Gündem 88 yıl sonra duygu dolu anlar

88 yıl sonra duygu dolu anlar

Paylaş
88 yıl sonra duygu dolu anlar

Fener Rum Patrikhanesi Bursa Metropoliti Lambriniadis'in daveti üzerine Kavala'dan Bursa'ya gelen Türk-Yunan nüfus mübadelesinin torunlarından 92 yaşındaki Olga Zarotiadu, 88 yıl sonra geldiği anne toprağında duygu dolu anlar yaşadı

Bursa’nın Mudanya ilçesine, Fener Rum Patrikhanesi Bursa Metropoliti Elpidophoros Lambriniadis’in daveti üzerine Yunanistan’ın Kavala kentinden gelen 90 kişilik mübadillerin torunları, Gölyazı’daki Pandelemion Kilisesi’nde ayine katıldı.

Haberin Devamı

Metropolit Lambriniadis, "Bugün 27 Temmuz Aziz Pandeleimon Günü, yani kilisenin bayram günüdür. İbadet ve oruç ayında yaşıyoruz. Biz de buraya ibadet için, dua etmek için geldik. Bu noktada zaten birbirimize yaklaşıyoruz ve duada buluşuyoruz" dedi.

Mudanya’ya dün gelen, Türk- Yunan nüfus mübadelesinin torunları bugün Merkez Nilüfer ilçesi sınırlarında bulunan Gölyazı Köyü’ne giderek dedelerinin doğup büyüdüğü bu toprakta hasret giderdiler.

DUYGU DOLU ANLAR YAŞADI

Kafilede bulunan ve 4 yaşında ailesiyle gittiği Kavala’dan annesinin doğup büyüdüğü Gölyazı’ya tam 88 yıl sonra gelen Olga Zarotiadu, burada duygulandı. Kavala’dan gelen kafile daha sonra burada bulunan Tarihi Aziz Pandeleimon Kilisesi’nde ayin yaptı.

Haberin Devamı

Ayin öncesi gazetecilere açıklamalarda bulunan Fener Rum Patrikhanesi Bursa Metropoliti Prof. Dr. Elpidophoros Lambriniadis, şöyle dedi:

"Bugün 27 Temmuz; Aziz Pandeleimon Günü. Yani, kilisenin bayram günü. İbadet ve oruç ayında yaşıyoruz. Biz de buraya ibadet için, dua etmek için geldik. Bu noktada zaten birbirimize yaklaşıyoruz ve duada buluşuyoruz. Ayinin sonunda kutsal ekmek dağıtılıyor. Şükür duasını okuyacağız. Şükür duasının okunduğu sırada 5 tane ekmek vardır. Tüm mal varlığımızı beraber paylaşmanın bir simgesidir. Herkes ekmek getiriyor ve o ekmek ortak ekmek oluyor. Ortak bir gıda oluyor. Mübadeleden sonraki ilk ayini geçen sene yapmıştık."

Basın açıklamasından sonra, kilise önünde mum yakan kafile, daha sonra içeri girerek ayinlerini gerçeleştirdi.

Kafilenin, yanlarında getirdikleri ekmekleri dağıttığı ayin sırasında, Metropoliti Lambriniadis, Yunanca duanın ardından Türkçe olarak da dua yaptı. Kafilede daha sonra Gölyazı’dan ayrıldı.

Emre KOŞAK/ BURSA, (DHA)