Dünya ABD ikna olmadı, İran yok

ABD ikna olmadı, İran yok

Paylaş
ABD ikna olmadı, İran yok

Cenevre'de ikincisi yapılacak Suriye konulu toplantıya katılacak ülkeler belli oldu. BM Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi, İran'ın konferansa katılımı konusunda ABD'nin ikna edilemediğini ifade etti

Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi, Suriye konulu Cenevre-2 Konferansı katılımcı ülkeler ve uluslararası kuruluşlar listesini açıkladı.

Haberin Devamı

İbrahimi, 22 Ocak 2014 tarihinde başlaması planlanan konferansın hazırlıklarının ele alındığı bir dizi toplantının ardından BM Cenevre Ofisi'nde basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda, konferansa katılımla ilgili sadece İran konusunda karar verilemediğini belirten İbrahimi, BM olarak İran'ın katılımını arzuladıklarını ancak ABD'nin İran'ın katılımı konusunda ikna olmadığını kaydetti. İbrahimi, bu konuda görüşmelere devam edeceklerini söyledi.

Özel Temsilci İbrahimi, konferansa BM'nin yanı sıra BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi, Arap Birliği, Avrupa Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı, Cezayir, Brezilya, Kanada, Danimarka, Mısır, Almanya, Hindistan, Endonezya, Irak, İtalya, Japonya, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Fas, Norveç, Umman, Katar, Suudi Arabistan, Güney Afrika, İspanya, İsveç, İsviçre, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin katılacağını bildirdi.

Haberin Devamı

İbrahimi, bugünkü toplantıların sabahki bölümünde ABD ve Rusya dışişleri bakanı yardımcılarıyla öğleden sonraki bölümünde ise BM Güvenlik Konseyi'nin diğer üyeleri, Suriye'ye komşu ülkeler, Avrupa Birliği ve Arap Birliği temsilcileri ile bir araya geldi.

Bu çerçevede toplantıya Türkiye adına Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu başkanlığındaki heyet katıldı.

İsviçre'nin Montrö şehrinde 22 Ocak'ta davetli ülke ve uluslararası kuruluşların katılımıyla başlayacak konferans, verilecek bir gün aranın ardından 24 Ocak'ta Cenevre'de İbrahimi ve Suriyeli tarafların müzakereleriyle devam edecek.