Siyaset 8 yılda bir büyükşehir kadar konut yaptık
Paylaş
8 yılda bir büyükşehir kadar konut yaptık

'Bir idealle geçtik TOKİ'nin başına: Fakir fukarayı ev sahibi yapmak... Bu devletin en temel görevlerindendir. Eğer sosyal devlet varsa vatandaş kira köşelerinde sürünmeyecek...'

RÖPORTAJ: CANDAŞ TOLGA IŞIK

candas@posta.com.tr

'8 yılda 1 kuruş almadan 500 bin’den fazla modern bina yaptık. Bir büyükşehiri dolduracak kadar bina... Modern hayatın gerektirdiği sosyal donatılarla bezenmiş bir Bursa vilayeti yapmışız. 9 tane Trabzon yapmışız’

Siyasete alıştınız mı?

İlçesinde çok sevilen bir kaymakam ahaliyi toplamış. Kaymakamın yanında tabi herkes çok dikkatli konuşuyor, ceketini son düğmesine kadar iliklemiş, oturmasına kalklamasına dikkat ediyor. Kaymakam demiş ki, “Arkadaşlar ben karar verdim siyasete atılıyorum.” Bir anda ahali yayılmış, ceketi açıp, bacak bacak üstüne atmış. Başlamışlar kaymakama hesap sormaya, şikâyet etmeye... Kaymakam demiş ki, “Vazgeçtim kardeşim!” TOKİ’de yasalar çerçevesinde her şeye biz karar veriyorduk. Şimdi siyasetteyiz, dert dinliyoruz. Dinlemekle de olmaz. Vatandaşın sorununu çözeceksin. Siyasete alıştım ve her geçen gün daha da alışıyorum.

‘21 YILDIR TAYYİP BEY’LE ÇALIŞIYORUM’

Başbakan’la ne zaman tanıştınız?

1990’da... Tayyip Bey Refah Partisi’nin İstanbul İl Başkanıyken kendisi ile tanıştım. Sonra 1994’te Tayyip Bey İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Ben de İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi oldum.

Sonra KİPTAŞ’ı kurdunuz?

1989-1994 arası İstanbul adeta talan edilmişti. Korkunç bir gecekondu furyası sarmıştı şehri... Diğer taraftan çöp dağları, susuzluk, hava kirliliği almış yürümüştü. KİPTAŞ’ı kurduk. 17 bin konut yaptık. Gecekonduculuğa yönelme imajını biz kırdık.

Sonra?

Sonrası malum... Tayyip Bey cezaevine girdi. Kısa bir süre sonra biz de KİPTAŞ ı bıraktık. O sıra annem vefat etti. Trabzon’a döndüm. Bir süre Trabzon-Of’ta köyümde kaldım. Sonra Amerika’ya gittim.

Amerika’da ne yaptınız?

Anlatayım. KİPTAŞ’ta çalışırken sürekli yabancılarla görüşüyorduk. İngilizce bilmediğim için konuşamıyordum. İngilizce öğrenmeyi o zaman kafama koydum. Trabzon’a dönünce baktım vakit de var, “Bu iş Türkiye’de olmaz, Amerika’ya gidiyorum” dedim.

‘50 YAŞINDAN SONRA İNGİLİZCE ÖĞRENDİM’

Kaç yaşındasınız o zaman?

50’yi geçmişim. Hâlâ “İyi İngilizcem var” diyemem ama bana yetiyor. Amerika’da 10 ay kaldım. Gittiğimde “yes-no” demesini bilmiyordum. Çok gayret ettim, öğrenmeye çalıştım. Ayrıca haftasonları inşaatlara giderek mesleğimi geliştirmeye ve prefabrik yapı konusunda yeni teknolojileri öğrenmeye çalıştım.

İnşaatlarda mı çalıştınız?

Tabii. Prefabrik yapı teknolojisine çok merakım vardı. Amerika o alanda dünyada bir numaradır. İngilizce için Amerika’yı seçme nedenim de buydu. Yerinde görüp, öğrenmek istedim. ‘İngilizceyi öğrendim’ diyemem ama Amerika’nın inşaat alanında bana çok ciddi katkıları oldu. Ufkumu genişletti. Oradaki gözlemlerimi yıllar sonra gelip TOKİ’de kullandık.

Amerika’dan döndünüz?

