Türkiye (Son Dakika) 83 milyon arkanda Oruç Reis

83 milyon arkanda Oruç Reis

Paylaş
83 milyon arkanda Oruç Reis

Türkiye ile Yunanistan arasında araştırma gemisi Oruç Reis’in Meis adasının güneyinde araştırma yapacağı ilan edilince ortaya çıkan gerilim, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in girişimleriyle krize dönüşmeden çözülmüştü. Ancak kısa süre sonra Yunanistan ile Mısır’ın kıta sahanlığı münhasır ekonomik bölge (MEB) sınırlandırma anlaşması imzaladığı duyuldu.

Mısır ile Yunanistan arasında çizilecek deniz yetki alanları sınırının, hangi güzergâhtan geçerse geçsin, Türkiye ile Libya deniz yetki alanları sınırı ile çakışacağı ortaya çıktı. Bunun üzerine anlaşmanın ‘yok hükümünde’ olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da Cuma namazı çıkışında “3-4 gün içinde Doğu Akdeniz’de Oruç Reis aramalara başlayacak” demişti.

Haberin Devamı

Tarih sürekli yenilencek

Türkiye, 23 Ağustos’a kadar yeni bir Navtex ilan etti. Geminin çalışmalarına devam ettiği sürece tarih yenilenecek. İlanın ardından Antalya’daki Oruç Reis, hidrokarbon arama çalışmalarına devam etmek üzere Kıbrıs açıklarına gitti. Oruç Reis beraberindeki destek gemileri Ataman ve Cengiz Han ile birlikte Doğu Akdeniz’de Navtex ilanında belirtilen koordinatlarda sismik çalışmalar yürütecek.

Yok böyle donanım

Konuyla ilgili açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “83 milyon arkanda Oruç Reis. Rast gele” ifadelerini kullandı. Tam donanımlı ve çok amaçlı dünyadaki ender araştırma gemilerinden biri olan gemide, 2 ve 3 boyutlu sismik, gravite, manyetik olarak jeofizik araştırması yapılabiliyor. Gemi, 8 bin metre derinliğe kadar 3 boyutlu, 15 bin metre derinliğe kadar iki boyutlu sismik operasyonları gerçekleştirebiliyor.

Haberin Devamı

Yunanistan panikte

Türkiye’nin Navtex ilanı Yunanistan’ı tedirgin etti. Türkiye’nin tavrının doğru olmadığını öne süren Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Avrupa Birliği’nden (AB) konuyla ilgili destek istedi. Yunan medyasına göre; Miçotakis, Türkiye’nin adımlarını ‘endişe verici’ olarak değerlendirdi. İddialara göre; Yunanistan, Savunma Bakanlığı donanmasını alarma geçirdi. Almanya ise Türkiye ve Yunanistan’ı doğrudan görüşmeler yapmaya çağırdı.

Navtex nedir?

İngilizce ‘Navigational text messages’ ifadesinin kısaltması olan Navtex, denizcilere yapılan bir tür uluslararası duyuru işlevi görüyor. Navtex paylaşımlarıyla seyir halindeki gemiler bilgilendiriliyor; tehlike ya da risklere karşı uyarılıyor.