Antalya 95 yıllık orijinal 'Nutuk' 10 Kasım'da sergilenecek

95 yıllık orijinal 'Nutuk' 10 Kasım'da sergilenecek

Paylaş
95 yıllık orijinal 'Nutuk' 10 Kasım'da sergilenecek

95 yıllık orijinal 'Nutuk' 10 Kasım'da sergilenecek

ANTALYA,(DHA) - KEPEZ Belediyesi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Osmanlıca kaleme aldığı 1927 yılına ait orijinal baskı 95 yıllık 'Nutuk' ile 100 yıllık Sakarya Meydan Muharebesi ve 1. İnönü Muharebesi'nin orijinal savaş haritasını 10 Kasım'da saat 09.05'de Cemil Meriç Kütüphanesi'nde sergiye açıyor.

Antalya'nın en zengin kitap envanterine sahip Cemil Meriç Kütüphanesi, dünyanın en kıymetli eserini sergileyecek. 10 Kasım Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 83. yılında büyük önderin Osmanlıca kaleme aldığı 95 yıllık orijinal baskı Nutuk kitabı ve 100 yıllık Sakarya Meydan Muharebesi ve 1. İnönü Muharebesi'nin orijinal savaş haritası saat 09.05'de Cemil Meriç Kütüphanesi'nde sergiye açılacak. Kepez Belediyesi tarafından sergilenecek orijinal Nutuk'un ilk sayfasında 'Gazi Mustafa Kemal' yazılı İslam'ın ilk yazı çeşidi olarak tanımlanan kûfi tarzda estetik bir matbu hat bulunuyor.

ORİJİNAL NÜSHALAR

Kepez Belediyesi, 100 yıllık Sakarya Meydan Muharebesi ve 1. İnönü Muharebesi'nin orijinal savaş haritalarını da ziyaretçilerle buluşturacak. Sakarya Muharebesi 30-31 Ağustos 1337 (1921)'de Tarafeyn (tarafların) Vaziyetleri, Sakarya Muharebesi 11 Aralık 1337 (1921) vaziyeti, Sakarya Muharebesi 24 ağustos 1337 (1921) tarihinde tarafeyn (tarafların) vaziyetleri başlıklarıyla yer alan savaş haritalarında Türk ordusu ve Yunan kuvvetlerinin durumları gösteriliyor.

95 YILLIK NUTUK

10 Kasım da Cumhuriyet'in en önemli eserini Cemil Meriç Kütüphanesi'nde sergileyeceklerini vurgulayan Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, "Vefatının yıl dönümünde 10 Kasım'da Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü bir kez daha rahmet ve şükranla yad ediyorum. Mekanı cennet olsun" dedi. Kepez Belediyesi olarak, 10 Kasım'a farklı bir anlam getirmek istediklerini belirten Başkan Tütüncü, "Kepez, kütüphaneleriyle meşhur bir şehrimiz oldu. Kütüphanelerimiz aynı zamanda güçlü koleksiyona sahip olmanın yanında, edebiyat tarihimize iz bırakmış eserleri de bir müze sahafiyetinde hemşehrilerimizle buluşturuyor. Bu yıl 10 Kasım da, tam 95 yaşında bir Nutuk kitabını o ilk baskısındaki haliyle hemşehrilerimiz için sergiye açıyoruz. Nutuk adlı eseri 1927 baskısı henüz harf inkılabı yapılmadan önceki şekliyle Cemil Meriç Kütüphanesi'nde hemşehrilerimiz için sergiye sunulacak. Cemil Meriç Kütüphanesi bu 10 Kasım'ı çok daha farklı değerlendirecek" dedi.

100 YILLIK SAVAŞ HARİTASI

"95 yaşında Nutuk'un değil, onun yanında tam 100 yaşında bir savaş haritasının da sergilenecek" diyen Başkan Tütüncü, "100 yıllık Sakarya Meydan Muharebesi ve 1. İnönü Muharebesi'nin orijinal savaş haritalarını da yine Cemil Meriç Kütüphanesi'nde sergiye açıyoruz. Türk kültürüne milli tarihimize ait hangi değerler varsa onları bir şekilde edinip, belediyemizin envanterine kaydederek, hemşehrilerimizle paylaşmaya çalışıyoruz. 95. yaşındaki Nutuk adlı eser orijinal haliyle sergilendiğinde pek çok okurun, pek çok gencin dikkatini çekecek. Buda belediyemizin kültür sanat hizmeti olacak" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı