Sağlık 6 aylık bebeğe katarakt ameliyatı

6 aylık bebeğe katarakt ameliyatı

Paylaş
6 aylık bebeğe katarakt ameliyatı

Op. Dr. Mehmet Söyler ve ekibi tarafından 6 aylık Necati Ali Yıldırım bebeğe katarakt ameliyatı yapıldı

Doğumsal katarakt ve ayrıca "tunica vasküloza lentis" hastası olan 6 aylık Necati Ali Yıldırım bebek, Batıgöz’de Op. Dr. Mehmet Söyler ve ekibi tarafından yapılan operasyonla sağlığına kavuşturuldu.

Haberin Devamı

Op. Dr. Mehmet Söyler, "Yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de doğumsal katarakt oluşabiliyor. 6 aylık bebek Necati Ali için gerçekleştirdiğimiz bu katarakt ameliyatı dünyada nadir yapılan operasyon türlerindendir. Bu bebeğin de doğuştan lensinde oluşan opasiteler, bulanıklıklar yeni doğan kataraktı olarak tanımlanmaktadır. Bu durum 10 bin doğumda 1-4 oranında karşımıza çıkabiliyor" dedi.

AYNI ANDA İKİ AMELİYAT

Bebek Necati Ali’nin ayrıca 'tunica vasküloza lentis' adı verilen bir rahatsızlığının da olduğunu ve aynı seansta bu hastalığında tedavi edildiğini ifade eden Op. Dr. Söyler, "2 yaş altında mercek takılmasının dünyada nadir olarak gerçekleşmektedir. Bu ameliyatta hastamıza aynı zamanda göz içi merceği takıldı. Bu mercek bebekte ileride oluşabilecek göz tembelliğini önlemesi adına önemli bir etken" diye konuştu.

Haberin Devamı

Yeni doğan katarakt ameliyatının bilgi ve tecrübe gerektiren bir cerrahi olduğunu kaydeden Op. Dr. Mehmet Söyler, yeni doğan katarakt ameliyatının erişkinlerden farklı olarak genel anestezi altında yapıldığını belirtti. Yeni doğan kataraktında ameliyatla tedavinin tamamlanmadığını belirten Dr.Söyler, "Ameliyat sonrasında gözde tembellik gelişmemesi için göze kapama tedavisi uygulanır. Aslında yapılan yeni doğan katarakt cerrahisi göz tembelliği tedavisinin sadece bir parçasıdır. Kapama tedavisi tamamlayıcı tedavidir" dedi.

Bebeklerde, göz bebeğinde oluşan beyazlığın aile tarafından rahatlıkla fark edilir olduğunu belirten Op. Dr. Mehmet Söyler, daha küçük olan opasitelerin göz doktorunun muayenesinden sonra anlaşılabileceğini kaydetti.

Doğum sonrası yeni doğan bebeklerin göz muayenesinin yapılmasının önemli olduğunu söyledi.

DHA