Dünya ABD Savunma Bakanı Hagel, İsrail Savunma Bakanı Barak ile görüştü

ABD Savunma Bakanı Hagel, İsrail Savunma Bakanı Barak ile görüştü

Paylaş
ABD Savunma Bakanı Hagel, İsrail Savunma Bakanı Barak ile görüştü

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, bakan olduktan sonra ilk görüşmesini İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ile yaptı

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel’in bakanlık adaylığına özellikle İsrail’e yönelik sözleri ve tutumları nedeniyle, Kongre’deki birçok Cumhuriyetçi’den ve İsrail yanlısı lobilerden sert tepki gelmişti.

Bunların üzerine, Hagel’in bakan olduktan sonra yabancı meslektaşı olarak ilk görüşmesini Barak ile yapması dikkati çekti. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü George Little, yaptığı yazılı açıklamada, görüşmede Hagel’in, İsrail’in nitelikli askeri üstünlüğü dahil, İsrail’in güvenliğine yönelik güçlü taahhüdünü dile getirdiğini belirtti.

Little, Hagel’in, ABD’nin mali kısıtlamalara rağmen, füze ve roket savunma sistemleri için İsrail’e yönelik desteğinin devam edeceğini bildirdiği görüşmede iki bakanın, ABD ve İsrail arasındaki savunma işbirliğinin her zamankinden daha güçlü olduğu ve iki ülkenin eşi görülmemiş yakın ilişkilerinin devam edeceği yönünde hemfikir olduklarını ifade etti.

George Little, Suriye rejiminin ülkesindeki kimyasal ve biyolojik silahların kontrolünü sağlamaya devam etmesi de dahil ABD ve İsrail’i ilgilendiren bir dizi güvenlik konusunun da ele alındığı görüşmede Hagel ve Barak’ın, potansiyel tehditlere karşı durmak için ABD-İsrail acil durum planlamasını sürdürmeye yönelik taahhütte bulunduklarını bildirdi.

Açıklamaya göre, İran konusunda Hagel, ABD Başkanı Barack Obama’nın İran’ın nükleer silah edinmesini önlemek için tüm seçeneklerin masada olduğuna yönelik taahhüdünü tekrarladı. ABD’nin konunun hala diplomatik yollardan ele alınması için zaman olduğuna inanmaya devam ettiğini de belirten Hagel, yine de bu pencerenin kapanıyor olduğunu belirtti.

Hagel ayrıca Barak ile İsrail Başbakanlığı yaptığı dönemlere kadar uzanan olağanüstü çalışma ilişkisinin bulunduğuna işaret ederek, Barak’a, AIPAC konferansında kendisine yönelik sarf ettiği nazik ifadelerden dolayı teşekkür etti.

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, İsrail’i kısa zamanda ziyaret etmeye yönelik arzusunu dile getirirken, Barak da kendisini yakın gelecekte misafir etmeyi istediklerini kaydetti.

Haberin Devamı