Dünya 'AB, Türkiye’yi üye olarak almayacak'

'AB, Türkiye’yi üye olarak almayacak'

Paylaş
'AB, Türkiye’yi üye olarak almayacak'

ABD Başkanı Trump’ın AB büyükelçiliğine getirmesine kesin gözüyle bakılan Malloch, “AB, Türkiye için bir nevi karar verdi aslında, üye olarak alınmayacak. Açıkça belirtmek gerekirse bunu 20 yıldır biliyorduk” dedi. Malloch, ABD’nin Fethullah Gülen’i Türkiye’ye iade etmesi gerektiğini de yineledi

ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim kampanyasında aktif olarak yer alan ve Trump tarafından AB büyükelçisi olarak atanmasına kesin gözüyle bakılan Oxford Üniversitesi öğretim üyesi Ted Malloch, görev yaptığı üniversitedeki Türk öğrencisinin davetiyle Antalya’ya geldi.

‘TÜRKİYE, AB ÜLKELERİYLE TİCARİ ANLAŞMALAR İMZALASIN’


Antalya’da DHA’ya konuşan Malloch, Trump’la AB büyükelçiliği görevi için görüşme yaptıklarını ancak henüz resmi bir görevi olmadığının altını çizerek Türkiye’nin Birlik’le ilişkileri hakkında şunları söyledi:

“Esas soru yakın zamanda Avrupa’da ne kadar bir politik birlik olacak? Bu sorunun cevabı Avrupa’daki seçimlerde belli olacak. Ama Türkiye için bir nevi karar verdi aslında, üye olarak alınmayacak. Açıkça belirtmek gerekirse bunu 20 yıldır biliyorduk. Bu Avrupa ile Türkiye’nin güçlü bir ticari ilişkileri olmayacağı anlamına gelmiyor. Benim önerim Türkiye, uluslararası platformlara kuzeye, güneye, doğuya, batıya stratejik yaklaşmaları. Ülkelerle ticari anlaşmalar imzalasınlar. Özellikle ticari anlaşmaların imzalanması gereken ülkelerden biri İngiltere, onlar AB’den çıkma kararı aldı. Onlarla ticari anlaşma yapmaları gerektiğini düşünüyorum. Her zaman bir Avrupa kıtası olacaktır, Avrupa ülkeleri güçlü. Onlar politik olarak bir araya gelemeyebilirler. Tüm Avrupa ülkeleri AB’ye üye değil, örneğin Türkiye.”


‘ABD, GÖÇMENLERİN ÜLKESİ AMA ONLAR YASAL ŞEKİLDE GELDİLER’


Suriye’de 2011’den bu yana devam eden çatışmalarla ilgili soruyu “Ben askeri analist değilim” diyerek yanıtsız bırakan Malloch, Türkiye’nin sığınmacı politikasını ise övdü.

Suriyeli sığınmacılardan konuyu Trump’ın göçmen politikasına getiren Malloch, “Hiçbir ülke illegal olarak insanların sınırlarını girip yaşamasını istemez. ABD, göçmenlerin ülkesi. Ama onlar 200 yıl önce yasal şekilde geldiler. Ülkeye gelecek göçmenlerin yasal şekilde giriş yapması lazım” dedi.

Öte yandan IŞİD’in başkent ilan ettiği Rakka’nın geri alınması için yapılması planlanan operasyona değinen Malloch, “Donald Trump’ın dediği gibi IŞİD’in kafasının kesileceği bir operasyon yapılacak. ABD’nin operasyona katılacağı konusunda bir fikrim yok ama söylenenler bunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

‘ABD, GÜLEN’İ TÜRKİYE’YE İADE ETMELİ’


Trump yönetiminin, (eski ABD Başkanı Barack) Obama döneminde hemen her konuda farklı görüşlere sahip olduğunun altını çizen Malloch, 15 Temmuz’dan bu yana Ankara ile Washington arasındaki ilişkilerin birinci gündem maddesi olan Fethullah Gülen’in iadesiyle ilgili de değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Trump arasında yapılacak görüşmelerde önemli maddelerin başında Fettullah Gülen’in iadesi konusu olacağını belirten Malloch, ‘bir Amerikalı olarak ABD’nin Gülen’i Türkiye’ye iade etmesi gerektiğini’ söyledi.

‘SİYASİ STABİLİZASYON SORUNU NİSANDAN SONRA ÇÖZÜLECEK’


Türk ekonomisinin hem 2008 krizi hem de 15 Temmuz darbe girişiminden de etkilendiğini vurgulayan Malloch, Türkiye’nin dünyada en fazla büyüyen ülke olduğunu belirtti.

Malloch, Türk ekonomisine ilişkin şu yorumda bulundu: “Türk ekonomisinin güçlü bir dinamiği ve potansiyeli var. Yapılması gereken kredi ve kapital pazarlarına geri dönmek. Eski yüksek yüzdeli büyüme zamanlarına da geri dönmemiz gerekiyor. Analizlerden biri Türkiye’de şu an daha fazla siyasi stabilizasyon olması gerekiyor. Sinyaller gösteriyor ki nisandan sonra bu stabilize sorun çözülecek. Dış yatırımcılar açısından şu an Türkiye’de çok heyecan verici bir dönem, bir sürü şans var. Gelip yatırım yapmalılar. Turistlerin gelmesi gereken çok güzel yerleri var.”

ABD ekonomisi hakkında da konuşan Malloch, “Ekonomik olarak vergileri azaltacağız. Ekonomiyi geliştireceğiz. Obama’nın sağlık sistemini tamamen kaldıracağız. Uluslararası anlamda bire bir ilişki kuracağız, topluluk olarak ilişki kurmayacağız” dedi.

‘HANDE FIRAT BİR KAHRAMAN’


Türklerin demokrasiyi seven bir ülke olduğunuzu 15 Temmuz’da gösterdiğini savunan Malloch, “CNN Türk’ten Hande Fırat’ı, onun ismini biliyorum. O bir kahraman, onunla tanışmayı çok isterim” dedi.

Haberin Devamı