Siyaset 9 kritik parça çıkarıldı
Paylaş
9 kritik parça çıkarıldı

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Akdeniz'de düşürülen Türk uçağına ait 9 kritik parçanın denizden çıkarıldığını, parçaların her birinin ilgili birimler tarafından incelendiğini bildirdi

Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Toplantıda, Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkiler kadar Suriye ile ilişkilerin de görüşüldüğünü belirten Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya ve İngiltere'ye yaptığı ziyaretler hakkında bilgi verdiğini söyledi.

Bülent Arınç, toplantıda öncelikli konunun Suriye olduğunu belirterek, bu konunun bütün detaylarıyla görüşüldüğünü ifade etti. Arınç, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Çarşamba günü Kuzey Irak'a yapacağı ziyarette, sadece Suriye konusunun değil, Türkiye ile otonom yönetim arasındaki bütün ilişkilerin de gözden geçirileceğini kaydetti.

"TEKNİK ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR"


Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın Suriye sularındaki uçak enkazının çıkarılması çalışmalarıyla ilgili ayrıntılı bilgi verdiğini de söyleyen Arınç, bugün itibarıyla gemiye ait malzemelerin büyük ölçüde çıkarıldığını bildirdi. Arınç, “Özellikle çıkarılması gerektiği belirtilen 9 kritik parçanın da tamamı çıkarılmıştır” dedi.
Deniz dibindeki arama faaliyetlerine devam edildiğini, arama kurtarma faaliyetlerinin birinci etabının yarın (31 Temmuz Salı) saat 24.00'te sona ereceğini kaydeden Arınç, uçak enkazından çok önemli sayılan malzemelerden radar ikaz alıcısı ve sağ motor kompresör giriş kısmı, kuyruk kısmı, sağ, sol motor kompresör kısmı, sağ dış kanat, sağ kanatçık bölgesi gibi malzemelerin başarılı şekilde çıkarıldığını bildirdi.

Bunların her birinin ilgili birimler tarafından elektronik incelemelerle karşılaştırıldığını, özellikle bazı parçaların Ankara Elektronik Harp Destek Merkezi koordinesinde incelendiğini bildiren Arınç, parçalar üzerinde teknik çalışmaların sürdüğünü, inceleme bittiğinde sonuçların kamuoyuna açıklanacağını söyledi.
Arınç, toplantıda Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun Suriye konusu dışında Myanmar konusunda da bilgi sunduğunu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de Türkiye ekonomisi ve kamu maliyesindeki gelişmeler konusunda bir sunum yaptığını söyledi.

Gazetecilerin de sorularını yanıtlayan Arınç, “Uçak enkazından 9 kritik parçanın çıkarılması, uçağın düştüğü veya düşürüldüğü yönünde bir şey söylüyor mu?” sorusuna, “Hayır” yanıtını verdi. İncelemelerin devam ettiğini, elde edilen malzeme listesinin elinde olduğunu belirten Arınç, “Bunların önemli olduklarını ve özellikle olmazsa olmaz sayılabilecek 9 kritik malzemenin bulunduğunu söyleyebilirim” dedi.Uçağın çıkarılan parçalarını içeren listeden örnekler sayan Arınç, kokpit ön sperliği, 41 adet muhtelif küçük parça, plastik küçük havalandırma borusu gibi malzemelerin çıkarıldığını ifade etti.

"MALATYA'DAKİ OLAY ANLATILDIĞI GİBİ DEĞİL"

Arınç, “Malatya'da Alevi bir vatandaşın evinin önünde Ramazan davulcusuyla tartışması ve ardından çıkan olaylar da kamuoyunu meşgul ediyor. Bu konuda neler diyeceksiniz?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Bu konuyu da Bakanlar Kurulu toplantısında görüştük. Bunlar basında yayınlanan ve herkesin ilgisini çektiği haberlerdi. Olay büyütüldüğü kadar veya amaçlandığı kadar vahim bir olay değil. Vahameti şurada olabilir; gazeteler öyle başlıklar attılar ki Alevi vatandaşlarımıza karşı adeta bir linç kampanyasına dönüşecek bir olaydan bahsettiler. Olayla ilgili bütün bilgiler elimize geldi. Mesele belki bir basit tartışmadan büyüyen, hiç de amaçlanmayan bir yöne doğru giden bir olay.

Davulcu davulunu çalarak sahura kaldırmak ister, bir evden itiraz olur, 'çalmanızı istemiyoruz' derler. Çok doğaldır. Yani gürültüden korkmuş olabilirler, evde hasta olabilir veya inançları sebebiyle 'kardeşim ben oruç tutmuyorum, benim evimin önünde çalma' diyebilir. Bunun hiç gayritabii bir hali yok. Bunun üzerine aralarında tartışma olur, bildiğim kadarıyla davulcu çalmaya devam eder. Sonra bu tartışma sırasında davulcuyu darp eder, evin çocukları ve kişi... Bu darp üzerine ertesi gün davulcu arkadaşlarını toplar ve evin önüne gelir. Bir davul yüzünden bakın neler oluyor... 150 kişiyle gelir, kavga biraz daha büyür. O arada birilerinin bir şey söylediği ifade ediliyor. Bu söylenen doğruysa o kötü bir şey tabii.. Valiliğe intikal eder, emniyet müdürleri koşarlar, siyasetçiler koşarlar, giderler mesele yatıştırılır. Mesele yatıştırıldıktan sonra 'hayır niye yatıştı? Bu o kadar ucuz, kolay bir olay değil' diyenler devreye girerler buradan bir çatışma ortamı çıkarmaya gayret ederler.

Ortada olayı toplarsanız bir kavgadan ibaret, kavganın büyümesinden ibaret, kavganın büyümesinden ibaret. Yatışmıştır. Alevi-Sünni kavgasına yol açabilecek bir kıvılcım dahi yoktur. Ama bu olayı ciddi kabul ederek güvenlik güçlerimiz hem Doğanşehir Sürgü Kasabası'nda, hem Malatya'da, hem Türkiye'de buna benzer olayların yaşanmaması için yurttaşlarımızın rahatsız olmaması için gereken her türlü tedbiri de alıyorlar, alacaklar. Medyamızın da bu konuda hassasiyet göstereceğini ümit ediyorum.”

Haberin Devamı