Dünya ABD gemisi, Çin'in savaş uçaklarını konuşlandırdığı adaya yaklaştı

ABD gemisi, Çin'in savaş uçaklarını konuşlandırdığı adaya yaklaştı

Paylaş
ABD gemisi, Çin'in savaş uçaklarını konuşlandırdığı adaya yaklaştı

Dünya devi Çin ile neredeyse bütün komşularını karşı karşıya getiren Güney Çin Denizi'nde sıra dışı bir operasyon gerçekleşti. Seyir operasyonu denilen harekatta ABD savaş gemisi, Çin'in yapay adasının hemen yanından geçti. Dün Çin hükümeti ABD Başkanı Trump'ın Çin mallarına 50 milyar dolarlık gümrük vergisi getirme kararına misilleme olarak Amerikan ürünlerine 3 milyar dolar vergi uygulayacağını açıklamıştı

Uluslararası haber ajansı, Güney Çin Denizi'nde sıcak saatlerin yaşandığını son dakika koduyla geçti. ABD savaş gemisi USS Mustin, Çin'in Mischief Resifi'nde inşa ettiği yapay adanın hemen yanından geçti. Askeri üs kurulan söz konusu adada Çin'in savaş uçakları bulunuyor.


ABD SAVAŞ GEMİSİ ÇİN'İN ADALARINA YAKLAŞTI


Dünya devi Çin ile neredeyse bütün komşularını karşı karşıya getiren Güney Çin Denizi'nde sıra dışı bir operasyon gerçekleşti.

Reuters haber ajansına konuşan ABD'li yetkililer, USS Mustin savaş gemisinin Çin'in inşa ettiği suni adalara yaklaştığını söyledi.


Amerika'nın gümrük vergisi kararına Çin'den misilleme


ÇİN'İN SAVAŞ UÇAKLARINI KONUŞLANDIRDIĞI ADA


Uluslararası ajansın son dakika koduyla geçtiği bilgiye göre, USS Mustin Spratly Adaları'ndaki Mischief Resifi'nin hemen yanından geçti.

Mischief Resifi'nde kurulan yapay adaya Çin'in havalimanı inşa ettiği ve savaş uçaklarını konuşlandırdığı, uydu görüntüleriyle belirlenmişti.

PEKİN'İN TEPKİSİ MERAKLA BEKLENİYOR


Pekin yönetiminin bu hamleye vereceği tepki merakla bekleniyor.

Geçen yıl ABD donanmasının bölgede yaptığı tatbikat gerilimi tırmandırmış, Çin kaygılarını Washington yönetimiyle paylaşmıştı.


DÜZİNELERCE UÇAK UYDUDAN GÖRÜNTÜLENMİŞTİ


Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki söz konusu adalara füze savunma sistemleri ve askeri havalimanları inşa ettiği uydu görüntüleriyle belgelenmişti.

Geçen yıl çekilen görüntüleri düzinelerce uçak hangarı ve üst düzey radar kapasitelerinin neredeyse kullanılabilir durumda olduğunu ortaya koymuştu.


UÇAKLAR İÇİN DEV HANGARLAR TASARLANDI


Pekin yönetiminin resifleri kumla doldurarak inşa ettiği yapay adaların her biri aynı anda 24 savaş jeti ve dört-beş adet büyük bombardıman uçağını barındırabilecek durumda.

İnşa edilen hangarlar J-11 ve Su-30 savaş uçakları, H-6 bombardıman, H-6U tanker uçağı, Y-8 nakliye ve KJ200 uyarı ve kontrol uçağı gizleyebilecek kapasitede. En büyük hangarlar ise Y-20 ve Il-76 dev nakliye uçaklarıyla Il-78 büyük tanker uçakları için tasarlandı.


Geçen yıl USS Carl Vinson uçak gemisinde gazetecileri ağırlayan ABD'li Tuğmiral James Kilby, "Biz geçmişte buradaydık, gelecekte de olacağız ve müttefiklerimize güven vermeyi sürdüreceğiz" demişti.


TÜM KOMŞULAR PEŞİNDE


Pekin yönetimi, tartışmalı adalar üzerinde birkaç yıl önce altyapı çalışmaları başlatmıştı. Çin hükümeti bu kararının uluslararası hukuka uygun olduğunu savunuyor ancak başta Tayvan olmak üzere Vietnam, Filipinler, Malezya ve Brunei gibi ülkeler de bölgedeki adalar üzerinde hak iddia ediyor ve Pekin'i Güney Çin Denizi'ni askeri üsse çevirmekle suçluyor.

Çin, yalnızca komşu ülkelerle değil ABD ile de sık sık Güney Çin Denizi'nde karşı karşıya geliyor.

Dünyanın en önemli deniz güzergahlarından olan Güney Çin Denizi, zengin hidrokarbon rezervlerine sahip.

Güney Çin Denizi'nde oluşturduğu yapay adalar üzerine askeri üs ve tesisler inşa ederek ihtilaflı sularda konumunu güçlendirmeye çalışan Pekin yönetimi, yer altı kaynakları açısından zengin bölgede başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da aralarında bulunduğu komşu ülkelerle egemenlik tartışmaları yaşıyor.


Pekin yönetiminin, Güney Çin Denizi'ndeki adalara üs inşa ederek egemenlik hakkı iddiasına ABD ve bölge ülkeleri karşı çıkıyor.


GÜNEY ÇİN DENİZİ NEDEN ÖNEMLİ?


Tüm dünyadaki ticari yük gemilerinin neredeyse yarısı Avrupa ve Orta Doğu'dan Asya'nın doğusuna ulaşmak için bu denizden geçiyor. Reuters'a göre bu, her yıl 4.58 trilyon euroluk bir ticaret rotası demek.

Ancak Güney Çin Denizi, bu miktardan çok daha fazlasını kazandırabilecek başka kaynaklara daha sahip: petrol ve gaz.

Dünya Bankası, Güney Çin Denizi'nin yatağında yaklaşık yedi milyon varillik petrol ve 25 trilyon metreküp gaz rezervi olduğunu kaydetti


HANGİ ÜLKELER HAK İDDİA EDİYOR?


3.5 milyon kilometrekarelik bir alana yayılan denize birçok ülkenin sınırı olması, hak iddia edenlerin sayısı arttırıyor. Halihazırda Malezya, Brunei, Filipinler, Vietnam, Tayvan ve Çin bu ülkeler arasında.

Haberin Devamı