Siyaset 8 bin yeni hâkim ve savcı
Paylaş
8 bin yeni hâkim ve savcı

Adalet Bakanı Bozdağ, adli tatil bitene kadar yaklaşık 5 bin hâkim ve savcının göreve başlamış olacağını söyledi. Bozdağ, "Bu senenin sonuna doğru da 3 bin hâkim ve savcı alımı yapacağız" dedi

Anadolu Ajansı'nın sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, adli tatil bitene kadar yaklaşık 5 bin hâkim ve savcının göreve başlamış olacağını belirterek, "Açığa alınmalardan dolayı, boşalmanın doğuracağı olumsuzluklar ortadan kaldırılmış olacaktır. Bu senenin sonuna doğru 3 bin hâkim ve savcı alımı yapacağız" dedi.

Bakan Bozdağ, şu anda açığa alınan 3 bin civarında hâkim ve savcı olduğunu vurgulayarak, ortaya ciddi bir hâkim ve savcı ihtiyacı çıktığını, vatandaşların yargıda çok sayıda şikâyeti ve davası olduğunu söyledi.

Adli tatil olduğu için çok görünmeyen bu ihtiyacın Eylül'de adli tatil bittikten sonra daha çok görüleceğini dile getiren Bozdağ, vatandaşlardan bu konuda herhangi bir endişe duymamalarını istedi.

Adliye'deki iş ve işlemlerde herhangi bir aksamanın kesinlikle olmayacağını vurgulayan Bozdağ, şöyle devam etti:

"Şu anda stajda bulunan yaklaşık 5 bin civarında hâkim ve savcı adayımız var. En son çıkardığımız KHK'lardan (kanun hükmünde kararname) birine koyduğumuz hükümle bunların staj süresi tamamlanmadan mesleğe kabulüne imkân veren bir düzenleme yaptık. Bu adli tatil bitene kadar yaklaşık 5 bin civarında hâkim ve savcı göreve başlamış olacaklar. Açığa alınmalardan dolayı, boşalmanın doğuracağı olumsuzluklar ortadan kaldırılmış olacaktır. Bu senenin sonuna doğru da 3 bin hâkim ve savcı alımı yapacağız. 26 Aralık'ta bir sınavımız var. 3 bin hâkim ve savcı adayı alacağız. Hazırladığımız bir kanunla da yeni 5 bin hâkim ve savcı alımı için Meclis'ten kadro talebimiz olacak. Vatandaşlarımızın hâkim ve savcı ihtiyacı ve adli ihtilaflarının çözümünün gecikmemesi için herhangi bir endişe içerisinde olmamaları gerekir. Her türlü tedbiri aldık, almaya devam edeceğiz."

HSYK'NIN YAPISI

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısı ve seçim usûlünün değişmesi konusunda ise Bozdağ, HSYK'nın kendi içinde yaptığı seçimlerin yargıyı olumsuz etkilediğini söyledi. Bu seçimlerin ayrışmalara, gruplaşmalara ve kutuplaşmalara yol açtığına değinen Bozdağ, şunları söyledi:

"Biz iki seçim yaptık. Adalet Bakanı ve HSYK Başkanı olarak üçüncü bir seçim yapmamak için ne lâzımsa onu kesinlikle ülkemiz ve milletimiz hayrına yapmamız lâzım. Siyasi partilere bu konuda her dâim çağrı yapıyorum. Gelin oturalım, konuşalım o meseleyi çözelim. Türkiye'nin üçüncü bir HSYK seçimini yaşamaması gerekir. Demokrasimiz için de yargıya olan güveni ayakta tutmak için. Yargının tarafsızlığını ve bağımsızlığını tahkim etmek için bu seçim sistemini kesinlikle değiştirmemiz lâzım. Umarım bu görüşmeler sırasında bu da ele alınacaktır. Bir uzlaşma olur, seçim sistemi ve HSYK'nın yapısını birlikte değiştirme imkânı buluruz."

AA

Haberin Devamı