Dünya ABD Adalet Bakanlığı yeniden vize yasağı istedi

ABD Adalet Bakanlığı yeniden vize yasağı istedi

Paylaş
ABD Adalet Bakanlığı yeniden vize yasağı istedi

ABD Adalet Bakanlığı, nüfusunun çoğunluğu Müslüman 7 ülkeye vize yasağı getiren başkanlık kararnamesi hakkında San Francisco'daki Temyiz Mahkemesine bilgi notu vererek kararın yeniden uygulanmasını talep etti

ABD Adalet Bakanlığının, San Francisco'daki Temyiz Mahkemesi 9. Dairesine 15 sayfalık bilgi notu ile başvuruda bulunarak, Başkan Donald Trump'ın vize yasağının yeniden uygulamaya konmasını talep ettiği bildirildi.

Mahkemeye sunduğu bilgi notunda bakanlık, söz konusu vize yasağı kararının "Başkanın yasal otoritesinin uygulanması" olduğunu ve bu sebeple kararnamenin yeniden uygulanması gerektiğini savundu.

"TERÖR RİSKİ TAŞIDIKLARI" NOTU


Kararname ile 90 gün vize yasağı getirilen ülkelerin "terör riski taşıdıkları" gerekçesiyle listede olduğunu belirten bilgi notunda, yasağın bir din ile doğrudan ilişkilendirilerek sunulmasının doğru olmadığı vurgusuna yer verildi. Bilgi notunda ayrıca, Seattle'da yasağın ülke çapında uygulanmasını durdurma kararı veren federal hakimin "ülke genelini kapsayan bir karar vermesinin" sakıncalarına değinildi.

San Francisco'daki Temyiz Mahkemesinin bugün alacağı karar merakla beklenirken, olumsuz karar çıkması halinde Trump yönetiminin yeni hukuki adımları atmak için hazırlık yaptığı belirtildi.

Önceki gün San Francisco'daki Temyiz Mahkemesi 9. Dairesi, Washington eyaleti Seattle kentinin federal yargıcı James Robart tarafından verilen ve vize yasağını askıya alan karara ilişkin Adalet Bakanlığının temyiz başvurusunu reddetmişti.

Adalet Bakanlığı temyiz dosyasını hazırlarken, İç Güvenlik ile Dışişleri bakanlıkları yargıcın kararını uygulamaya koymuştu.

Trump önceki hafta cuma günü imzaladığı başkanlık kararnamesi ile Sudan, Irak, Suriye, İran, Libya, Yemen ve Somali vatandaşlarına vize verilmemesi ve bu ülkelerden gelenlerin ülkeye alınmaması talimatını vermişti.

TRUMP - MEDYA GERGİNLİĞİ


Donald Trump, Amerikan medyasının yedi Müslüman ülkeye uyguladığı vize ve ülkeye giriş yasağı ile ilgili negatif anket sonuçlarının "sahte haber" olduğunu savundu.

CNN televizyonunun yaptığı bir ankete göre, Amerikan halkının yüzde 55'inin Trump'ın vize yasağı kararının doğrudan Müslümanları hedef aldığını ortaya koydu.

Trump, Twitter hesabı üzerinden CNN, ABC ve NBC televizyonlarının da aralarında bulunduğu ana akım medyayı "sahte haber" yapmakla suçlayarak, "Her negatif anket sahte haberdir, tıpkı CNN, ABC ve NBC’nin seçim anketleri gibi. Üzgünüm halk sınır güvenliği ve sıkı tarama istiyor." ifadelerine yer verdi.

Ayrıca Times dergisinin ve NBC televizyonunun Saturday Night Live adlı politik-komedi programının, kendisini danışmanı aşırı sağcı Setephen Bannon tarafından yanlış yönlendirilen bir başkan olarak nitelemesine de değinenen Trump, "Kendi kararlarımı toplanan verilere dayanarak kendim alırım ve herkes bunu biliyor. Bazı sahte haber, medya beni marjinalleştirmek için yalan söylüyor." ifadelerini kullandı.

Bir süre sonra Trump, New York Times gazetesine de yüklendi.

Trump, makalenin başlığını belirtmeden gazete ile ilgili "Sorunlu @nytimes benimle ilgili tamamen kurgu yazıyor. İki yıl boyunca hep yanlış anladılar. Şimdi de kaynak ve hikaye uyduruyorlar." tweetini attı.

New York Times gazetesi, Trump ve ekibinin ilk haftalarında vize yasağı gibi birkaç tökezleme yaşadığını, ekibinin bunun üzerine Trump'a direkt fikir veren Bonnon gibi danışmanların rolünü azaltmak için Beyaz Saray protokollerini uygulamaya başlama kararı aldığını yazdı.

Haberin Devamı