Amerika’dan dönünce Tayyip Bey’e gittim. AK Parti’yi kurma hazırlıkları yapıyordu. Amerika’daki çalışmalarımla ilgili kendisine bilgi verdim. Daha sonra Sayın Abdullah Gül tarafından 58. Hükümet kurulunca o dönem AK Parti Genel Başkanı Sayın Tayyip Bey’in önerisi ile TOKİ başkanlığına getirildim.

TOKİ başkanı olmayı siz mi talep ettiniz?

Evet, ben Başbakan’a TOKİ başkanı olmak istediğimi arz ettim. Bir idealle geçtik TOKİ’nin başına... Eğer devlet varsa ve bu devlet kendine sosyal devlet diyorsa vatandaşına en iyi şartlarda barınma imkanı sağlayacak. Kira köşelerinde sürünmeyecek. Devletin temel görevlerinden biridir bu... Yıllarca bizim ülkemizde devlet bu en temel görevini yapmadı, yapamadı. Göreve gelir gelmez Başbakan’a bir sunum hazırladık. Bizden önce TOKİ yılda 2 bin konut yapabiliyormuş. Biz bunu yılda 10 bin konuta çıkarmayı hedefledik. Başbakan’a gittim elimdeki dosyayı masasına koyup “Yılda 2 binden 10 bine çıkaracağız...” dedim. Yüzüme bir baktı, “Bu dosyayı al götür, yılda 50 bin konut yapacağım” demeden de gelme” dedi.

’BÜROKRASİ VE SİYASET YÜKÜ KALKINCA TOKİ’NİN HIZI 10 KAT ARTTI’

Siz ne cevap verdiniz?

Ne cevap vereceksin, Başbakan’a... O öyle söylüyorsa yapacaksın. Ama 10 bin nere 50 bin nere? TOKİ’ye geri döndüm. Ekibime anlattım durumu. Bazıları “Bu mümkün değil, gerçekçi değil” dedi. Bırakmak isteyenler oldu. 15-20 günlük bir çalışma sonrası yeni bir projeksiyon yaptım. Arkadaşlarım da ikna oldular. Ve bugün TOKİ o hedefe ulaştı, hatta üzerine çıktı. 8 yılda 500 binden fazla konut yaptık. Kolay değil. Kibrit kutusu değil bu! Modern hayatın gerektirdiği sosyal donatılarla bezenmiş bir Bursa vilayeti yapmışız. 9 tane Trabzon yapmışız.

Yılda 2 bin konut yapan bir kurum nasıl yılda 50 bine çıkar?

Yetki istedik Başbakan’dan... Yasal düzenleme yapıldı. Sonra direkt Başbakan’a bağlandık. Kanunları, kadroları sil baştan yenilendi TOKİ’nin... Bir kere Başbakan’a direkt bağlanınca hem bürokrasinin yükü hem de üzerimizdeki bütün siyasi baskı kalktı. Başbakan sadece işimizi yapmamızı sağladı. Verimliliğimiz 10 kat arttı. Hatta Başbakan TOKİ’nin direkt başbakanlığa bağlanmasını soranlara “Erdoğan’ın dilinden ben anlarım onu başkası çalıştıramaz” demiş. Haklı da çıktı. (Gülüyor)

Sizin dilinizden bir tek o mu anlar?

O işin esprisi tabi... Bu kadar uzun süre birlikte çalışınca Başbakan’ın ne istediğini, nasıl istediğini de iyi anlıyorsunuz.

“Başbakan’la çalışmak zordur” derler?

Başbakanla direkt çalışmanın zorlukları var. Çok sıkı takip eder, gece arar, talimat verir, iş ister, netice ister. Fakat arkanızda durur işinize karışmaz. Mesela Ataköy Sahili’nde yaşadığım bir olay vardır. O bölge geçmişte adeta talan edilmişti. Bir sürü davalar, karanlık adamlar işi çıkmaza sokmuştu. Birgün Başbakan beni çağırdı “Erdoğan sen yapmıyorsan ben yapacağım. Çıkacağım dozerin üstüne... Sonrasını sen düşün” dedi. Hiç unutamam! Sonra o Ataköy Sahili’ni ıslah ettik ve sadece oradan 1.3 katrilyon para koyduk devletin kasasına...

‘BENİMLE 2 AY ÇALIŞANA 6 KİLO ZAYIFLAMA GARANTİSİ VERİYORUM’

“Erdoğan Bayraktar’la çalışmak da zordur” diyorlar?

