Gündem 7 Ocak Hadi ipucu sorusu: Görme engellilere yardımcı olan özel eğitimli köpeklere verilen ad nedir?

7 Ocak Hadi ipucu sorusu: Görme engellilere yardımcı olan özel eğitimli köpeklere verilen ad nedir?

Paylaş
7 Ocak Hadi ipucu sorusu: Görme engellilere yardımcı olan özel eğitimli köpeklere verilen ad nedir?

Hadi bilgi yarışması, Instagram hesabından bugün öğlen 12.30'da başlayacak olan yarışmanın ipucu sorusunu geçti. Soru bir hayli anlamlı ve şöyle: Görme engellilere yardımcı olan özel eğitimli köpeklere verilen ad nedir?

7 Ocak Hadi ipucu sorusu belli oldu. 12.30'da başlayacak yarışmada geçilen soru şu şekilde: "İpucumuz Rehber Köpekler Derneği'nden geliyor!Görme engellilere refakat ederek onların bağımsız hareket etmelerine yardımcı olan özel eğitimli köpeklere verilen ad nedir biliyor muyuz?"

Haberin Devamı

CEVAP: REHBER KÖPEK

Görme engelli bireylere kılavuzluk etmek, onların hayatını kolaylaştırmak için eğitilen servis köpeklerine “rehber köpekler” deniliyor. Engelli birey-rehber köpek ilişkisinde rehber köpekten sahibine itaat, bazen de itaatsizlik, ederek onu gideceği yere güvenli bir şekilde ve engellere takılmadan ulaştırabilmesi bekleniyor.

Günümüzde eğitilen rehber köpeklerin % 70’i Labrador ırkı köpekler. Labradorlar zeki, sakin, itaatkâr, sadık ve dikkatli köpekler oldukları için tercih ediliyor. Golden Retriever, Alman Kurt Köpeği, Collie, Belçika Kurt Köpeği diğer tercih edilen ırklar. Dişi köpekler daha uysal ve itaatkâr oldukları için rehber olmaya daha uygun görülüyor.

Rehber köpekler, engelli bireylere her ortamda eşlik ederek bağımsız hareket kabiliyetlerine olanak sağlayan uzun ve yoğun bir eğitimden geçmiş özel köpekler. Eğitimin ilk aşaması, rehber köpek olmaya yapı olarak daha uygun olan türlerden seçilen yavruların 6–8 haftalık erişkinliğe geldiklerinde gönüllü ailelere teslim edilmesiyle başlıyor. İlk aşamada yavrular bir/bir buçuk yıl gönüllü aileler ile kalıyor. Aileler yavrulara eğitimlerinin bir parçası olan temel komutları öğretiyor. Bu süreç içinde sosyalleşen yavrular, eğitimlerinin bir sonraki aşamasına hazır hale getiriliyor. Rehber köpek eğitiminin bir sonraki aşamasında ailelerden alınan köpekler özel eğitimli rehber köpek eğiticileri ile birlikte eğitiliyor. Eğitimi başarı ile tamamlayan rehber köpekler görme engelli bireylere verilme aşamasına gelmiş oluyor. Rehber köpek ve onu sahiplenen görme engelli birey uzman eğitmenlerle 2–6 hafta süren alıştırma çalışmaları yaptıktan sonra eğitim tamamlanıyor. Bu eğitimin ardından engelli birey rehber köpeği sayesinde ev ve ev dışı ortamlarda daha özgür ve daha güvenli dolaşabiliyor, daha rahat seyahat edebiliyor. Yani, rehber köpek sahibine bir çeşit hayat arkadaşı oluyor.

Haberin Devamı