Gündem 718 konuta tedbir konuldu

718 konuta tedbir konuldu

Paylaş
718 konuta tedbir konuldu

24 dönüm arazisinin, dönemin belediye yönetimince kendisinden habersiz kooperatife tahsis edildiğini ve üzerine konutlar yapıldığını belirten Mehmet Kurt, dava açtı

Erzurum'un Yakutiye İlçesi’nde 16 yıl önce belediye öncülüğünde kurulan ve başkanlığını da dönemin Belediye Başkanı Selahattin Parlak’ın yürüttüğü Hilalkent Kooperatifi’nin yaptırdığı 3 bin 500 konuttan 718’ine, arazi sahibi tarafından mahkeme kararıyla tedbir konuldu.
24 dönüm arazisinin, dönemin belediye yönetimi tarafından kendisinden habersiz kooperatife tahsis edildiğini ve üzerine konutlar yapıldığını belirten Mehmet Kurt, ya arazisinin geri verilmesini ya da bedelinin ödenmesini istedi. 1996 yılında Refah Partili Belediye Başkanı Selahattin Parlak döneminde yapımına başlanan ve tapuları verilen evlerin sahipleri de, bu durumdan belediye yöneticilerini sorumlu tutarak karşı dava açtı.

Haberin Devamı

Merkez Yakutiye İlçesi’ne bağlı Aşağı Sanayi Mahallesi’nde, kapatılarak Yakutiye İlçesi’ne bağlanan Kazım Karabekir Belediyesi eski başkanı Selahattin Parlak döneminde yaptırılan 3 bin 500 konutluk Hilalkent Konutları’ndan ev sahibi olan 718 kişi, 3 Eylül sabahı ellerine ulaşan mahkeme kararı ile şoke oldu. İzmir’de yaşayan ve yıllar sonra ortaya çıkan arsa sahibi Mehmet Kurt, 24 dönüm arazisinin üzerinde konutlar yükseldiğini görünce İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Arsa Sahibi Mehmet Kurt’un açtığı dava yerel mahkeme tarafından lehte sonuçlandı. Karşı tarafın Danıştay’a yaptığı itiraz da sonuç vermeyince, Mahkeme kararıyla Hilalkent’te bulunan 3 bin 500 konuttan, dava konusu arazi üzerinde yükselen 718 konuta ihtiyati tedbir konuldu.

Haberin Devamı

EV SAHİPLERİ İSYANDA

Mahkemenin kararını gören ev sahipleri isyan etti. Konut sahiplerinden Oktay Akçay, "Yıllar önce olup biten bir iş. Bizi ilgilendirmez. Evlerimizin tapusu elimizde. Banka kredisi bile kullandık. Ama mahkemenin kararı bizi mağdur etti. Çünkü ipotekli olduğu için evimi satamıyorum. Eğer mahkemeden bu yerleri yıkma kararı çıkarsa biz hakkımızı nerede arayacağız?" diye tepki gösterdi.

MUHTAR, ÖNCEKİ BELEDİYEYİ SUÇLADI

Gelişmenin nasıl sonuçlanacağını merak eden ev sahipleri bir araya gelerek kendileri de karşı dava açtı. Hilalkent Konutlarının bulunduğu Ömer Nasuhi Bilmen Mahallesi Muhtarı İbrahim Çelebi şunları söyledi:

"3 bin 500 konuttan 718’i davalı. Vatandaş kooparatif kurmuş kredi kullanmış, ev yapmış, tapusunu almış. Şimdi tapulara ihtiyati tedbir kararı konulmuş. Bundan önceki dört belediye ’İmar 18’ uygulaması yaparak buraları imara açmış. Şimdi hak sahibi olduğunu iddia eden Mehmet Kurt ’Ben arsamı isterim’ diyor. Zamanında belediye görevini yapıp arsanın parasını verse bu sıkıntılar yaşanmazdı. Karşı dava açtık. Konut sahiplerinin uykusu kaçtı. Ben muhtar olarak evimde yatamıyorum. Her saat telefonla ya da evime gelip ’bizim sonumuz ne olacak?’ diye soruyorlar. Şaşırdık kaldık."

MAHKEME 2 KEZ İPTAL ETMİŞ

Erzurum’dan yıllar önce İzmir’e göç eden arsa sahibi Mehmet Kurt da, 35 yıl sonra memleketine döndüğünde arsasının üzerine site inşa edildiğini görünce şoke olduğunu söyledi. Mehmet Kurt hakkını sonuna kadar arayacağını vurgularken, Avukatı Tuncer Aktaş şöyle dedi:

Haberin Devamı

"Müvekkilimize ait Erzurum Soğuk Çermik Köyü dağ mevkii pafta 16, parsel 1320’daki 24 dönüm taşınmaza, sonradan Yakutiye Belediye Başkanlığı’na devredilmiş olan, dönemin Kazım Karabekir Belediye Başkanlığı’nca, ’Değersiz ve çirkin görünümlü arazinin güzelleştirilmesi ve değerlendirmesini de içeren’ imar yasasının 18’inci maddesi uygulanmış. Bu uygulamayla arazi kooperatife tahsis edilerek üzerine konutlar yapılmış. Bu uygulama ile ilgili idare mahkemesinde açılan davaları müvekkilimiz kazanarak 18’inci madde uygulamasını iptal ettirmiştir. İptal edilen bu karardan sonra gene aynı belediye ikinci kez 18’inci maddeyi uygulamış. Müvekkilimiz yine ilgili idare mahkemesinde dava açarak bu uygulamayı da iptal ettirmiştir. Yani iki kez 18’inci madde uygulanmış, ikisi de açılan davalar sonucunda iptal edilmiştir. Bu kararlar davalı belediyece temyiz edilmiş ve Danıştay’dan da onanarak gelmiş ve kesinleşmiştir."

Haberin Devamı

’MAHKEME KARARLARI HİÇE SAYILMIŞ’

Bunun üzerine Mehmet Kurt’un Belediye Başkanlığı’na başvurarak yasadan doğan hakkını kullanmak istediğini anlatan Avukat Tuncer Aktaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Davalı idare eski hale döndürme talebini bir türlü uygulamamış, mahkeme kararını yok saymıştır. S.S Hilalkent Yapı Kooperatifi Başkanlığı da İdare Mahkemesi’nde iptal edilen tapu kayıtlarına bakmayarak uygulamayı sürdürmüş, eski hale getirilmesi gereken taşınmazlar üzerine birçok bina yaparak bunları da kat mülkiyetine çevirip davalılar adına tapuya tescil ettirmiştir. Böylece gerek belediye başkanlığı ve gerekse adı geçen kooperatif hukuk alanında iptal kararlarını hiçe saymış, kötü niyetle yeni uygulamalara geçmiştir. Taşınmazlar üzerine yapılan binaların kat ve mülkiyetine geçen arsaların tapu kayıtlarının eski hale döndürülüp iptal edilerek, müvekkilimiz adına tescil edilmesi gerekmektedir."

Haberin Devamı

Avukat Aktaş binaların yıkılmasının zor göründüğünü, arazi bedelinin ödenerek müvekkilinin mağduriyetinin giderilebileceğini, bunun da faiziyle birlikte 5- 6 milyon lirayı bulacağını söyledi.

Turgay İPEK, DHA