Bak o doğru... Benimle çalışmak zordur. (Gülüyor) 2 aydır Trabzon’da benimle birlikte çalışan il başkan yardımcımız 6 kilo verdi. Biraz fazla kilosu vardı, şimdi zıpkın gibi oldu! Bir ara zayıflamak isteyeni doktorlar bana gönderiyordu. Erdoğan Bayraktar’la 2 ay çalış 6 kilo vermek garanti... (Gülüyor)

‘TOKİ’NİN SIRRI ARAZİ GELİŞTİRME’

TOKİ’nin sırrı ne?

Kaynak yaratma... Ben inşaat mühendisiyim ama uzmanlığım arazi geliştirme uzmanlığıdır.

‘Arazi geliştirme uzmanı’ nedir?

Bir arsayı sıfırdan alırsınız. Altyapısını oluşturduktan sonra o araziyi en verimli şekilde kullanacak projeyi planlarsınız. Bütün bu süreçleri arazi geliştirme uzmanları yapar. Ben onlara TOKİ’nin atamacaları diyorum. Dünyada geleceğin en önemli mesleklerinden biri olarak gösteriliyor. TOKİ’nin en büyük sırrı da budur. Hazineden tek kuruş para almadan çalıştık biz. Devletin bütün kurumlarından araziler aldık. Onların 10 liraya satamadıkları arazileri TOKİ 100 liraya sattı. Müthiş bir kaynak yarattık. O kaynakla fakir fukaraya ev yaptık.

“Asıl işimiz fakir fukarayı ev sahibi yapmak” diyorsunuz. Ama TOKİ hastane, okul, yol, cami hatta sınır karakolu yapıyor. Bunlar ne alâka?

Bizim işimiz insanlara ev yapıp, sonra anahtarını teslim edip gitmek değil. Bizim işimiz kent yaratmak, yaşanabilecek yerler yaratmak. ‘Ev yaptın, işin bitti’ yok. O evde oturan insanların çocuğuna okul, hastalanırsa gideceği hastane de yapacaksın. İşinden evine rahat gelebilmesi için yolunu yapacaksın! TOKİ’nin işi bu! Biz site değil, yaşam alanı kuruyoruz.

‘HİZMET GÖTÜRMEK İÇİN YALVARDIĞIMIZ BELEDİYELER OLDU’

Tamam da sınır karakolu ne alâka?

Anlatayım. TOKİ işini çok hızlı ve pratik yapıyor. Bir süre sonra devletin bütün taleplerini TOKİ karşılamaya başlar oldu. Bundan şikayetçi de değiliz, aksine gurur duyuyoruz. Mesela Ankara’daki milletvekili lojmanları kilitlenmişti. İşi TOKİ aldı. Kısa süre içinde projeyi tamamladık. Oradan 400 trilyon para kazandırdık hazineye. 173 tane sınır karakolu yaptık. Eskiden bir tekme ile duvarları yıkılıyordu, şimdi kale gibi oldular.

Türkiye’de siyasetin genel gidişatını nasıl buluyorsunuz?

Siyaset hizmet için yapılır. Dolayısıyla siyasetçi ‘en iyisini ben yaparım’ iddiasında olmalı. Ama bizde durum garip! TOKİ CHP’li belediyeye de, BDP’li ye de, MHP’liye de hizmet götürür. “TOKİ gelince AK Parti’nin oyu artacak” diye bizim iş yapmamıza engel olmak isteyen belediyeler oldu. Bizzat arayıp “Sizin orda gecekonuduları yıkıp kentsel dönüşüm yapalım, engel olmayın” diye yalvardığım belediye başkanları oldu.

‘TRABZON AK PARTİ'Yİ OKUDU’

Milletvekili adayı olduğunuz Trabzon’u konuşalım biraz?

Ben Ofluyum... Trabzon’u çok iyi bilirim. Öyle sonradan olma Trabzonlu değilim. Köy köy bilirim buraları...

Seçim öncesi durum nasıl?

Trabzon AK Parti’yi iyi okudu. Dikkat edin Türkiye genelinde AK Parti ne oy alırsa Trabzon’da mutlaka bunun üzerine çıkmıştır. Bu seçimde de AK Parti Türkiye’de ne oy alırsa Trabzon’da en az 10 puan üstünde alırız.

