Cumartesi Postası 9 bitkisel ürüne dikkat!

9 bitkisel ürüne dikkat!

Paylaş
9 bitkisel ürüne dikkat!

Kilo vermek için ilaç mı alıyorsunuz? Aman uzak durun! Yoksa aldığınız ürün bitkisel ve siz de buna mı güveniyorsunuz? Ama madalyonun bir de ters yüzü olduğunu sakın unutmayın!

Hem sağlıklı yaşamak hem de ince görünmek için zayıflamak tutku halini aldı. Sonuca daha hızlı ulaşmak için insanlar zayıflama ürünlerini şeker gibi kullanmaya başladı. Hele de bitkisel olanlarını...

Haberin Devamı

Ülkemizde de bitkisel ürünlerin tüketimi arttı son yıllarda. Ancak burada önemli bir nokta var: İlaçlar satışa sunulmadan önce Sağlık Bakanlığı’ndan onay alması gerekirken bitkisel ürünlerde bu şart yok. Oysa bu ürünlerin içeriğinde birçok tehlikeli madde bulunabiliyor.

Bitkisel ürünlerin de hekim kontrolünde tüketilmesi gerektiğini vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Uslu şöyle diyor; “Bitkisel olduğu için insanlar zararsız olduğuna inanıyor.

Ne var ki bitkisel ürünlerin de içeriğinde kimyasal maddeler olabiliyor. Bunların bazısı da sağlığa zarar verebiliyor.” Dr. Ahmet Uslu, özellikle zayıflattığı öne sürülen 9 bitkiye karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.

Bu bitkiler; mate yaprağı, funda yaprağı, biberiye, kekik, yeşil çay, at kuyruğu, limon yağı, ardıç tohumu, acı biber.

Haberin Devamı

Uzmana göre, bu bitkilerin yol açabileceği sorunlar

Mate yaprağı (cizvit çayı, paraguay çayı vb adlarla adlandırılır):

İçinde kafein bulunur ve uyarıcıdır. Fazla kullanımı çarpıntı, huzursuzluk, tansiyon yüksekliği gibi şikayetlere neden olabilir. Funda yaprağı: İdrar söktürücü ve müshil etkisi gösterir.

Biberiye: İdrar söktürür. Peptik ülser hastalığı, düşük kan basıncı, pıhtılaşma bozuklukları ya da demir eksikliği anemisi olan hastalarda dikkatli kullanılmalı. Ayrıca, şekeri yükseltebilir.

Yeşil çay: Kafein içerir. Antioksidan özelliği vardır, bu sayede kalp damar hastalıklarından korunmada etkili olabilir. Ancak aşırı tüketimi tansiyon yüksekliği, çarpıntı, huzursuzluk gibi etkilere yol açabilir.

At kuyruğu: İdrar söktürücü ve yara iyileştirici etkileri mevcut. Tüm idrar söktürücüler gibi kalıcı kilo kaybı yapmaz. Kan tuzlarında ve su düzeylerinde bozulma, tansiyon düşüklüğü, ritm bozukluğu, böbrek fonksiyonlarında bozulma gibi yan etkileri olabilir.

Kekik: Yüksek dozda kullanılırsa yan etkilere neden olabilir. En sık rastlanan şikayetler; mide yanması, bulantı, kusma, ishal, baş ağrısı ve baş dönmesi. Fazla miktarda kekik tiroid hormonlarını azaltabilir. Bu nedenle hipotiroidisi olanlar kullanmamalı.

Haberin Devamı

Acı biber: İçeriğindeki capsicum özü, daha çok lokal etki ile ağrı hissini azaltmakta kullanılır. Kilo verdirici etkisi yoktur, üstelik iştahı açar. Mide ve bağırsak şikayetlerini tetikleyebilir.

Ardıç tohumu: İdrar ve balgam sökücü etkisi vardır. İştahı açar. Fazla kullanıldığında böbreğe toksik olabilir. Limon yağı: Demir emilimini artırıcı etkisi ve asitli yapısı nedeniyle antibakteriyeldir. Ayrıca kan şekerini düşürmeye yardımcı olabilir.

KİLO VERDİREN İLAÇLAR HİÇ DE MASUM DEĞİL

-Zayıflama amacıyla kullanlan ilaçlar ya da bitkiler genel olarak iştahı azaltarak, bağırsaklardan gıdaların emilimini bozarak (veya atılımını hızlandırarak), metabolizmayı uyararak ya da idrar söktürücü etkileri ile kilo verdirir.

-Her etki mekanizması bazı yan etkileri beraberinde getirebilir. Örneğin idrar söktürücü kullanıldığında vücutta sıvı kaybına bağlı kilo kaybı görülür. Bu kalıcı bir sonuç değildir.

Daha da önemlisi sıvı kaybı, sıvı elektrolit bozukluklarına sebep olabilir. Böylece kalpte ritm bozukluklarına, böbrek fonksiyonlarında bozulmalara yol açabilir.

Haberin Devamı

-İştah azaltan ilaçların çoğu bağımlılık yapabilir. Kalp ve akciğer problemlerine ya da sara nöbetlerine yol açabilir. Bir başka korkulan yan etkisi de karaciğer hasarıdır.

-Bağırsaklardan emilimi bozan ilaçlar ya da bitkiler, çoğunlukla müshil etkisi göstermektedir.

-Metabolizmayı hızlandıran ve uyaran ilaçlar tansiyon yüksekliği, kalp ritm problemleri gibi yan etkiler doğurabilir.

-İlaç ya da bitki karışımları uygun şekilde kullanılmazsa, tehlikeli olabilir. Özellikle metabolizma hızını artıran ve iştah kesen, merkezi sinir sistemini etkileyen ilaçlar, ölümcül olabilir.

-Gizli ya da bilinen kalp ve sinir sistemi bozukluğu, hipertansiyonu olanlar özellikle risk altındadır. Bu kişiler diyet destek ürünleri kullanmadan önce mutlaka kalp açısından değerlendirilmelidir.

(06.07.2013 tarihli Cumartesi Postası ekinden alınmıştır.)