında ve 500 milyon dolar değerinde hazine firma tarafından ele geçirildi. Bu olayın ortaya çıkmasından sonra İspanya hükümeti geminin Merchant Royal değil, 1804 yılında bir İngiliz savaş gemisi tarafından batırılan 'Nuestra Senora de las Mercedes' adlı gemi olduğu iddia ederek, hazinenin kendisine iade edilmesi gerektiğini iddia etti.

Haberin Devamı

2009'da açılan davada Florida mahkemesi İspanya lehinde karar alıp, çıkarılan hazinenin İspanya'ya verilmesine hükmetti. Buraya kadar her şey kanuna uygun gözükse de yayınlanan Wikileaks belgeleri işin bir de öteki yüzü olduğunu ortaya koydu.

GİZLİ ANLAŞMA BELGELERDE

ABD'nin İspanya büyükelçisinin 20 milyon dolar değerindeki bir Camille Pissarro tablosunun iadesi karşısında İspanya'ya bu konuda destek vereceğine söz verdiği belirtiliyor. Söz konusu tablonun İkinci Dünya Savaşı sırasında Naziler tarafından alındığı ve daha sonra İspanyolların eline geçtiği söyleniyor. Odyssey yetkilileri de açıklanan bu belgeler sonrasında, mahkemenin yanlı karar verdiğini iddia ederek hazineyi geri vermeyi reddediyor.

Daha fazlası için ShiftDelete.Net sitesini ziyaret edebilirsiniz.