Konu Trabzon olunca Trabzonspor’u konuşmadan olmaz...

Trabzonspor’un hakkının yendiğini düşünüyor Trabzonlular... Siz? Ben de aynı fikirdeyim. Trabzonspor’un hakkı yendi! Şampiyon olmayı çok istedik.

Trabzonlular Başbakan’a da sitem ediyormuş... Doğru mu?

Tayyip Bey Trabzonspor’un şampiyon olmasından mutlu olur. Ve bunun için büyük destek vermiştir. Başbakan geçen hafta Trabzon’daydı. 70 bin kişi geldi mitinge... Ayrıca havaalanında 3 bin kişilik Trabzonspor taraftarınca karşılandı. Burada şu var tabii Trabzon’daki muhalefet partilerinin başka bir mevzusu yok. Akıllarınca gençleri kullanmaya çalışıyorlar. Ama bizim gençlerimiz gelmez oyuna...

Trabzonspor’a yeni stat projeniz varmış?

Trabzonspor’a verdiğimiz değeri herkes görecek. Akyazı Spor Kompleksi projemiz devam ediyor. Burada 40 bin kişilik stattan spor tesislerine, otelden fuar alanına kadar her şey olacak.

‘Trabzon’da işsizliği yarıya indireceğiz’

Trabzon’a ne vaad ediyorsunuz?

En büyük sorunumuz işsizlik. Beni herkes tanır. TOKİ’de yaptığımız işler ortada... “Yapacağım” dediğim herşeyi yaparım. Öncelikle Trabzon’a getirebileceğimiz kadar orta ölçekli sanayi tesisi getireceğiz. Özel sektörle ve devletle bunun için görüşmelerimizi yaptık. Şu anda Türkiye’nin en büyük 5 işadamından yatırım sözü aldık. Trabzon bize destek verirse 2 yıl içinde burada işsizliği yarı yarıya düşürürüz.

‘11 yaşından beri çalışıyorum... çalışmak artık genlerime kazındı’

Sizi tanıyan herkesin ortak fikri çalışkan biri olduğunuz?

Çalışmak benim genlerimde var. 11 yaşında başladım çalışmaya... Babamı çok erken yaşta kaybedince ailenin sorumluluğu bana kaldı. İlk işe balon satmakla başladım. Sonra garsonluk yaptım. Katiplik yaptım. Çay topladım, fındık topladım. İstanbul’a geldim, inşaatlarda amelelik yaptım, sıvacılık yaptım, işportacılık yaptım.

İşportacılık? Ne sattınız?

Aksaray’da çakı, çakmak, ayna, tarak sattım. Sonra üniversiteyi kazandım. Üçüncü sınıfa geldiğimde bir yandan okula giderken diğer taraftan bir inşaat şirketi kurdum. İnşaat yapmaya başladım. Askerden döndükten sonra 1978’den 1989’a kadar inşaatçılığa devam ettim. Sonra belediye meclis üyesi oldum... En son bürokrasi derken şimdi tekrar siyasete daldık. Anlayacağınız, çocuk yaştan itibaren artık genlerime kazındı çalışmak.

Siyasette yeni değilsiniz o zaman?

Tabii 1989’da Eminönü’nden Belediye Meclisi üyesi seçildim. Sonraki dönem İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ne girdim.

‘BAYRAKTAR’IN TRABZON PROJELERİ’

- Trabzon’a demiryolu ve hızlı tren getirilecek.

- İnşaat, turizm, ulaşım, lojistik, eğitim, sağlık alanında yeni yatırımlar getirilerecek iş imkanı yaratılacak.

- Trabzon büyükşehir yapılacak.

- İlk etapta alt gelir gurubuna yönelik değişik bölgelerde 4 bin ucuz konut yapılacak. Bu konutlar alt gelir grubuna 15 yıl 20 yıl vade ile satılacak.

- Bütün belde ve köy yolarının onarımı tamamlanacak ve tamamı asfaltlanacak

.- Akyazı’da Türkiye’nin 40 bin kişilik en modern stadyumu ve antrenman tesisleri yapılacak.

- Yaylalar yol ağları ile örülecek ve turizm tesisleri ile donatılacak.

-Malatya, Trabzon-Antalya ve Trabzon- Erzurum arasında kesintisiz ulaşım sağlayacak duble yol.

4

Haberin Devamı