Gündem 9 asırlık çınar dimdik ayakta

9 asırlık çınar dimdik ayakta

Paylaş
9 asırlık çınar dimdik ayakta

Kütahya'da 904 yıllık çınar ağacı, heybetli görüntüsüyle görenleri hayrete düşürüyor. Harman Yeri Mevkii'ndeki 'Koca Çınar' olarak bilinen ağaç, birçok doğal afete ve tabiatın ağır koşullarına rağmen dimdik ayakta duruyor

Öreğler Belediye Başkanı MHP’li Özden Akçay 2009 yılında Kütahya Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nda görevli uzmanların gövdesi üzerinde yaptıkları teknik inceleme sonucu 900 yaşında olduğu tespit edilen ve tescillenen ’Koca Çınar’ın hikayesini bugüne kadar kimsenin bilmediğini söyledi.

Haberin Devamı

"Bırakın Simav’ı, bölgede Koca Çınar’ın yaşında dimdik ayakta durabilen böylesine heybetli başka ağaç yok" diyen Başkan Akçay, şunları söyledi:

"Dere yatağında olması nedeniyle sık sık sel, taşkın ve deprem gibi doğal afetlere maruz kalan çınar ağacı her şeye rağmen bunca yıldır nasıl dimdik ayakta kalmayı başarmış bilen yok. 40 metrelik boyu, 7 metrelik genişliği ile uzaklardan bile görülebiliyor.

Koca Çınar, beldemizin sembolü. Üstelik doğa fotoğrafçılarının da ilgi odağı. Ağacı görüntülemek için her yıl çok sayıda doğa fotoğrafçısı beldemize gelir. Mayıs ayında canlanarak yapraklarıyla gölgesinde piknik yapmak isteyenlere adeta kucak açar.

Sonbahar geldiğinde de yapraklarını dökerek kış uykusuna dalar. Her yıl onun tekrar dirilip dirilmeyeceğini merak ederiz. Ancak Koca Çınar yıllara meydan okurcasına her sene yeşerir."

Haberin Devamı

Köylülerden 73 yaşındaki Rafet Yoldaş ve 75 yaşındaki Halil Ata da dedelerinin de ağaç hakkında pek bir şey bilmediklerinden bahsettiklerini anlattı.

DHA