Dünya AB Yüksek Temsilcisi Ashton Mısır'da

AB Yüksek Temsilcisi Ashton Mısır'da

Paylaş
AB Yüksek Temsilcisi Ashton Mısır'da

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Mısır'da 6 Nisan Hareketi temsilcileriyle bir araya gelerek, ülkedeki son durumu değerlendirdi

6 Nisan Hareketi kurucusu Ahmed Mahir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ashton'ın hareketten bir heyetle bir araya geldiğini, ülkede yaşananlara dair görüşleri dinlediğini ancak bir çözüm önerisinde bulunmadığını söyledi.

Ashton'ın, Mısır'daki kanlı şiddet olaylarından endişe duyduğunu ifade ettiğini belirten Mahir, "Ülkedeki krizi tüm taraflardan dinliyor izlenimi edindik. Bize, Mısır'daki istisnai güvenlik uygulamalarından kaygılı olduğunu, bunu da Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi'ye ilettiğini aktardı.

Sisi'nin de bu durumun geçici olduğunu, şiddet olaylarının bazı Mursi destekçileri tarafından başlatıldığını, kendilerinin de karşılık verdiğini belirttiğini söyledi" diye konuştu. 6 Nisan Hareketi'nin Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) tutumuna ilişkin görüşleri konusunda Mahir, şunları ifade etti:

"Ashton'a, İhvan'ın 'Mursi dönmeden müzakerelere başlamayız' tutumunun siyasi güçler tarafından kabul edilemez olduğunu, siyasi güçler kabul etse bile halkın buna razı olmayacağını söyledik. Eğer İhvan, krizden çıkılmasını istiyorsa, yaşananların halkın iradesi doğrultusunda olduğu gerçeğini kabul etmelidir. Ondan sonra ulusal uzlaşı başlayabilir, suçlular cezalandırılır ve yeni bir siyasi sayfa açılır.

Biz, Ashton'a ülkede şiddet olayları nasıl biter ve durumlar nasıl iyileşir onu anlattık. Ashton ise konuyla ilgili görüşlerini bizimle paylaşmadı." Catherine Ashton, geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi ve Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi ile bir araya gelmişti. Ashton'ın 2 günlük Mısır ziyareti kapsamında, Temerrüd (İsyan) Hareketi ve Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) temsilcileriyle de görüşmesi bekleniyor.

Haberin Devamı


AB Yüksek Temsilcisi Ashton, darbenin ardından ilk Kahire ziyaretini, 17 Temmuz'da gerçekleştirmişti.