Gündem 7 ülke Katar ile ilişkileri kesti! Türkiye nasıl etkilenecek?

7 ülke Katar ile ilişkileri kesti! Türkiye nasıl etkilenecek?

Paylaş
7 ülke Katar ile ilişkileri kesti! Türkiye nasıl etkilenecek?

Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri ile Yemen ve Libya terörizme destek sağladığı gerekçesiyle Katar'la olan tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurdu.  Ardından Suudi Arabistan merkezli Al Arabiya televizyonu, Asya'nın güneyindeki ada ülkesi Maldivler'in de Katar'la diplomatik ilişkilerini kestiğini aktardı. Gözler Katar-Türkiye ilişkilerine çevrildi. İstanbul Kültür Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Bora Bayraktar, bu kirizin Türkiye'ye yansımalarını değerlendirdi.

Arap dünyası son yıllarda yaşanan en büyük diplomatik krizin eşiğinde...Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri terörizme destek sağladığı gerekçesiyle Katar'la olan tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurdu. Katar Dışişleri, kararı esefle karşıladıklarını söyledi. Son olarak Yemen, Libya ve Maldivler de Katar'la ilişkileri kestiğini açıkladı.

TÜRKİYE'DEN İLK AÇIKLAMA


Alman mevidaşı ile basın toplantısı düzenleyen Bakan Çavuşoğlu körfezdeki Katar krizine yönelik açıklamalarda bulundu. Mevlüt Çavuşoğlu "Hepimizi üzen bir gelişme... Normalleşmesi için elimizden geleni yapmaya hazırız" diye konuştu.

Bu krizden Katar ile diplomatik ilişkileri iyi seviyede olan Türkiye'nin nasıl etkileneceği merak konusu oldu. İstanbul Kültür Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Bora Bayraktar konuya ilişkin Hürriyet'e açıklamalar yaptı.


"TÜRKİYE İÇİN YENİ VE YÜKLÜ BİR DOSYA"


"Dış politikada Avrupa Birliği’nden gelen eleştiriler, Almanya ile PKK-FETÖ-İncirlik, ABD ile PYD-YPG, Rusya ile Esad’ın geleceği gibi pek çok konuda sıkıntılar yaşayan Türkiye açısından Körfez’deki tablo yeni ve yüklü bir dosyanın açılması anlamına geliyor." diyen Bayraktar şöyle devam etti:

"Katar Türkiye’nin bölgedeki önemli müttefiklerinden biri. Ekonomi, finans, enerji konularında işbirliği içindeki iki ülke Suriye’de ve Filistin’de de zaman zaman paslaşıyor.

Türkiye Katar’da bir askeri üs kurma hazırlıkları içinde. Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkeleri de Batı ile ilişkilerinde sorunlar yaşayan Türkiye için çok önemli. Şimdi bu iki taraf arasında yaşanan krizde Türkiye ince bir diplomasi ile iki tarafı da kızdırmadan ilişkilerini sürdürmeye çalışacak.

İki taraf da Türkiye’yi tercih yapmaya zorlayabilir. Bu nedenle Ankara’nın işi zor olacak."