Bilim - Teknoloji 6. yılında Combat Arms!
Paylaş
6. yılında Combat Arms!

Online oyunların 6 yıllık efsanesi Combat Arms'ın geliştiricisi ile çok özel bir röportaj...

Güney Kore'den Doobic Studios tarafından geliştirilen ve Nexon tarafından yayınlanan çok oyunculu, ücretsiz online FPS Combat Arms, 6. yılını doldurdu. Biz de, 6. yaşını kutlayan Combat Arms'ın geliştirici ekibinin önemli ismi Bumsoo Kim ile özel bir röportaj yaptık. İşte oyun hakkında bilmeniz gerekenler, merak edilen soruların cevapları ve fazlası...

Haberin Devamı

CHIP Online: Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz? Ne kadar süredir Combat Arms ekibindesiniz?

Bumsoo Kim: Adım Kim. 5 yıldır Combat Arms ekibi için çalışıyorum. 12 yıl boyunca oyunu planlayan ekiple birlikte çalıştım. Dolayısıyla kariyerimin yarısını Combat Arms ekibiyle birlikte geçirdiğimi söyleyebilirim. Combat Arms'ı bu nedenle ailem gibi görüyorum.

Ekipteki ana görevim Avrupa, Rusya ve Türkiye için yerelleştirilen içerikleri geliştirmek ve yönetmek. Özellikle son 5 yıldır Avrupa ve Türkiye servislerimize odaklanıyorum. Bu nedenle Avrupa pazarına gerçekten ilgi duyuyor ve Türkiye pazarı hakkında daha fazla şey öğrenmek için can atıyorum.

 

Türk oyuncuları nasıl buluyorsunuz?

CHIP Online: Oyunun öne çıkan özellikleri ve önemli özellikleri neler? Oyuncular için en cazip noktaları sıralar mısınız?

Haberin Devamı

Bu. Silah özellikleri silahın türüne göre çeşitlilik gösteriyor. Kullanıcıların görevi de en uygun silahı seçerek, silah kontrolünde ustalaşmak. En güçlü silaha sahip olsanız dahi, düşmanlarınızı etkisiz hale getirmek için yeterince çalışmadığınız durumda bu bir işe yaramıyor. Normal oyun ve turnuvalarda oyuncuların oyunu oynama tarzlarına oldukça şaşırdığım anlar olmuştur.

Combat Arms oyuncularına her zaman hatırlattığımız unsurlardan biri oyunu oynarken beyni kullanmanın ne kadar önemli olduğu. Eğer oynadığınız haritayı yeterince iyi biliyorsanız, yeterli seviyede silah kontrolü becerisine sahip olmasanız dahi avantajlı konumlara sahip olabiliyorsunuz. Ben de bu nedenle oyunu oynarken haritayı defalarca dolaşıp genel yapıyı öğrenmeye çalışıyorum. Daha sonra da kafamda görsel bir harita çizerken düşmanlarımı etkisiz hale getirmeye başlıyorum. Aslına bakılırsa doğrudan düşmanlarıma nişan almıyorum. Onların genel olarak bulunduğu yöne doğru nişan aldığımı söyleyebilirim.

Oyunun ilk zorluklarıyla baş etmek isteyen yeni oyunculara verdiğimiz küçük bir ipucu bu. Önce silah türünüzü (AR, SR, SMG, MG) seçip daha sonra da silah kontrolünü öğrenin. Bu sayede Comat Arms'dan gitgide daha fazla zevk alacaksınız. Rütbeniz ne kadar yüksek olursa, aynı oranda gelişmiş silahlar edinebilirsiniz. Bu nedenle umutsuzluğa kapılmayın. Çalışmaya devam edin. Günün birinde belki de en iyi FPS oyuncularından biri olacaksınız. Elbette ki, yeni oyuncuların yukarıdaki iki unsuru öğrenmeden önce saldırılarla baş etmeyi de öğrenmeleri gerekiyor.

Haberin Devamı

Bildiğiniz gibi her oyuncunun farklı birer oyun stili var. Becerikli oyuncular için birçok içerik var ancak 2015 yılında oyuna yeni başlayanlar için daha fazla içerik eklemeyi de planlıyoruz.

CHIP Online: Türk oyuncuları nasıl buluyorsunuz? Oyuna olan ilgilerini nasıl buluyorsunuz?

Bumsoo Kim: Türk oyuncuların oyuna gösterdiği ilgi çok yüksek seviyelerde. Kullanıcı sayısının da sürekli arttığına tanık oluyoruz. Oyuncuların ilgisini 2014 internet kafe etkinliklerinde görme fırsatı bulduk. Birçok oyuncumuz bu etkinliklere katılarak bize geri bildirimlerini ilettiler. Onların fikir ve önerilerine çok değer veriyoruz. En yetenekli oyuncular arasında Türk oyuncuların da bulunduğunu söyleyebilirim. Başarılarını resmi forumumuzda ve oyunumuzda daha fazla görmeyi arzu ediyoruz.

Haberin Devamı

 

6. yıldönümüne özel sürprizler

CHIP Online: Geçen yıl yapılan Türkiye turundan aktarabileceğiniz ilginç bir öykü var mı? Turun ardından kullanıcı demografisinde ne gibi değişiklikler gördünüz?

Bu dediğinde çok mutlu olduk. Oyuna olan sevgisini ve tutkusunu hissettik. Şükranlarımızı sunmak için ona oldukça özel bir şey verdik.

İstanbul, Konya, Antalya ve diğer harika yerleri görme fırsatı bulduk. Gittiğimiz bölgelerde oyuncu topluluğumuzun sergilediği tutku ve misafirperverlik harikaydı. Birçok oyuncumuz sosyal ağlar aracılığıyla yaşadıkları şehirlere gelmemizi rica etti. Yakın gelecekte daha fazla yere gitmeyi planlıyoruz.

CHIP Online: Oyunun 6. yıldönümüne özel sürprizlerinizden bahsedebilir misiniz?

Bu rakamıyla ilintili birçok etkinliğimiz var. Üstelik oyuna 14 - 28 Ocak tarihleri arasında giriş yapanlar için yıldönümüne özel ödüller niteliğinde kalıcı sırt çantası ve bandana eşyalarımız var. Nexon ekibi ile oyuncularımızın iletişim kurması için yeni fırsatlar yaratmak adına elimizden gelen gayreti gösteriyor ve bu sayede daha da ilginç offline içerikler tasarlamayı planlıyoruz.

Haberin Devamı

2015'te ne gibi yeni güncellemeler olacak?

CHIP Online: 2015'te ne gibi yeni güncellemeler yayınlayacaksınız? Türk oyunculara özel içerikler planlıyor musunuz?

Bumsoo Kim: Yeni modlar ve haritaları içeren güncellemelerimiz olacak. Oyuncuların sürekli bu konu hakkında konuştuklarına tanık oldum. Kartopu modunu yenilemeyi planlıyoruz. Tamamen yepyeni olacağını söyleyebilirim. Mevcut Kartopu özelliklerini koruyup üzerlerine daha fazla içerik ekleyeceğiz. Çok daha ilginç ve yaratıcı bir Kartopu modu ile karşılaşacağınızı söyleyebilirim. Bununla birlikte tamamen yeni etkinlik sistemleri ekleyeceğiz. 5 Shot, Seed ve SvS gibi etkinliklerin ardından oyuncularımızın yeni türde etkinlikler oynamak istediklerini biliyorduk. Bu nedenle 2015 yılında daha fazla etkinlik sistemi oluşturmaya karar verdik. Şu sıralar en etkileyici etkinlik sistemlerini sunmak için çeşitlikaynaklar ve önerileri değerlendiriyoruz.

2015 yılında yeni eşyalar da sunacağız. İlk eşyalar arasında Düzenleme Öğeleri yer alacak. Oyuncular çeşitli Düzenleme Öğelerini karakter isimlerini ve arka planlarını düzenlemek için kullanabilecekler. Dahası, oyuncuların sınıflarını, uluslarını ve klan amblemlerini düzenleyebilmeleri için kullanabilecekleri Kamuflaj Öğelerini geliştirme sürecindeyiz.

Oyunculara daha iyi bir oyun deneyimi sunacak bir Rehber Sistemi üzerinde de çalışıyoruz. Rehber Sistemi yeni oyunculara faydalı öneriler ve basit ipuçları sunacak. Oyun Rehberi sayesinde acemi oyuncular kısa bir süre içerisinde becerikli oyuncular haline gelebilecekler.

Özetle 2015 yılında Combat Arms oyuncularına daha ilginç içerikler sunmayı planladığımızı söyleyebilirim. Oyuncuların, kişiliklerini yansıtabilmeleri için eşyalar yaratarak ve yeni içerikler sunarak Combat Arms'ı daha da iyi bir oyun haline getireceğiz. Umarım tüm oyuncularımız Combat Arms'dan keyif almaya devam eder.

 

Combat Arms hakkında ilginç istatistikler

Oyunda tarih itibarıyla 7.695.351 kayıtlı kullanıcı bulunuyor.

Toplam Kafadan Vuruş: 2.538.449.231

Aylık Ortalama Kasık Bölgesinden Vuruş: 15.629.296

Toplam Eşya Sayısı: 714

En Popüler 5 Karakter:

1. Codename Viper

2. Mei

3. Codename Raven

4. Codename Scorpion

5. Codename Hawk

En Popüler 5 Harita:

1. Oil Rig

2. JunkFlea

3. ShortFuse

4. Kill Creek

5. OverDose

En Popüler 5 Mod:

1. Elimination

2. Quarantine

3. Elimination Pro

4. One Man Army

5. Weapon Race